Joe Kickass: Klassieke hiphop uit Zoetermeer

"Toen ik zeven was sprak ik al vloeiend Engels"

Erik Zwennes ,

Vorige maand was daar uit het niets ineens de debuut-EP van mc Joe Kickass. Via het Duitse vinyllabel Project: Mooncircle was de sterke plaat gratis te downloaden. Het nummer Akula stond op de derde Hollandse Nieuwe Compilatie. Wie is deze 'native' klinkende rapper en wat kunnen we de komende tijd van hem verwachten?

"Toen ik zeven was sprak ik al vloeiend Engels"

Vorige maand was daar uit het niets ineens de debuut-EP van mc Joe Kickass. Via het Duitse vinyllabel Project: Mooncircle was de sterke plaat gratis te downloaden. Het nummer Akula stond op de derde Hollandse Nieuwe Compilatie. Wie is deze 'native' klinkende rapper en wat kunnen we de komende tijd van hem verwachten?

Op bezoek bij producers en engineers Killing Skills wordt direct duidelijk dat zij samen met Joe Kickass niet per ongeluk opvallen met een debuut. Achter Joe Kickass zitten twee sterke producers, maar ook een grafisch ontwerper (Erjee), een derde muzikale compaan (B.O.U.K.E.) en jaren voorwerk. "Het debuutalbum van Joe Kickass is al af," aldus Joe. "We hebben de EP gemaakt, omdat het releasen van een heel album zonder naamsbekenheid ons dom leek."

Inmiddels is de EP Let Me Introduce... Joe Kickass enkele tienduizenden keren gedownload van de site van het Duitse label. Hoe komt een 24-jarige rapper uit Zoetermeer bij onze oosterburen terecht? "We hadden veertig demo's uitgestuurd naar labels die wellicht geïnteresseerd zouden kunnen zijn. Er kwamen nul reacties uit Nederland en 1 serieus antwoord van een Duits label dat gespecialiseerd is in hiphop op vinyl. In Nederland maak je weinig kans met Engelstalige hiphop dus besloten we het internationaal aan te pakken."

"Killing Skills kwam bij mij. Ik had met Bouke besloten om zo goed mogelijk te worden in muziek maken. We hebben twee jaar lang tracks gemaakt en op een gegeven moment bedachten we om het op internet te zetten. Gewoon om te peilen wat de reacties zijn. Ondanks dat ik enkel een berichtje op Hyves zette, kwam het meteen goed op gang. De reacties waren heel positief en via mond-tot-mondreclame is het gaan groeien. Via mijn zus is het bij Chris van Killing Skills terecht gekomen. Daarna belden zij mij met de vraag of ik een track met ze wilde maken. Het werkte zo goed dat we besloten verder te gaan met de samenwerking."

Hoe is het mogelijk dat een blanke jongen van 24 uit Zoetermeer zo goed (Amerikaans-)Engels spreekt? "Door tekenfilms," Joe kan er om lachen. "Ik wilde vroeger altijd Spiderman, Batman of Superman zijn. Mijn buurvrouw had een speciaal pak voor me gemaakt. Met vriendjes gingen we tekenfilms naspelen. Dat deden we in het Engels, omdat we dat zo zagen op tv. Zo hebben we elkaar getraind om Engels te spreken. Mijn zus kan het net zoals ik, dat kunnen wij gewoon. Toen ik zeven was sprak ik al vloeiend Engels."

"Als mensen langs komen verwachten ze een kenker dikke neger. Als ze me zien zijn de meesten wel een beetje teleurgesteld. Ik heb jaren moeten trainen voor dit stemgeluid. Zoals iedereen begint dat met mensen nadoen. Uiteindelijk pak je overal elementen van en creëer je een eigen geluid. Daarnaast helpt het om heel veel te roken." Maar wie zijn dan die voorbeeld van Joe Kickass? "Last Emperor, Madlib, Dilla, Sean Price, Wu-Tang Clan en Gangstarr om er een paar op te noemen. Oude of klassieke hiphop inderdaad, maar sinds ik meedeed met de Grote Prijs ben ik meer Nederlandse artiesten gaan checken. Ik moet eerlijk zeggen: het valt me niet compleet tegen. Het is niet heel raar dat ik me in die klassieke hiphop beweeg. Mijn vader en mijn oom zijn muziekliefhebbers, jazz en soul zijn met paplepel ingegoten. Nu is mijn vader into dance en lounge. Hij wil heel graag naar Dance Valley, maar dat mag hij toch alleen doen."