Nederlandse metalfan naar België met Graspop Metal Bus

"Er is geen goed metalfestival meer in Nederland"

Ingmar Griffioen ,

Zonder Sonisphere en Waldrock moeten Nederlanders voor metalfestivals hun heil over de grens zoeken. De Graspop Metal Bus springt daar op in met vervoer naar België voor Europa's grootste metalfestival. Inclusief bier en metal onderweg. "Graspop is nu voor Nederlanders het belangrijkste metalfestival."

"Er is geen goed metalfestival meer in Nederland"

Ook zo teleurgesteld in het metalaanbod in Nederland? Nu Sonisphere en Waldrock niet doorgaan, moet je immers voor een beetje metalfestival je heil over de grens zoeken. De Graspop Metal Bus springt daar op in met vervoer vanuit Amersfoort naar Europa's grootste metalfestival, de Belgische Graspop Metal Meeting waar van 25 tot 27 juni zeventig bands optreden. "Graspop is nu voor Nederlanders het belangrijkste metalfestival", vertelt Remco Meinsma.

Meinsma, zelf een vaste Graspop-bezoeker, heeft dit jaar met zijn Metal Support Crew de organisatie van de Graspop Metal Bus op zich genomen. "Volgend jaar willen we ook vervoer naar Groezrock en andere metalfestivals aanbieden." Zijn bedrijf organiseert ook metalavonden (Kapot Hard in dB's, Utrecht) en wil de Nederlandse metalscene ondersteunen. Of je dat doet door Nederlandse metalfans naar België te vervoeren, weet Meinsma niet. "Nu Sonisphere en Waldrock niet doorgaan is er naar mijn mening geen goed metalfestival in Nederland. Dat is niet wat wij als organisatie willen uitstralen en we gaan hard ons best doen ooit die leemte te vullen."

Het wordt de metalfan zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. Je stapt donderdag 24 juni in Amersfoort in en wordt afgezet voor de camping van de Graspop Metal Meeting. Tegelijk met je busticket kun je meteen een Graspop-kaartje met 10 euro korting kopen. "Wij huren zelf de bus en in overleg met Graspop zorgen we dat je exact aankomt als de camping opengaat. Zo ben je er als eerste." Hoeveel bussen er rijden, hangt af van hoeveel mensen zich van tevoren inschrijven.

Roken mag niet in de bus, een toilet is er wel. Logisch, want wat is een metalbus zonder bier? "Bier drinken mag waarschijnlijk wel. We zijn nog in overleg met meerdere busmaatschappijen, want dat kunnen we metalheads niet verbieden. Dat hoort er absoluut bij en kon vorig jaar ook." Dat geldt ook voor metal over de speakers. "Dat is wel een vereiste, we gaan natuurlijk geen Classic FM in de bus opzetten."