Gemeente Eindhoven in discussie met danceorganisatoren

Overlegronde moet de lucht klaren

Tomas Delsing ,

De gemeente Eindhoven wil volgende week gesprekken aangaan met de organisatoren van verschillende dancefeesten op Koninginnedag. Tijdens deze overlegronde krijgen alle partijen de kans om "hun wensen en (on)mogelijkheden met betrekking tot het eerdere besluit kenbaar te maken."

Overlegronde moet de lucht klaren

De gemeente Eindhoven wil volgende week gesprekken aangaan met de organisatoren van verschillende dancefeesten op Koninginnedag. Tijdens deze overlegronde krijgen alle partijen de kans om "hun wensen en (on)mogelijkheden met betrekking tot het eerdere besluit kenbaar te maken." Eerder deze week oogstte de gemeente Eindhoven veel verbazing en kritiek door kenbaar te maken te willen snijden in de danceprogrammering op Koninginnedag.

Met de overlegronde wil de gemeente het besluit, dat genomen is door de stuurgroep Koninginnedag 2010, toelichten. Ook Zodiac Commune, de danceorganisatie die op de plannen reageerde middels een petitie, zal een uitnodiging voor de bijeenkomst ontvangen, aldus een woordvoerder. Vooral het gebrek aan motivatie en het feit dat de organisaties het nieuws uit de kranten moesten vernemen schoot in het verkeerde keelgat.

De gemeente geeft zelf te kennen vooral een gevarieerd aanbod te willen creëren: "Voorop staat dat Koninginnedag een feest moet zijn van veelzijdigheid. We zijn niet tegen dance, maar voor een gevarieerd aanbod waar dance deel van uitmaakt." Toch lijkt ook in Eindhoven de schrik er goed in te zitten na het incident in Hoek van Holland van afgelopen zomer: de gemeente benadrukt zich zorgen te maken over de grote aantallen bezoekers die op de feesten afkomen: "Samen met de hulpdiensten is een kader opgesteld voor een gezellige, veelzijdige en beheersbare Koninginnedag".

Een van de andere kritiekpunten van Zodiak Commune wijt de gemeente aan de danceorganisator zelf. "Doordat Zodiak Commune de vergunningsaanvraag pas op 25 januari van dit jaar indiende, konden wij hun geval ook niet eerder behandelen." Hiermee lijkt de gemeente de verantwoordelijkheid voor het eventueel halverwege stopzetten van de organisatie te verwerpen.

Overigens staat nog niet vast dat juist Zodiak Commune het veld moet ruimen door de maatregelen. Eerder deze week leek dat nog wel het geval te zijn, aangezien de gemeente het Lichtplein, waar Zodiak de afgelopen jaren neerstreek, wilde gebruiken voor "multiculturele activiteiten". Op de vraag waarom juist dit feest zou moeten komen te vervallen, luidt het antwoord nu "Daarover is nog geen besluit genomen."