Derde Hollandse Nieuwe compilatie-cd online Derde Hollandse Nieuwe compilatie-cd online

20 nieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

, Ingmar Griffioen

Derde Hollandse Nieuwe compilatie-cd online

20 nieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Ingmar Griffioen ,

Hollandse Nieuwe dendert door in het nieuwe jaar. De eerste twee compilaties werden bijzonder goed beluisterd en tienduizenden maakten zo kennis met verse talenten uit Nederland. Beluister nu een maand lang het derde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks. We stellen de twintig nieuwe acts aan je voor.

20 nieuwe tracks van de meest veelbelovende acts van eigen bodem

Hollandse Nieuwe dendert in het nieuwe jaar door in de vernieuwde opzet. De eerste twee compilaties werden bijzonder goed beluisterd en tienduizenden maakten zo kennis met verse talenten uit Nederland. Beluister nu een maand lang het derde deel in deze Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

We stellen hier de twintig nieuwe acts aan je voor. Aanstormend talent krijgt iedere maand de kans om op deze verzamelaar terecht te komen en zich aan het grote publiek te tonen. Hoe je je aan kan melden, lees je onderaan dit artikel.

Graag stellen we aan je voor:

1. All Missing Pieces - Infinity
Haagse garage-broekies groeien op. De drie broers hebben zichzelf na een wel erg prille ontdekkingsreis vernieuwd en stonden zo al op EuroSonic 2010. Nu is de debuutplaat af en de eerste single Infinity net uit. "2010 is gonna be one hell of a ride."

2. Indian Askin - Geek
Ze deden al mee aan de NME Awards 2009 en werken hard aan het debuut op het Dopeness Galore label: Indian Askin. Vier dwarse, eigenzinnige rockers uit onze hoofdstad.

3. Joe Kickass - Akula
24-jarige rapper uit Zoetermeer scoorde net een Duits platencontract en bracht daar een hele fijne, gratis te downen ep uit. Denk aan RZA, Dilla, Jazzmatazz en positieve hiphop van de Native Tongue. Later dit jaar komt Joe met zijn eerste album.

4. I Am Oak - On Trees and Birds and Fire
Jonge, veelbelovende loot aan de Utrechtse indie-boom. Na het sterke, doch onderbelichte Ols Songd is het wachten op de tweede cd van dit folky collectief rond Thijs Kuijken, de songwriter die deze pareltjes toch echt alleen op zijn kamer maakt.

5. Katadreuffe - Cut Up Comfort
Het Nederlandse label Narrominded huisvest een erg interessante artiestenstal vol experimentele artiesten die vooral buiten de lijntjes lijken te kleuren. Katadreuffe (naar Bordewijk) is zo'n mooie verrassing met invloeden van post-hardcore, noise, shoegaze, post-punk en pop.

6. SirOJ - Insomnia
SirOJ kennen we van uitstekende producties voor onder meer Jiggy Djé, Turk, Spacekees, Brainpower, GMB en de Amsterdammer gaat - afgaande op deze track - nu ook naam maken met zijn eigen elektronische werk.

7. The Wrong Jeremies - Next Thing You Know... (You'll Be Scrubbing Johns)
Gedreven door een De Staat-achtig ritme blijft deze song van The Wrong Jeremies lekker hangen. Het rock-kwartet is niet vies van hard werk, humor en pakkende ideeën en ondanks de naam houden ze het langer vol dan Jeremy's.

8. Ard Bit - Tois
Ard Jansen tekent als Ard Bit voor downtempo, atmosferische soundscapes, die verrekt goed in elkaar zitten. Zoals je kan verwachten van iemand die afstudeerde op elektronische compostie aan het Haagse conservatorium.

9. Sir Ian - Is This All We Know
Bart Hoevenaars was in een vorig leven frontman van de opwindende Rotterdamse indierockers Mono. Gas terug nemen blijkt een goede keuze, want in februari debtuurt Sir Ian met een mooi songwriter-album op Dying Giraffe.

10. Hef - Get Money
Hoogvliet in het huis. Rotterdamse rapper keerde terug naar zijn roots in flatwijk Hoogvliet en leverde daar de sterke ep Hefvermogen af. Hef komt eraan.

11. Mailman John - Stop This Song
Het is een tijdje stil geweest rond deze Utrechtse indiegroep, maar Mailman John keerde vorig jaar sterk terug met de ep Soundcheck for Birds en een semifinaleplaats in de Grote Prijs.

12. Controllar - You Do It All The Time (live)
Elektronisch popduo levert live een knappe prestatie in weirde songs, ergens tussen Portishead, experimentele elektronica en jazz in. Smaakt naar een hele live-show.

13. The New Media - Legacy
Weer een artiest uit het uitdijende Dying Giraffe roster: The New Media maakt hoekige, catchy emo. Sterk spul van duo dat sporen verdiende als gitarist bij Elle Bandita, Solaire en A Fire From Above en als drummer/vocalist bij San Andreas en Phaedra List.

14. Dollkraut - Precious Fool
Pascal Pinkert is al zo'n 15 jaar actief in elektronische muziek. Als Dollkraut mengt de Overijsselse producer jazz, soul, minimal, funk, techno en klassieke, vocal house tot een groovend heet, dansbaar brouwsel.

15. Le Roi Mort et les Lentilles Rouges - C'est interdit!
Verboden of niet, de Franstalige chansonniers weten hun waar wel aan de man te brengen. De dode koning en zijn rode linzen uiten zich in pakkende polkapunkpop met chanson-invloeden.

16. Spirals - Weaver
Met muzikanten uit Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen komt indiekwartet Spirals tot volwassen gitaarpop, die enerzijds bekend, folky en wavey, maar ook beloftevol klinkt.

17. Dean High - Spaceballoon ft. Jay Bordeaux
Dean High komt uit Deventer. De 22-jarige producer werkt al een tijdje met Javaanse Jongens Louis en Jay Bordeaux. De laatste geeft deze spacey mix van lounge, tropische dance en dub een dromerige zangpartij mee.

18. Labasheeda - Two Too Late (Three In The Whole)
Noisy indierock met viool, die naast Sonic Youth, Fugazi en Pixies ook aan landgenoten Bettie Serveert en The Sugarettes herinnert. Het Amsterdamse Labasheeda gaat opwindend maar nog altijd obscuur tekeer.

19. Gers Pardoel - Op Zoek Naar de Symfonie
Ontwapenende straatrap van Gers Pardoel. De man dankt zijn faam natuurlijk aan bijdrages op Broodje Bakpao, de So So Lobi Mixtape van Winne en Patta en zijn samenwerking met Flinke Namen. Maar Gers heeft meer troeven: zijn onmiskenbare Extince-achtige tongval werkt wonderwel met de rijk geproduceerde R&B/hiphop-tracks.

20. Thomas Lauren - Is She Gone Before Dawn
Dat de geboren Arnhemmer al enig aanzien geniet in minimal-kringen, wekt weinig verbazing als je deze track hoort. Ontdekt door Nuno dos Santos, heeft Thomas Laurén ook al aardig wat releases achter zijn naam en hij opereert vanuit Berlijn. Is She Gone Before Dawn is hoe dan ook een hele fijne uitsmijter van deze derde Hollandse Nieuwe sampler, waarop twintig verse talenten komen bovendrijven.

Luister nu een maand lang naar het derde deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.


Heb jij onlangs een demo, EP of album uitgebracht die het verdient gehoord te worden, stuur dan een exemplaar naar: VPRO/3VOOR12, Postbus 6, 1200 AA Hilversum, t.a.v. Hollandse Nieuwe.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12