3VOOR12DRAAIT (week 2): Jay Reatard, Shining en veel Eurosonic 3VOOR12DRAAIT (week 2): Jay Reatard, Shining en veel Eurosonic

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12DRAAIT (week 2): Jay Reatard, Shining en veel Eurosonic

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Hoewel de hele redactie vertrokken is naar het hoge noorden, is er toch nog tijd gevonden om je een draait voor te schotelen. En geen half werk: heel veel Jay Reatard, maar vooral veel impressies van Eurosonic!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week
Two Door Cinema Club - I Can Talk (V2)

3VOOR12 Album van de week
The Mad Trist - Pay The Piper (PIAS)

3FM Megahit
Caro Emerald - A Night Like This (Grandmono)


TOP 10:

1. Jay Reatard
"Nu is 't klaar. 2 jaar na die nog steeds magische leeftijd, maar met 29 zeker 31 jaar te vroeg. Tijd om gemist huiswerk in te halen." (Ron van der Sterren)
"Ik ben nog steeds ondersteboven van de dood van Jay Reatard. Hij was een held van me. Dat gebeurt me maar zeer zelden." (Erik Zwennes)
"Had meer rock ‘n’ roll in zijn pink dan de meeste mensen in hun hele lichaam hebben." (Stephan van Peursem)

2. Shining live op Eurosonic 14-01-2010
"Hun metal met saxofoonsolo's is opwindend, hard en experimenteel. Persoonlijk hoogtepunt van de eerste Eurosonic-avond." (Atze de Vrieze)
1,3,7,5... Nee, geen Beverly Hills grap. Of wel? Is het five of fire?
Ik weet eigenlijk niet waar Shining over zingt, wel dat dit hun hit
wordt. (Ron van der Sterren)
"In de herhaling, want te goed om onopgemerkt te blijven! Extreme mengeling van jazz, metal en electronica." (Stephan van Peursem)

3. The Mad Trist - Pay The Piper (album, PIAS)
"Het zal je allicht niet ontgaan zijn dat we bij 3VOOR12 wel vertrouwen hebben in deze jongens, nu kan je op de luisterpaal ook horen waarom!" (Tomas Delsing)

4. Marina & The Diamonds live op Eurosonic 14-01-2010
"Fijne pianopopliedjes met een gek Grieks hikje in de stem. Dit Britse Meisje komt er wel." (Menno Visser)

5. Joensuu 1685 live op Eurosonic 14-01-2010
"Ik was vooral gefascineerd door de frontman, een jongen met meisjeshaar en een Lennon-brilletje. Als het niks wordt met de band begint hij een sekte of steekt hij zijn moeder in de fik." (Atze de Vrieze)

6. 3VOOR12RADIO vanaf Eurosonic 14 en 15 januari, 3FM
"Het is het eigen paard in de bek kijken, maar de liefhebbers van muzikale sfeerradio weten genoeg." (Menno Visser)

7. Xiu Xiu - Chocolate makes you happy (van album Dear God, I Hate Myself/Kill Rock Stars)
"Zelfdestructie met chocolade: bijna een popsong, maar macaber tegelijkertijd." (Fiona Fortuin)

8. Eurosonic/Noorderslag (festival, 14-16 januari, Groningen)
"Uit de mond van collega Erik Zwennes kon ik eerder deze week de opmerking "It's what separates the boys from the men" optekenen. We zullen zien!" (Tomas Delsing)

9. Eddy Current Suppression Ring - Primary Colours (album, Melo/Goner/Konkurrent)
"Lekker rammelig. Recht uit het hart en het speelplezier spat er van af. Niks vernieuwend, gewoon heel goed een oud trucje doen." (Stephan van Peursem)

10.Trus'me - In The Red (Fat City)
"De Detroit house zit er nog in, zijn liefde voor producers als Moodymann ook, maar Trus'me doet me af en toe ook denken aan Prince, of let op: John Legend. Oke, vergeet die laatste naam. Die wordt vervangen door een meer gerespecteerde: Marvin Gaye. Doe ik gewoon, om er zeker van te zijn dat elk zichzelf respecterende houseliefhebber deze plaat gaat luisteren." (Fiona Fortuin)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Shining live op Eurosonic 14-01-2010
De Noorse jazzmetalband Shining is alles behalve Slayer met Michiel Borstlap op piano. Hun metal met saxofoonsolo's is opwindend, hard en experimenteel. Persoonlijk hoogtepunt van de eerste Eurosonic-avond.

Monolithic live op Eurosonic 14-01-2010
Ook uit Noorwegen en nog raarder: Monolithic. De drummer van Motorpsycho en de baritongitarist van Jaga Jazzist maken samen superintense impro-noise.

Joensuu 1685 live op Eurosonic 14-01-2010
Ja, ik had een taaie maar spannende avond gisteren, met als afsluiter de Finse shoegaze noise van Joensuu 1685. Ik was vooral gefascineerd door de frontman, een jongen met meisjeshaar en een Lennon-brilletje. Als het niks wordt met de band begint hij een sekte of steekt hij zijn moeder in de fik.


MENNO VISSER DRAAIT:

Marina & The Diamonds live op Eurosonic 14-01-2010
Kate Nash met een vleugje Kate Bush/Nina Hagen/Florence & The Machine - doorstrepen wat niet van toepassing is. Fijne pianopopliedjes met een gek Grieks hikje in de stem. Dit Britse Meisje komt er wel.

3VOOR12RADIO vanaf Eurosonic 14 en 15 januari, 3FM
Het is het eigen paard in de bek kijken, maar de liefhebbers van muzikale sfeerradio weten genoeg.

Pony Pony Run Run Run -
Hey You (sampler Eurosonic/Noorderslag, Cloud 9)
Voer voor de fans van Phoenix: catchy France dancepop. Nu nog serieuze Nederlandse distrubutie (via Frankrijk op Wagram)...


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Jay Reatard - Alles
Collega Zwennes infecteerde me, al duurde t wel even. Op Metropolis 2007 zag ik 'm voor het eerst en voelde 't nog niet. Dat kwam pas met de verzamelaar die Zwennes door mn strot duwde. Nu is 't klaar. 2 jaar na die nog steeds magische leeftijd, maar met 29 zeker 31 jaar te vroeg. Tijd om gemist huiswerk in te halen.

Shining - fisheye (album, Blackjazz)
1,3,7,5... Nee, geen Beverly Hills grap. Of wel? Is het five of fire?
Ik weet eigenlijk niet waar Shining over zingt, wel dat dit hun hit
wordt. Nu op de Luisterpaal.

The Frames - Song For Someone
Voor een vriendin die alle steun kan gebruiken.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Jay Reatard † 1 mei 1980 - 13 januari 2010
Inmiddels is het al de volgende morgen, maar ik ben nog steeds ondersteboven van de dood van Jay Reatard. Hij was een held van me. Dat gebeurt me maar zeer zelden. Jay Reatard is overleden. In zijn slaap op 29-jarige leeftijd. Een natuurlijke dood? Vast niet.

Nog voordat ik bij 3VOOR12 werkte stond ik in Desmet terwijl Eric Corton een poging deed Jay te interviewen. Toen deze begon over zijn volgende akoestische plaat geloofde Eric hem niet. Nu weten we beter: Jay Reatard kan zelfs popliedjes maken. Eigenlijk zijn de meeste van zijn liedjes popliedjes.

Ik sprak Jay vorig jaar na een ongemakkelijk optreden in de Paradiso Bovenzaal. Bizarre vragen en antwoorden als je het nu leest.

Ik stap zo in de trein naar Groningen voor Eurosonic/Noorderslag en ga alleen maar Jay Reatard luisteren. Oh It's Such A Shame...


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Xiu Xiu -
Chocolate makes you happy (van album Dear God, I Hate Myself/Kill Rock Stars)
Zelfdestructie met chocolade: bijna een popsong, maar macaber tegelijkertijd. Er is trouwens ook een special editon van het nieuwe album dat in februari uit komt: met doosje chocolade en T-shirt met bloed erop.

The Knife in collaboration with Mt. Sims & Planning To Rock - Colouring of Pigeons

Nederland heeft de Beagle, Zweden besluit een opera over de evolutietheorie te maken omdat 150 jaar geleden Darwin zijn The Origin of Species schreef. The Knife werd gevraagd om de muziek te schrijven, zij zochten daar op hun beurt de samenwerking met Mt. Sims en Planning To Rock voor op. Bij het horen van dit tien minuten durende nummer denk ik: Kan The Knife dan nooit iets fout doen?

Trus'me - In The Red (Fat City)
Bijna helemaal afgestapt van de samples en overgeschakeld op instrumenten. Heel goed geslaagd, al zeg ik het zelf. De Detroit house zit er nog in, zijn liefde voor producers als Moodymann ook, maar Trus'me doet me af en toe ook denken aan Prince, of let op: John Legend. Oke, vergeet die laatste naam. Die wordt vervangen door een meer gerespecteerde: Marvin Gaye. Doe ik gewoon, om er zeker van te zijn dat elk zichzelf respecterende houseliefhebber deze plaat gaat luisteren.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Eddy Current Suppression Ring - Primary Colours (album, Melo/Goner/Konkurrent)
Lekker rammelig. Recht uit het hart en het speelplezier spat er van af. Niks vernieuwend, gewoon heel goed een oud trucje doen.

Shining – Blackjazz (album, Indie Recordings)
In de herhaling, want te goed om onopgemerkt te blijven! Extreme mengeling van jazz, metal en electronica. Live ook al zo goed. Ik ga zeker kijken als ze weer in het land zijn!

Jay Reatard
Jay Reatard is dood. Een van de grootste talenten van de rockmuziek van dit moment. Had meer rock ‘n’ roll in zijn pink dan de meeste mensen in hun hele lichaam hebben.


TOMAS DELSING DRAAIT:

The Mad Trist - Pay The Piper (album, PIAS)
Ik heb me keurig gedragen, weken moeten wachten tot nu eindelijk de release aanstaande is en het album in de draait gezet mag worden. Het zal je allicht niet ontgaan zijn dat we bij 3VOOR12 wel vertrouwen hebben in deze jongens, nu kan je op de luisterpaal ook horen waarom!

Jay Reatard
Een groot kenner of zelfs maar groot fan mag ik me eigenlijk niet noemen, maar dankzij de compilaties die je na het overlijden van Reatard om de oren vlogen kan ik dat morgen in de trein naar Groningen mooi goedmaken.

Eurosonic/Noorderslag (festival, 14-16 januari, Groningen)
Mijn eerste keer, en ik ben benieuwd. Uit de mond van collega Erik Zwennes kon ik eerder deze week de opmerking "It's what separates the boys from the men" optekenen. We zullen zien!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

CaLLmeKAT in De Spieghel Up
Het Deense duo CaLLmeKAT zorgt voor het absolute hoogtepunt van de donderdag. Vooral zangeres Katrine Ottosen, type hippiekind in glittertruitje, weet te betoveren, door dromerig te zingen, onverwacht fel uit te halen en koket met haar lange wimpers te knipperen. Denk aan een kruising tussen Florence and the Machine en Moloko.

Mari Boine in Grand Theatre Up
De Noorse Mari Boine, ambassadrice van het Sami-volk, is een grande dame, een frontvrouw pur sang. Haar band legt een mooie mengeling van wereldmuziek, folk, triphop en funk neer met een voorname rol voor de haast tribale, stuwende ritmiek. De onbetwiste hoofdrol is voor Mari, die zingt, kreunt, galmt en in alles straalt.

Rue Royale in in De Spieghel Up
Rue Royale, invallers op EuroSonic en aanvankelijk niet eens in mijn spoorboekje, ontwapent met minimale middelen. Het jonge, Amerikaans-Engelse duo Brookln en Ruth Dekker vult elkaar op bewonderenswaardige harmonieuze wijze vocaal en instrumentaal aan. Heerlijk zitconcert in de Spieghel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12