The DJ Producer wil hersenen beschadigen

Brits hardcoremonster maakt nieuwe vrienden

Atze de Vrieze ,

Al een paar jaar is de Britse hardcore dj The DJ Producer dikke maatjes met onze eigen DJ Promo. Maar de laatste tijd komt hij steeds meer in contact met muzikanten als Bong-Ra en Venetian Snares, die altijd die tijd in een totaal andere wereld met bijna hetzelfde bezig waren. 6 maart draait hij op 5 Days Off.

Brits hardcoremonster maakt nieuwe vrienden

Een paar maanden lang stokte de productie bij Luke McMillan, alias The DJ Producer. De vaandeldrager van de UK hardcore had maanden lang een creatieve blokkade. De reden was simpel: hij werd vader. Vier maanden geleden kwam zijn eerstgeboren zoon ter wereld. Je kunt je iets bij voorstellen bij dat gebrek aan inspiratie. Al sinds begin jaren negentig produceert hij ieder weekend de meest onmenselijk harde muziek. Een combinatie van hardcore, rave en breakbeat. Dat klinkt als een eenvoudige genreomschrijving, maar in werkelijkheid is het een sluwe vondst. Hij is in staat de genadeloze hardcore kicks te versterken met zijn break beats. In  plaats van lomp door te beuken, bouwt hij geraffineerde laagjes noise en percussie om de hardcore heen, alsof ie langzaam de duimschroeven aandraait. Zaterdag 6 maart draait The DJ Producer in de Melkweg tijdens 5 Days Off.

Die avond draait McMillan in de Oude Zaal. In de grote zaal een Nederlander met net zo’n droogkomische podiumnaam als The DJ Producer: DJ Promo. Ze begonnen allebei hun carrière in de begindagen van de hardcore. Promo vertelde ooit dat hij met een opschrijfboekje en een rolletje Dextro Energy hele avonden dj's analyseerde. "Ik was precies zo!", lacht McMillan. "Music first. Al heb ik wel iets meer dan Dextro Energy gehad." Ze zullen elkaar zeker niet voor het eerst ontmoeten, want The DJ Producer is een graag geziene gast op Promo’s Club r_AW avonden in Amstelveen. “Club r_AW is voor mij de ultieme plek om mezelf te uiten. Ik heb er absolute vrijheid. Er komt een open minded publiek, waarmee je allerlei dingen kunt uitproberen. Als iets werkt, kun je er op grotere feesten hersenen mee beschadigen.”

Promo en The DJ Producer ontmoetten elkaar aan het begin van deze eeuw. “Halverwege de jaren negentig schakelde ik over van acid house op Nederlandse gabber. Promo sprong er tussenuit, omdat zijn producties veel experimenteler waren dan die van anderen. Rond 2000 was mijn eerste grote optreden in Nederland, op Thunderdome, samen met een vriend van me. Ik had werkelijk geen idee wat ik moest verwachten. Het bleek dat de Nederlandse scene op dat moment geregeerd werd door mid tempo hardcore, terwijl wij doorgaans met 200 bpm doorbeukten. Dat was een mooie uitdaging, mijn sound zo manipuleren dat de mensen het begrepen. We begonnen met 140 bpm doomcore beats en gingen steeds wat sneller, tot het randje waar we de zaal kwijt raakten. We hadden die avond echt geen idee waar we mee bezig waren, en dat gevoel heb ik vast proberen te houden.”

Aan zijn stijl is in de loop der jaren niets wezenlijks veranderd, maar de wereld om The DJ Producer heen is wel verschoven. Niet voor niets staat de Brit tijdens 5 Days Off op één podium met de Nederlandse breakcoreveteraan Jason Kohnen alias Bong-Ra. Ze zitten ongeveer even lang in het vak, maar leefden lange tijd in volstrekt gescheiden werelden. “Jason is een held. Dat vind ik al jaren. Alleen ik ben geboren uit acid house, hij uit rock en metal. Eindelijk hebben we elkaar gevonden. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe geluiden en invloeden, hiphop, drum ’n bass. Een vriend van me maakt hardcore die klinkt als black metal. Ook dat draai ik in mijn sets.”

De cross-over tussen de twee kampen heeft nog een ander belangrijk voordeel voor The DJ Producer. Breakcore en drum ’n bass trekken niet alleen een ander publiek, ze hebben ook een ander imago dan hardcore. “Hardcore en gabber zijn vanaf het begin af aan beschouwd als debiele muziek. Ik zou nooit iemand dom durven noemen die de ballen heeft om mij te gaan zien. Hardcore producers als ik lenen al jaren elementen uit bijvoorbeeld drum ’n bass, nu producers als Eye-D & Hidden en Venetian Snares steeds meer elementen uit de hardcore gebruiken, kunnen de media niet meer om ons heen. Voor mij is het allemaal hetzelfde: een zoektocht naar nieuwe muziek.”

Bang dat The DJ Producer juist op het moment dat een nieuwe wereld voor hem open gaan zijn wilde leven inruilt voor een bestaan als verantwoordelijke vader, hoeft niemand te zijn. “Twee weken voor mijn zoon geboren was, vloeide de muziek ineens weer uit me. Het voelt geweldig dit. Mijn vriendin en ik zijn al 18 jaar bij elkaar. We hebben alles met elkaar meegemaakt, ze kent iedereen die ik ook ken. Elke missie zijn we aangegaan, behalve deze. Nee, het is niet schizofreen om doordeweeks op mijn zoon te passen en in het weekend beestachtige muziek te draaien. Ik heb er juist nieuwe energie van gekregen. Ja, papa gaat in het weekend weg, maar papa ging altijd al in het weekend weg. Dit is nog niet klaar.”

The DJ Producer draait zaterdag 6 maart in de Melkweg, met onder meer DJ Promo, Noisia, Bong-Ra en Eye-D & Hidden. 3VOOR12 doet verslag van 5 Days Off.