Lowlands: 10 tips buiten het muziekprogramma Lowlands: 10 tips buiten het muziekprogramma

Zwitserse alpenhoorns, actiefilm op het grote doek, Lelystad bustour

, Atze de Vrieze

Lowlands: 10 tips buiten het muziekprogramma

Zwitserse alpenhoorns, actiefilm op het grote doek, Lelystad bustour

Atze de Vrieze ,

Het programma van Lowlands is bekend. We weten wie de grote trekkers gaan zijn en wie de spannende nieuwe bands. Maar Lowlands is natuurlijk meer. 3VOOR12 werpt een blik op de rest van het programma en stelt 10 tips samen met verrassingen die het festival in petto heeft.

Zwitserse alpenhoorns, actiefilm op het grote doek, Lelystad bustour

Het programma van Lowlands is bekend. We weten wie de grote trekkers gaan zijn en wie de spannende nieuwe bands. Maar Lowlands is natuurlijk meer. 3VOOR12 werpt een blik op de rest van het programma en stelt 10 tips samen met verrassingen die het festival in petto heeft.

1. The Expendables
De Russen? Zo jaren tachtig. Irak? Oud nieuws. Een bad ass dictator anno 2010 bevindt zich in Zuid-Amerika. En dus trekt ook Sylvester Stallone daar als huursoldaat naartoe, samen met – hou je vast – Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis. Bij een ongetwijfeld niet subtiele film als The Expendables hoort het grootst mogelijke scherm. De Nederlandse première vindt plaats in Lowlands Alpha. Trailer.

2. Illegale Tuinkabouter Streetrace
Twee zoet blozende tuinkabouters die af en toe graag uit de bocht vliegen, maar daar wel een beetje hulp bij nodig hebben. De illegale tuinkabouter streetrace vindt plaats op een geheime plaats op een geheim moment, zoals dat gaat bij illegale streetraces. Lekker Hollands knullig straattheater, daar houden we van op Lowlands.

3. Alphorn Virtuos
Dus jij vond Kontrust wel zo’n beetje de limit qua Alpen-kitsch? Jij dacht dat vuvuzela’s vervelende toeters waren? Berg je dan maar voor Alphorn Virtuos, vier virtuoze Zwitsers in traditionele klederdracht. Ze spelen niet alleen traditionele volksmuziek en klassieke muziek, maar ook jazz en pop.

4. Joris van Casteren’s Lelystad bustour
Lelystad staat niet bekend als de meest inspirerende plek van Nederland, maar schrijver Joris van Casteren schreef een alom bejubelde roman over de stad waar hij opgroeide. Op Lowlands draagt hij niet alleen voor uit zijn eigen werk, er staat ook een heuse bustour op het programma, die geïnteresseerden langs de belangrijkste locaties uit het boek leidt.

5. ogoNONogo
Lowlands heeft sinds dit jaar zijn eigen stip, met de bezoeker als jury. ogoNONogo, de officieuze opvolger van de Magneetbar, is dé podiumspot waar iedereen een gooi naar kan doen. Honderden gegadigden meldden zich al aan voor een plekje op het kleinste podium van Lowlands. Je hoeft niet eens een complete band te zijn, want Lowlands heeft een blik rockers klaar staan om je te begeleiden.

6. The White Stripes: Under The Great White Northern Lights
Jack White hopt de laatste jaren van band naar band, maar ondanks het succes van The Dead Weather en Raconteurs is ook The White Stripes nog springlevend. Dat lijkt de band vooral te willen onderstrepen in de goed ontvangen documentaire Under The great White Northern Lights. Jack en Meg gaan in deze film samen op tour door Canada, niet alleen in de geijkte grote concertzalen, maar ook in kleine dorpjes en winkelcentra.

7. Pablo Francisco
Ja, natuurlijk is Dolf Jansen er ook weer. Dolf Jansen is er immers altijd. Maar er is meer comedy, met dit jaar ook een aantal buitenlandse gasten, waaronder YouTube hit Pablo Francisco. De Amerikaan schakelt binnen een minuut over in 7 verschillende typetjes en is een meester van de parodie. Afgaande op YouTube mogen we een constante golf van bulderende lach verwachten in de zaal waar Francisco optreedt.

8. Llowgenda
Het is niet alleen meligheid in kolder in het niet-muzikale programma van Lowlands. Zo is er Llowgenda, een discussieprogramma in de Lima-tent. Onder meer Frans Timmermans (oud-staatssecretaris van Europese Zaken), generaal Peter van Uhm (Commandant der Strijdkrachten), Erben Wennemars (voormalig langebaanschaatster), en kunstenares Tinkebell zullen proberen hun publiek te inspireren. Na afloop kan in kleinere setting verder gediscussieerd worden.

9. Innenschau
Waarom die nieuwe plaat van Alamo Race Track zo lang op zich laat wachten? Onder meer omdat de band druk is met Innenschau, een theaterprogramma van Jakop Ahlbom. Innenschau belooft een zoektocht naar de diepste krochten van de ziel, met een ongemakkelijke, onheilspellende sfeer. In de categorie serieus theater.

10. Spontane verrassing
Het aller leukst zijn natuurlijk de spontane programmaonderdelen. We riepen een heel festival massaal ‘Theo’ naar elkaar, we belandden in een sinaasappelgevecht toen een jus d’orange karretje gekaapt werd en de schuine vlakte naast de Alpha veranderde in een modderglijbaan na een stevige regenbui. Welk entertainment heeft het publiek dit keer in petto?

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12