3VOOR12DRAAIT (Week 3): Four Tet, Beach House en Lindstrom & Christabelle 3VOOR12DRAAIT (Week 3): Four Tet, Beach House en Lindstrom & Christabelle

De favorieten van de redactie

, Martijn van der Vlist

3VOOR12DRAAIT (Week 3): Four Tet, Beach House en Lindstrom & Christabelle

De favorieten van de redactie

Martijn van der Vlist ,

Het is vrijdag, dus weer de hoogste tijd om te peilen wat de mensen bij 3VOOR12 nu eigenlijk zelf hebben gedraaid de afgelopen week: Four Tet staat weer op de kaart, Eurosonic/Noorderslag ontbreekt uiteraard niet en de lofuitingen over Beach House zijn niet mis.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week
Four Tet - There Is Love In You (Domino/Munich)

3VOOR12 Single van de week
Geen ivm Zeroes Top 1000 

3FM Megahit
Geen ivm Zeroes Top 1000


TOP 10:

1) Four Tet - There Is Love (Domino/Munich)
"Een warme, melancholische elektronische plaat." (Fiona Fortuin)
"Heerlijk, om een vol jaar aan te kluiven." (Menno Visser)
"Na vier jaar avontuurlijk zwerven staat Four Tet weer midden op de kaart." (Atze de Vrieze)
"Verfrissend experiment met diepgang dat eigenlijk wonderwel licht verteerbaar is." (Stephan van Peursem)

2) Beach House - Teen Dream (Bella Union/V2)
"Mijn eerste jaarlijstplaat staat al vast." (Erik Zwennes)
"Lightning Dust-kwaliteit." (Fiona Fortuin)

3) Lindstrom & Christabelle - Real Life Is No Cool (Smalltown Supersound/Konkurrent)
"Glijer van jewelste." (Menno Visser)
"Cool!" (Atze de Vrieze)

4) 3VOOR12 op Eurosonic/Noorderslag
"Hoogtepunt was Shaking Godspeed: opwindende rock 'n roll met bluesy gitaarspel." (Ingmar Griffioen)
"Tijdens de 3VOOR12-sessie met Ellie Goulding viel alles op zijn plek." (Martijn van der Vlist)

5) Owen Pallett - Heartland (Domino/Munich)
"Heartland is een niet te missen prachtalbum!" (Erik Zwennes)

6) Spoon - Transference (Anti-)
"Spoon is een band waarop ik kan bouwen." (Stephan van Peursem)

7) Marc Almond - Tears Run Rings (single, Capitol uit 1988)
"Voor Arjen (1972-2010)." (Menno Visser)

8) Tim Knol - Tim Knol (Excelsior)
"Hij doet niet gek en weet waar zijn kracht ligt: liedjes, liedjes en nog eens liedjes!" (Martijn van der Vlist)

9) Martyn – Fabric 50 (Fabric/NEWS)
"Martyn levert geen half werk." (Atze de Vrieze)

10) Get Well Soon – Vexations (City Slang)
"Gewaagd, cynisch, mysterieus en toch romantisch: Gropper kan het allemaal." (Martijn van der Vlist)


DE LIJSTJES:

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Four Tet - There is Love (Domino/Munich)
Love Cry kwam eerst op EP uit, nu blijkt hoe mooi deze track in het geheel van het album There Is Love past. Wat een toepasselijke titel ook: een warme, melancholische elektronische plaat waarin meester Four Tet ook dat live-gevoel in weet over te brengen.

Blood Red Shoes - Light It Up (Van album Fire Like This/V2)
Met zijn tweeen in een besneeuwd bos, het drumstel van Steve staat in brand. Blood Red Shoes is een vuurieus stel.

Beach House - Teen Dream (Bella Union/V2)
Lightning Dust kwaliteit!


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Get Well Soon – Vexations (City Slang)
Weliswaar iets minder dan voorganger Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon uit 2008, Vexations van de Duitse alleskunner Konstantin Gropper is weer van een hemelse schoonheid. Gewaagd, cynisch, mysterieus en toch romantisch: Gropper kan het allemaal. Ook de eerste clip van het album is weer het bekijken meer dan waard, let op die uil:  http://www.youtube.com/watch?v=mumG3p3mb68

Ellie Goulding – 3VOOR12-sessie Eurosonic 
Dat zij het in zich had, was geen hele grote verrassing meer, maar tijdens de waanzingge 3VOOR12-sessie tijdens Eurosonic viel alles op zijn plek. Het uitzicht vanaf het NH-hotel over de stad Groningen is mooi, ook Ellie is zeker geen onaantrekkelijke verschijning, maar al staat de Engelse in een jutezak op een vuilnisbelt te zingen, als zij haar strot opentrekt wordt zelfs de meest donkere plek op deze aardkloot wonderschoon.

Tim Knol – Tim Knol (Excelsior) 
De albumtitel is niet bijster origineel, Knol zelf oogt als een zoutzak, maar wat the fuck: wat heeft hij een goed album gemaakt en wat ondergaat de nuchtere knuffelbeer Knol een metamorfose als hij vol overtuiging het podium betreedt. Noem het oubollig en weinig vernieuwend, ik ben diep onder de indruk van dit talent. Hij doet niet gek en weet waar zijn kracht ligt: liedjes, liedjes en nog eens liedjes!


JONA ROVERS DRAAIT:

Short Bus Pile Up - Promo 2009 (demo, eigen beheer)
Als je toch een bandnaam moet verzinnen, waarom dan niet Short Bus Pile Up? Dan weet je tenminste zeker dat ‘ie nog niet bestaat, en bovendien kan je dan de status bereiken dat mensen op de duur alleen nog maar de afkorting van je naam kennen, zoals QOTSA of SOAD ook zo ongeveer bij iedereen bekend is. Of op basis van de muziek SBPU het in zich heeft om als afkorting te overleven denk ik niet, maar het is hoe dan ook alleraardigst wat ze laten horen. Uit de USA komen ze, en spelen iets tussen slamming death metal en deathcore in. Lekker rauw, goed gevoel voor versnellingen of breakdowns en een sterke strot.

Lassie The Cat - Pussycat Dogs (EP, eigen beheer)
Weer een nominatie voor de Absurdste Bandnaam. Wat verwacht je bij Lassie The Cat? Ongeacht wat je dacht, is het met sporadische ambient keyboardstrings doorspekte technische death metal. Soms overrompelend bruut, dan weer opvallend sfeervol. Het heeft veel weg van een modernere Agiel; wie kent ze nog? De band biedt de EP gratis aan op hun site, en geïnteresseerden gelieve te klikken op http://www.mediafire.com/?mjnjuzc5lzz. Leuk bandje!

Extremely Rotten - Demo 2009 (demo, eigen beheer)
Ik denk dat er meer in deze band zit dan er op deze demo uitkomt. De bandleden komen stuk voor stuk van grotere of kleinere bands uit de scene, en in deze geleding zit zeker de potentie om een bijzonder hoogwaardig product af te leveren. Dat is deze demo niet helemaal geworden, maar vooral in het zeven minuten durende nummer “Feasting On Putrified Remnants” hoor je wel degelijk dat er een hoop originaliteit in Extremely Rotten schuilt – los van de bandnaam dan. Ze zijn pas sinds 2009 bijeen, en aangezien deze demo al uit datzelfde jaar stamt kunnen we nog veel verwachten vermoed ik. Aanrader voor fans van Malignancy.


MENNO VISSER DRAAIT:

Four Tet - There Is Love In You (Domino/Munich) 
Keiran Hebden is een muzikaal genie. Na zijn synth, harp en drumtesten nu vocaal experiment.  Heerlijk, om een vol jaar aan te kluiven.

Lindstrom & Christabelle - Lovesick (single, Smallsound Supersound, Konkurrent)
Oh, u wilde sexy disco? Glijer van jewelste.

Marc Almond - Tears Run Rings (single, Capitol uit 1988)
Voor Arjen (1972-2010)


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Joe Kickass - Let Me Introduce (EP, Project: Mooncircle/Online)
Een voor mij onbekende jonge mc uit Zoetermeer werkte voor deze EP samen met het Nederlandse producersteam Killing Skills. Het resultaat is gratis te downloaden via de website van Project: Mooncircle. Ga dat doen want dit zou wel eens het beste Engelstalige hiphopalbum van eigen bodem in tijden kunnen zijn. De productie is van een unieke kwaliteit. Oldschool, maar ook fris en enorm creatief. Wat een introductie!

Owen Pallett - Heartland (Domino/Munich)
Die violist van Arcade Fire formally known as Final Fantasy heeft een nieuwe plaat uit. Op zijn derde komen liedjes en experiment, klassiek en pop nu eens perfect samen. Heartland is een niet te missen prachtalbum!

Beach House - Teen Dream (Bella Union/V2)
De Veckatimest van 2010? Beach House is er misschien iets te voorzichtig voor in arrangementen en promotie, maar het album Teen Dreams doet zeker niet onder voor de plaat van Grizzly Bear. Ik hoop dat ze snel mijn favoriete nummer Zebra uitbrengen als single. Volgens mij moet dat nummer een doorbraak kunnen betekenen. Mijn eerste jaarlijstplaatje staat al vast.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Noorderslag 2010
Veel goede hiphop dit weekend meegekregen, Kraantje Pappie en Vice Verzen komen eraan, maar Zwart Licht is er al en hoe... Wat een live-energie hebben die Amsterdammers! Ook bij Promo, die alleen ook zijn mannetje stond en diep verstopte gabbersentimenten aanwakkerde. Laat hoogtepunt was Shaking Godspeed: opwindende rock 'n roll met bluesy gitaarspel. Gaan touren met Andre van Green Hornet en hopelijk nog wat rauwer worden. http://3voor12.vpro.nl/tv/#/41103294/42993258/3
 
Baroness, live @ Roadburn 2009
We horen hele goede berichten http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/43004951 over de liveshows van Baroness en pakken er als pleister op de wonde het 3VOOR12 archief bij. Yep, die liveshow @ Roadburn 2009 is bruut doch in deze zalvend. 
 
High On Fire
Het nieuwe album Snakes For The Divine verschijnt eind februari, op MySpace hoor je aan Frost Hammer dat het weer goed zit met de old school metalband uit Oakland. Denk: heavy metal met wat sludge.


AZTE DE VRIEZE DRAAIT:

Four Tet – There Is Love In You (album, Domino/Munich)
Het hoeft niet moeilijk te zijn om elektronica warm te maken. Simpelweg een vrouwenstem samplen is vaak genoeg. Four Tet’s nieuwe single Love Cry klinkt alsof het niet meer is dan dat: een eenvoudige vocale loop. Maar wie beter luistert hoort dat er veel en veel meer gebeurt. Dat geldt voor het hele album, dat Four Tet na vier jaar avontuurlijk zwerven weer midden op de kaart zetten. Voor liefhebbers van het Duitse Dial label. 

Martyn – Fabric 50 (Fabric/NEWS)
Een hele eer, een mix mogen maken voor Fabric. Martyn levert geen half werk. Diverse remixes van zijn eigen tracks benadrukken de technokant van zijn werk, tracks van Zomby, Joy Orbison en Hudson Mohawke de bass/dubstep kant. Mooie, stijlvolle mix.

Lindstrom & Christabelle – Real Life Is No Cool (Smalltown Supersound/Konkurrent)
We kennen de Noor Lindstrom vooral van zijn ellenlange kosmische discouitspattingen. Wat heet: op de Rough Trade Shops bonus-cd bij dit nieuwe album staat een veertig minuten durende uitvoering van kerstklassieker Little Drummer Boy! Maar zijn duet met zangeres Christabelle is verrassend compact. Met Lovesick staat er zelfs een rasechte singlehit op. Cool!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Four Tet - There Is Love In You (Domino/Munich) 
Kieran Hebden is weer terug als Four Tet. Na uitstapjes met Fridge en zijn albums met Steve Reid eindelijk weer een Four Tet album. Ik ben er blij mee. Hebdan maakt op dit album veelvuldig gebruik van stem-samples wat het album gelijk wat meer structuur geeft en heel warm en vol laat klinken. Verfrissend experiment met diepgang dat eigenlijk wonderwel licht verteerbaar is. Prachtig dus.

Spoon - Transference (Anti-) 
Spoon is een band waarop ik kan bouwen. Nog nooit hebben ze een plaat gemaakt waardoor ik direct achterover werd geblazen. Ook bij deze plaat dacht ik in het begin, wel aardig, maar die vorige plaat was toch beter. Tot je de plaat meerdere keren luistert en opeens toch weer wordt gegrepen door de melancholie, de groove en de vele lagen die er in de ogenschijnlijk kale nummers zitten en weer helemaal om bent.  PS: mooiere basloopje als die van Nobody Gets Me But You worden er dit jaar waarchijnlijk niet gemaakt.

Larry Gus - Stitches (Cast-a-Blast/Painted Dog) 
Hele vrolijke knip-en plakplaat van deze in Barcelona wonende Griek Panagiotis Melidis. Alsof DJ Shadow in een happy trip is beland. Voor mensen die net als ik al lang aan het wachten zijn op een nieuwe Avalaches plaat en die eerste van Department Of Eagles ook een stuk leuker vonden dan de eerste. Weet zeker dat ik deze plaat nog vaak op zal zetten en er veel mensen vrolijk mee zal maken.

TOMAS DELSING DRAAIT:

Triggerfinger live@LVC, 22-01-'10
Ja, ik had ze al een keer of vijf gezien en nee, het gaat niet vervelen. Drie ras-entertainers die op hun instrument stuk voor stuk tot de top van de Benelux behoren. Het was weer geweldig!

Typhoon en New Cool Collective live@Noorderslag, 16-01-'10
Kyteman mag dan de sensatie van 2009 zijn geweest, hier stond een bomvolle 3FM-zaal te kijken naar zijn mogelijke troonopvolgers. Zelden zóveel enthousiasme gezien. Het was energiek en muzikaal goed, de perfecte afsluiter van een festival. Het vermoeide publiek ging volkomen uit zijn dak, dat zegt toch al genoeg. De koning is dood, leve de koning!

Yeasayer - Odd Blood (album, release 09-02-2010)
 Ik ben verpest. Nú al een serieuze kandidaat voor de titel album van het jaar, eventuele uitdagers moeten wel van hele goede huize komen om een bedreiging te vormen. Er ontstond zowaar iets op de redactie wat we eigenlijk niet zo heel vaak meemaken: consensus. Wát mooi...

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12