Indielabel Beep! Beep! slecht meer en meer grenzen

"Waarom kan zo'n label als Sub Pop niet gewoon uit Nederland komen?"

Ingmar Griffioen ,

Beep! Beep! Back Up The Truck steekt de grenzen over. Het Utrechtse indielabel sloot een deal met The Orchard, 's werelds grootste digitale distibuteur, en tekende met My, Bubba & Mi een Deense act. Verder komt Kismets debuut in het Duitstalige gebied uit en gaat de band met Friska Viljor touren. Ambitie genoeg: Beep Beep! wil het Europese antwoord op al het Canadese en Amerikaanse geweld worden.

"Waarom kan zo'n label als Sub Pop niet gewoon uit Nederland komen?"

Het Utrechtse indielabel Beep! Beep! Back Up The Truck kiest steevast voor de geleidelijke weg en heeft nu de grenzen bereikt. De landsgrenzen dan, want Beep! Beep! heeft een deal gesloten met The Orchard, 's werelds grootste digitale distibuteur, en met het Italiaanse My, Bubba & Mi de eerste buitenlandse band getekend. Bovendien tekende na We vs. Death ook Kismet voor een albumrelease in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. En Kismet gaat ook acht dagen Europees touren met Friska Viljor.

In mei 2008 lanceerde een stel Utrechters het collectief Beep! Beep! Back Up The Truck, dat vooral als independent platenlabel opereert. Belangrijk onderdeel van de filosofie is dat alle bands actief deel uitmaken van het label en dat de muziek via mp3's gratis wordt weggegeven als promotiemiddel. Dat is nog altijd zo, legt Nicolai Adolfs uit. "Wij vinden het belangrijk dat onze bands veel touren, dat is in onze ervaring de beste cd-winkel." Adolfs, promoter van Beep! Beep! en gitarist van Kismet, vervolgt: "De vleugels uitslaan is vanaf dag 1 onze intentie geweest. We werken heel hard en dat begint steeds meer te lonen met veel nieuwe releases en digitale distributie via The Orchard in 28 landen, van Nigeria tot Rusland." Voor het Deense meidentrio My, Bubba & Mi gaat Beep! Beep! de publishing en promotie verzorgen. "En zorgen dat ze een boekingskantoor krijgen, de eerste shows boeken we zelf. Ook moeten ze in platenzaken komen te liggen en gaan ze mee via The Orchard."

Onlangs tekende We vs. Death een deal voor een albumrelease in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Op 5 februari bereikt ook Kismet's debuut-cd het Duitstalige gebied. Die samenwerkingen zijn voor het Utrechtse platform bijzonder nuttig. "Wij zijn zeker in deze fase niet bang voor samenwerkingen. Wij hebben daar niet de contacten zoals in Nederland. Cargo Duitsland gaat de fysieke distributie doen en via hun contacten gaan balletjes wel eerder rollen." Dus gaat Kismet vanaf 3 februari acht dagen door Duitsland en Zwitserland touren met de Zweedse band Friska Viljor. "In een nightliner", juicht gitarist Adolfs. "Zo'n rijdend huis, waar je vroeger op MTV Metallica in zag stappen. Dat heeft niet een van mijn vrienden ooit gedaan. En het betekent sowieso iedere avond voor 250 tot 500 man spelen en je pakt in een keer een aantal Duitse kernzalen mee. Dat staat goed op je cv, zo kunnen we als we daar in april op eigen kracht gaan spelen, misschien meer gage vragen."

Beep! Beep! is volgens Nicolai een ambitieuze club. "We bestaan nu anderhalf jaar en het hoeft nu niet per se, maar we hebben wel de ambitie later ook het buitenland zelf te doen. Dat er een extra Europees antwoord op al het Canadese en Amerikaanse geweld komt." Adolfs kucht even. "Ik weet, het is een gewaagde uitspraak, maar waarom kan zoiets als Sub Pop niet gewoon uit Nederland komen? Dan heb ik het eerder over tien jaar dan anderhalf. Liefst zo snel mogelijk, maar we vinden het vooral belangrijk dat alles wat we doen goed gebeurt."

Het Utrechtse indielabel streeft ernaar de eigen bands over de grens te krijgen. "Voor mij voelt Nederland teveel als een beperking. Als je hier groot bent en honderd clubshows doet, is het toch snel verzadigd. En het is zonde om het woord daar niet te verkondigen. Onze bands krijgen nu nog geen enorme gages en kunnen dus nog voor tien man optreden." Zo ging Paper Tiger in oktober naar Canada en deed daar 45 shows in zes weken. "We vinden het voor de ontwikkeling belangrijk dat ze alles meemaken." De Kismet-tour kwam zo last minute rond, dat toursubsidie niet meer aangevraagd kon worden. "Wij kijken voor onze bands wel naar toursubsidie, maar dat moet uiteindelijk niet de reden zijn dat je wel of niet gaat. Ik denk dat je het alleen redt met toewijding. Niet door je constant te laten subsidiëren."

Op 9 april brengt Beep! Beep! de cd uit van Het Gloren. "Dat is wel grappig. Ik had niet gedacht dat we iets Nederlandstaligs zouden vinden dat bij ons aansluit. We krijgen al reacties uit Canada, waar niemand begrijpt wat hij zingt."

Update:
Helaas geen nightliner voor Kismet. De tourdata met Friska Viljor zijn afgelast "wegens logistieke complicaties van de kant van Friska Viljor", aldus een statement op de Beep! Beep!-site.