Torrentfreak: “BREIN schept op over offline halen torrentsites” Torrentfreak: “BREIN schept op over offline halen torrentsites”

Piraterijbestrijder sloot 422 illegale sites in 2010

, Atze de Vrieze

Torrentfreak: “BREIN schept op over offline halen torrentsites”

Piraterijbestrijder sloot 422 illegale sites in 2010

Atze de Vrieze ,

Stichting BREIN is goed bezig, vindt Stichting BREIN. Alleen al in 2010 werden 422 illegale sites offline gehaald, waaronder 393 torrentsites, zo meldt de piraterijbestrijder trots in een persbericht. Een indrukwekkend aantal, maar BREIN feliciteert zichzelf iets te graag, vindt blogger Lennart Renkema alias Ernesto van Torrentfreak.

Piraterijbestrijder sloot 422 illegale sites in 2010

Stichting BREIN is goed bezig, vindt Stichting BREIN. Alleen al in 2010 werden 422 illegale sites offline gehaald, waaronder 393 torrentsites, zo meldt de piraterijbestrijder trots in een persbericht. Een indrukwekkend aantal, maar BREIN feliciteert zichzelf iets te graag, vindt blogger Lennart Renkema alias Ernesto van Torrentfreak. “Het klinkt natuurlijk heel mooi, zo’n groot aantal, maar het gaat om heel kleine, marginale sites, waar amper gebruik van gemaakt wordt. Er zijn eenvoudige scriptjes beschikbaar waarmee je heel snel je eigen torrentsite kunt bouwen. De meeste van die sites worden door nul komma nul mensen gebruikt.”

Torrentfreak verwerkte zijn kritiek op de PR-truc van BREIN in een geestig ironisch stuk, waarin de site zijn excuses aanbiedt voor hun slechte werk. “We doen ons best om nieuws over BitTorrent-zaken zo compleet mogelijk te verslaan. Natuurlijk kunnen we niet alles coveren. Het is ook niet gemakkelijk om met positief nieuws te komen, waardoor mensen hoop houden dat het internet niet in handen van kwaadaardige bedrijven belandt.  Vandaag moeten we onze excuses aanbieden. We hebben jullie en onszelf teleurgesteld door een van de grootste ontwikkelingen op het gebied van BitTorrent over het hoofd te zien. We hebben totaal genegeerd dat er een slachting gaande is onder file sharing sites in Nederland, en daarvoor bieden we onze nederige excuses aan.”

Volgens Ernesto is de kans klein dat Torrentfreak daadwerkelijk incidenten gemist heeft. “Als BREIN een grote of middelgrote site aanpakt, stroomt onze mailbox direct vol met mailtjes van gebruikers”, vertelt hij. “Het is natuurlijk ook weer niet zo dat BREIN alleen maar flauwekul verkoopt. In zaken tegen The Pirate Bay en Mininova hebben ze wel degelijk succes geboekt, en volgende week staat de belangrijke zaak tegen Ziggo op de agenda. Met een persbericht als dit wil BREIN aangeven dat ze goed bezig zijn, maar het neerhalen van dit soort sites heeft geen enkele invloed op de beschikbaarheid van illegaal materiaal in Nederland. Het is niet onze bedoeling om BREIN belachelijk te maken, maar met dit soort berichten doen ze dat zelf een beetje.”

Over welke sites BREIN het nu precies heeft, wilde Tim Kuik aan Torrentfreak niet vertellen. Ook voor 3VOOR12 was hij vandaag niet bereikbaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12