Voormalig Postmen-lid maakt album met Japanse producer

ShyRock aka Maikal X bij toeval weer richting hiphop

Erik Zwennes ,

Michael Parkinson aka RollaRocka aka ShyRock aka Maikal X heeft de afgelopen vijf jaar in alle stilte een album gemaakt met de Japanse producer Kazu. Het voormalig lid van Postmen ontmoette Kazu bij toeval waarna de twee besloten samen te werken. Beluister nu de eerste albumsamples.

ShyRock aka Maikal X bij toeval weer richting hiphop

Michael Parkinson aka RollaRocka aka ShyRock aka Maikal X heeft de afgelopen vijf jaar in alle stilte een album gemaakt met de Japanse producer Kazu. Het voormalig lid van Postmen ontmoette Kazu bij toeval waarna de twee besloten samen te werken. In de loop van dit jaar verwacht het nieuwe duo onder de naam Couch Brothers het debuut uit te brengen.

Na het uiteenvallen van Postmen ontmoette ShyRock de Japanner in een Amsterdamse coffeeshop. "Een gemeenschappelijke vriend was over vanuit Engeland en stelde voor Kazu te ontmoeten. Het klikte en hij stelde voor samen muziek te maken. Ik zag dat niet snel gebeuren, omdat je dan een studio moet regelen enzo. Toen zei Kazu doodleuk: 'i've got studio in bag'," Shy kan er om lachen. "Hij bleek een complete portable studio in zijn sporttas te hebben, we zijn direct aan de slag gegaan. Ik was net uit Postman gestapt en wist niet wat ik muzikaal wilde gaan doen. Daarom heb ik het ook stil gehouden en ben er echt zonder verwachtingen ingestapt."

Elke drie a vier maanden kwam Kazu, die inmiddels in Parijs woonde, naar Nederland om met ShyRock te werken aan Couch Brothers. "Hij sliep bij mij en we werkten letterlijk vanaf mijn bank, de naam Couch Brothers was dus snel geboren. Ik wilde de samenwerking niet over het net laten verlopen. Dan werk je meteen heel anders. Gelukkig konden we gewoon samenwerken. Inmiddels zijn we vrienden al woont hij nu weer in Japan."

Het debuut van Couch Brothers bestaat nu uit negen tracks die variëren van jazzbeats tot bossanova waar Shy op rapt en zingt. Inmiddels is een minialbum van vier nummers samengesteld, samples hiervan zijn online te beluisteren. "Er is interesse vanuit Japan, vanuit de modewereld, van een groot Amerikaans managementbureau en we kunnen het zelf via iTunes uitbrengen. Sinds januari van dit jaar hebben mensen om mij heen me aangespoord om er iets mee te doen. Kazu stelde laatst voor nog enkele tracks te maken om de plaat af te maken. Hij komt in april of mei weer naar Nederland."

Aan optredens als Couch Brothers heeft Shy nog niet gedacht. "Ik ben sinds Postman bezig met mijn solo-reggaealbum onder de naam Maikal X. Daarvoor heb ik getekend bij het label van Ziggi: Rock 'N Vibes. Ik hoop de plaat deze zomer uit kan komen. Couch Brothers komt er nu dus een beetje bij, maar ik ben er wel heel blij mee. Je ziet dat de muziekbizz sterk is veranderd en daar horen dergelijke projecten bij. Ik zie wel mogelijkheden om meer kleinere projecten te doen."

Gaat die Nederlandstalige hiphopplaat er ooit komen? "Ik word op het moment enorm geïnspireerd door Nederlandse hiphop. Ik kijk echt met bewondering naar gasten als Jiggy Dje, Kampi en Zwart Licht. Maar met zo'n hoog niveau kun je niet ff slap komen. Ik ga niet zomaar iets in het Nederlands doen. Het staat zeker nog op mijn lijstje, maar dan wel ergens op de elfde plek." Wel kondigt ShyRock aan dat hij na de reggaeplaat graag begint aan een Engelstalig hiphopalbum. "Misschien al na deze zomer, maar een release zal nog wel een tijd duren hoor."


Op de eerstvolgende Hollandse Nieuwe Compilatie staat het nummer She (Hard Lovin') van Couch Brothers. Deze compilatie staat vanaf aanstaande maandag (22 februari) een maand lang op de Luisterpaal.