Melkweg gaat vier nachten uit op elektronica festival Off Centre

Onder meer James Holden, Kode9 en Dopplereffekt eind mei naar Amsterdam

Atze de Vrieze ,

Van 26 tot en met 29 mei vindt in de Melkweg in Amsterdam een nieuw festival plaats: Off Centre. Geen 5 Days Off, maar vier nachten dansen op sfeervolle, melodieuze elektronische muziek. “Waar 5 Days Off zich richt op de breedte van de dance en pop, probeer ik me met Off Centre juist te focussen. Bij dit festival past een kleinere groep artiesten, en een kleinere groep publiek.”

Onder meer James Holden, Kode9 en Dopplereffekt eind mei naar Amsterdam

Van 26 tot en met 29 mei vindt in de Melkweg in Amsterdam een nieuw festival plaats: Off Centre. Geen 5 Days Off, maar vier nachten dansen op sfeervolle, melodieuze elektronische muziek. Onder meer Kode9, James Holden, Gui Boratto, King Midas Sound en Dopplereffekt staan op de flyer. “5 Days Off is een dance festival, dit is meer een elektronica festival”, legt dance programmeur Hidde Pluymert van de Melkweg uit. “Waar 5 Days Off zich richt op de breedte van de dance en pop, probeer ik me met Off Centre juist te focussen. Bij dit festival past een kleinere groep artiesten, en een kleiner publiek.”

Het festival ontstond volkomen natuurlijk, vertelt Pluymert. “De basis is Bar Weinig, de dansavond die ik organiseer met Jorn van Elden, waarop normaal artiesten als Apparat, Efdemin en Superpitcher staan. Melodieuze muziek, ergens tussen WARP, Kompakt en Border Community. Ik wilde graag iets groters doen rond Bar Weinig, en daarvoor had ik twee dagen een aantal van onze zalen gereserveerd. Eenmaal aan het werk, ging het veel makkelijker dan verwacht. Toen ik de eerste bevestigingen binnen had, voelden andere artiesten zich aangetrokken tot de line-up.”

Het festival is min of meer verdeeld in twee delen. De eerste twee avonden zijn gericht op warmbloedige en intelligente house en techno, de vrijdag en zaterdag op dubstep en experimentele beats. Off Centre leent één avond de zaal van overbuurman Sugarfactory, voor de rest vindt het festival binnen de muren van de Melkweg plaats. Toch zijn niet steeds alle zalen in gebruik. Op vrijdag en zaterdag blijft The Max leeg. “Met wat ik voor ogen had, is het lastig geschikte headliners voor die dagen te boeken. Flying Lotus zou een optie kunnen zijn, maar Hudson Mohawke is alweer een twijfelgeval. Dan kies ik er liever voor om de diepte in te gaan.”

Naast muziek biedt Off Centre ook een bescheiden zijprogrammering, met moderne dansvoorstellingen van Roser López Espinosa en Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud, een expositie en performances van Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand. Ook 5 days off wil een interdisciplinair karakter hebben, maar waar dit festival zich met name richt op technologische ontwikkelingen in de kunst, zoekt Off Centre heel bewust aansluiting bij de andere kunstdisciplines die de Melkweg programmeert, zoals dans, film en mediakunst. “Dat deel van het festival moet nog wat groeien”, zegt Pluymert. “Hopelijk kunnen we het de volgende editie al uitbreiden.”

Programma Off Centre 2010

WOENSDAG 26 MEI: DAY 1

Oude Zaal - Dopplereffekt LIVE / aftershow by Funckarma LIVE / Freek Fabricius

The Max - night: Gui Boratto LIVE / Applescal LIVE / Patrice Baümel

Mediaroom: Anharmonium expo / performance Mucilaginous Omniverse door Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand

Theaterzaal: Còncau II van Roser López Espinosa en Isalien door Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud


DONDERDAG 27 MEI: DAY 2

Sugar Factory: The Field LIVE

The Max - night: James Holden / Margot LIVE / Nuno dos Santos

Oude Zaal: Efdemin / Mathias Aguayo LIVE / Chloé & Transforma Visuals LIVE / Glitterbug LIVE & Ronni Shendar LIVE VISUALS / Jorn Liefdeshuis

Theaterzaal: Quince LIVE / Delta Funktionen LIVE / Estroe

Mediaroom: Anharmonium expo / performance Mucilaginous Omniverse door Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand

Theaterzaal: Còncau II van Roser López Espinosa en Isalien door Jérôme Meyer & Isabelle Chaffaud


VRIJDAG 28 MEI: DAY 3

Oude Zaal – night: Kode 9 / Falty DL / Gold Panda LIVE / Kelpe LIVE / Juha


ZATERDAG 29 MEI: DAY 4

Oude Zaal - night: Mala - Digital Mystikz / King Midas Sound LIVE / Mount Kimbie LIVE / James Blake / Cinnaman

Theaterzaal: Lone LIVE / AstroPoser LIVE / Presk LIVE / DJ +

Mediaroom: Toktek LIVE / Der Wexel - Sound by Sculpture