Knalpot wil via samenwerking met filmmaker naar Amerika

Experimenteel electrorock-duo werkt hard voor albumrelease in 2010

Ingmar Griffioen ,

Zaterdag speelde Knalpot op het filmfestival in Rotterdam mee met vier films van Martha Colburn. De samenwerking met de Amerikaanse filmmaakster krijgt waarschijnlijk een vervolg. Het experimentele electrorock-duo hoopt eind dit jaar met Colburn naar de VS te gaan, gaat ook naar Scandinavië en St. Petersburg en werkt nu hard aan het eerste volledige album.

Experimenteel electrorock-duo werkt hard voor albumrelease in 2010

Zaterdag speelde Knalpot op het filmfestival in Rotterdam mee met vier animatiefilms van Martha Colburn, die eerder een clip voor het met electrorock, funk en new jazz experimenterende duo maakte. De samenwerking met de Amerikaanse filmmaakster smaakte naar meer en krijgt waarschijnlijk een vervolg. "Het voelt goed en zij is ook enthousiast", vertelt drummer Gerri Jäger. "Hopelijk gaan we eind dit jaar naar Amerika om samen met Colburn een nieuwe show in elkaar te draaien. Het lijkt me spannend om met een Amerikaanse daarheen te gaan en ook op andere plaatsen als theaters te spelen." Knalpot werkt ondertussen hard aan het eerste volledige album.

Het in Amsterdam gebaseerde Frans-Oostenrijkse duo heeft het de afgelopen tijd zo druk gehad met spelen, dat het opnemen van nieuw materiaal er een beetje bij ingeschoten is, bekent Jäger. "We zijn nu hard bezig met het creëren van nieuw repertoire, maar er zijn nog geen opnames. Het plan is om eind deze maand de pre-productie van het album af te hebben en als we gas geven, hebben we misschien eind maart genoeg materiaal voor opnames. We willen graag dit jaar nog met het album komen." Het duo weet nog niet of de langspeler uitkomt bij Eat Concrete, waar in oktober de eerste EP Serious Outtakes verscheen.

Er is na maanden eindelijk wat meer lucht in het speelschema, aangezien de volgende tour pas in mei begint. Knalpot staat 15 mei op een festival in St. Petersburg en wil die trip aangrijpen om onderweg meer zieltjes te winnen. "Op weg naar St. Petersburg hebben we de kans om de Baltische staten mee te pakken, verder zijn we nog nooit in Scandinavië geweest en willen we ook voor het eerst Polen aandoen." De eerste Scandinavische datum is al een feit, want 11 februari speelt Knalpot in het Noorse Stavanger. Het duo vertegenwoordigt Nederland daar op het grote driedaagse 12 Points! festival voor nieuwe Europese jazz.