Magneetbar niet meer op Lowlands, plannen voor een Magneetfestival

‘Rocktent’ ogoNONogo neemt vrijgekomen plek in

Fiona Fortuin ,

De Magneetbar is niet meer. Vier jaar lang heeft de bar op Lowlands gestaan, maar dit jaar zal die niet meer terugkeren. De vrijgekomen plek op Lowlands wordt opgevuld door ‘rockkelder’ ogoNONogo. De Magneetbar verdwijnt niet helemaal, maar komt terug in een nieuwe vorm: het wordt een meerdaagsfestival.

‘Rocktent’ ogoNONogo neemt vrijgekomen plek in

De Magneetbar is niet meer. Vier jaar lang heeft de bar op Lowlands gestaan, maar dit jaar zal die niet meer terugkeren. De Magneetbar, die in 2006 als geheime hotspot op het festival begon, was enorm populair. Altijd stond er een lange rij voor de kleinste tent van het festival. Het was de plek waar het feest door de aanwezigen werd gemaakt. Je was er geen aanschouwer, maar participant. Iedereen kon er optreden, maar ook bekende koppen als Eagles of Death Metal kwamen spontaan langs voor een korte show.

De vrijgekomen plek op Lowlands wordt opgevuld door ‘rockkelder’ ogoNONogo. Het idee voor deze ‘kelder’ is ontstaan na gesprekken van Lowlands met de organisatie achter de Magneetbar. Jesse Limmen van de Magneetbar: “De bar was bijna te goed. Zoiets moet je niet uitmelken, het was tijd voor iets anders. ogoNONogo zal dat ook worden; minder carnavalesk, andere aankleding en met meer live-muziek. Maar het participerende gedeelte blijft: je kunt je aanmelden om op te treden.”

De Magneetbar is overigens niet helemaal ten einde. Het concept komt in een andere vorm terug, en wel in een meerdaags festival dat volgend jaar voor het eerst wordt gehouden. De try-out vindt deze zomer plaats, bij strandtent Timboektoe in Wijk aan Zee. Limmen heeft zich voor dit concept laten inspireren door Burning Man, een kunst- en cultuurfestival in de woestijn bij Nevada. Maar Limmen wil niet alleen een festival opzetten, hij wil ook een platform lanceren. “Het moet een crowdsource festival worden. Zij die een kaartje voor het festival kopen, krijgen stemrecht op de programmering. We willen mensen mee laten denken over de inhoud.” Voor de site ontvangt de organisatie geld van de stichting Digitale Pioniers.

Limmen vertelt dat Ronald Plasterk, die eerder eens een bezoek bracht aan de Magneetbar, zijn zegen aan het festival heeft gegeven. “Hij mag nu dan misschien geen minister van OC&W meer zijn, hij was heel enthousiast. Hij zag de maatschappelijke relevantie van het festival in. Wat wij willen is mensen digitaal bij elkaar brengen, het festival moet de fysieke uitwerking generen.” 

Het festival en het internetplatform worden op 11 april in club Trouw in Amsterdam gelanceerd.
 
De data voor de try-out zijn 16, 17 en 18 juli, bij strandtent Timboektoe in Wijk aan Zee.