Magnetron Music laat internetsensatie Die Antwoord glippen

Zuid-Afrikaanse Jeugd van Tegenwoordig ook met filmmaatschappijen in gesprek

Ingmar Griffioen ,

Ze namen rap bezit van het internet met rap-rave en sterke clips: Die Antwoord. Magnetron Music leek spekkoper dankzij een overeenkomst met de Zuid-Afrikanen, ware het niet dat de groep te heet is. Labelbaas Kostijn Egberts: "Ajax kan een speler ook niet vasthouden als Manchester United met een zak geld komt."

Zuid-Afrikaanse Jeugd van Tegenwoordig ook met filmmaatschappijen in gesprek

De afgelopen weken namen ze bezit van het internet met een hyperactieve mix van rap en rave en sterke clips: Die Antwoord. Het Amsterdamse Magnetron Music leek spekkoper dankzij een overeenkomst met de Zuid-Afrikanen, ware het niet dat de groep zo heet geworden is, dat er grotere partijen bovenop doken. Labeleigenaar Kostijn Egberts: "We zouden hun album uitbrengen, maar dat gaat niet door. Je kunt het het beste met voetbal vergelijken: Ajax kan ook niet iedere speler vasthouden als Manchester United met een zak geld komt rammelen."

'Afrikaans Zef Rap Rave' noemt de act hun broeierige melange met komische teksten in Engels en Afrikaans slang. Die Antwoord bestaat uit rapper Ninja, vocaliste Yo-Landi Vi$$er en Dj Hi-Tek voor de rauwe beats. De internethype zwol aan tot bizarre grootte. Tegen Pitchfork vertelde Ninja dat ze dagelijks zo'n 5000 mails kregen en nieuwe telefoonnummers moesten nemen. Zo'n tien dagen geleden begreep Egberts dat Die Antwoord niet te houden was. "Er was zo veel interesse. Er begonnen steeds grotere partijen op te staan en met cheques te zwaaien. Daar kun je niet tegenop en wij hebben besloten er tussenuit te gaan."

Magnetron Music en Die Antwoord gaan ver terug. "We zijn al een hele tijd met elkaar bezig. Zij hebben gerapt op Bas Brons album, die Seymour Bits, en hij heeft een deel van hun album geproduceerd. Ze waren een soort vrienden." Egberts is niet boos dat Die Antwoord verder kijkt. "Zo werken dingen nu eenmaal. Ik ga niet een artiest omwille van mijn bedrijf aan een overeenkomst houden en de nek omdraaien." Het is niet zo dat de samenwerking is opgezegd. "We hebben afgesproken dat zij de vrijheid hebben ook met anderen te praten. Maar zij zijn ook niet de allerliefste kinderen ter wereld, dus als ik het niet had gedaan..."

Die Antwoord is ook volgens Egberts nog ongetekend. "Het is sowieso een beetje vaag. Er is nog niks bevestigd, dus dit is eigenlijk een beetje voorbarig. Omdat wij ons teruggetrokken hebben is de weg vrij om met anderen te praten." De groep gaat over twee weken naar Los Angeles voor gesprekken. Die bestemming is geen toeval. "Waar het vooral in zit, is dat zij ook met een film bezig zijn. Dus je hebt niet alleen met muzieklabels, maar ook met filmmaatschappijen te maken. Zij zijn - en dat kun je goed aan hun video's zien - een multimediaal stelletje."

Volgens Egberts beginnen mensen zich nu de eerste hype voorbij is meer en meer af te vragen hoe serieus Die Antwoord eigenlijk is. De talloze eerdere rapformaties van Ninja kenden weinig succes en met het WK in Zuid-Afrika in aantocht is de hype in ieder geval goed getimed. "Er beginnen steeds meer vragen te rijzen. Is het serieus? Is het wel een band? Iets wat wij met De Jeugd van Tegenwoordig ook hadden. Dat Die Antwoord bij ons zat riep dus ook vragen op. Het is moeilijk in te schatten voor mensen, Zuid-Afrika is immers ver weg." Toch vindt Egberts de vragen niet van belang. "Ze hebben een fantastisch album. De bottom line is dat de muziek heel goed is en hun ideeën ook."

Die Antwoord belooft dat het album $O$, dat geheel te beluisteren is op de eigen site, snel uitkomt. In april 2010 zegt de groep te touren langs Amsterdam, Frankrijk, België, Londen en Amerika. Wanneer de film The Answer uitkomt, "een soort District 9 met meer rave en rap", hangt af van de gesprekken in Los Angeles.