3VOOR12 bespreekt Album van de Week (4): Four Tet 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (4): Four Tet

There Is Love In You heeft andere aanpak, maar zelfde resultaat

, Fiona Fortuin

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (4): Four Tet

There Is Love In You heeft andere aanpak, maar zelfde resultaat

Fiona Fortuin ,

Sinds enkele jaren is Four Tet resident dj in de Engelse club Plastic People. Het draaien daar moet van invloed zijn geweest op zijn nieuwe album There Is Love In You. Met nieuwe middelen bewijst de producer wederom een warm, levendig geluid neer te zetten. Een pionier mag je hem gerust noemen.

There Is Love In You heeft andere aanpak, maar zelfde resultaat

Met Four Tet weet je het nooit. Tot nu toe heeft de Engelse producer vier langspelers uitgebracht (zijn remixplaat niet meegerekend), die allen veel van elkaar verschillen. Zijn eerste Dialogue richt zich op freejazz, met Pause mag hij zich de uitvinder van folktronica noemen en op zijn onvolprezen Rounds knoopt hij samples aan elkaar tot een grensoverschrijdend experiment.

Toch is er wel degelijk een belangrijke constante in zijn werk aan te wijzen. Four Tet weet als geen ander elektronische muziek levendig te maken, experiment en innovatie aan warmte en melodie te koppelen. Alleen hoe hij dat doet, is keer op keer de vraag.

Sinds enkele jaren is Four Tet resident dj in de Engelse club Plastic People, ook een titeltrack op de plaat. Het draaien daar moet van invloed zijn geweest op zijn nieuwe album There Is Love In You. Zo blijkt ook dat hij nieuwe tracks langs liet komen in zijn sets, om de reactie van het publiek als studiemateriaal mee terug de studio in te nemen. Love Cry, een negen minuten durende track die eerder op EP uitkwam, heeft hij een jaar lang elke maand in Plastic People gedraaid. Het ritme is gefocust op de technomaat en langzaam wordt het nummer uitgebouwd met vocalen die net als bij producer Burial iets breekbaars bezitten.

Love Cry is geen uitzondering, There Is Love is misschien wel zijn meest consistente plaat tot nu toe. Over het geheel legt Kieran Hebden, de echte naam van Four Tet, zich op album nummer vijf toe op repetitieve ritmes en vocalsamples. Maar een typische technoplaat is het evenmin. Sing en This Unfolds zijn sprankelende electronica tracks, maar doordat Hebden Aphex Twin achtige vocalsamples er overheen legt, ontstaat er een boeiende tegenstelling. Circling heeft die Fairmont lichtheid in zich, maar het gebruik van vocalen geven de track ook iets melancholisch.

Op There Is Love In You zijn het de kleine veranderingen en vreemde samples die de plaat het ongewone van Four Tet meegeven. Samples van zijn zus in She Just Likes To Fight of van een kloppende hart. Of de akoestische gitaar bij Circling en de elektronische gitaar bij This Unfolds die zo af en toe door het pulserende ritme van de drumcomputer heen weet te komen;  het zijn die experimentele snufjes waarmee Four Tet ook op There Is Love In You bewijst dat hij met welke middelen dan ook een bijzonder mooi, warm geluid kan maken. Een pionier mag je hem gerust noemen.

There Is Love in You komt uit op Domino/Munich en is momenteel op de Luisterpaal te beluisteren.

Four Tet staat tweemaal op 5 Days Off: als dj en als live-act. Kijk voor data hier.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12