Four Tet: "Dj-en werkte heel verfrissend voor me”

Producer voelt zich thuis in de club

Fiona Fortuin ,

Niet eerder klonk de muziek van Four Tet zo geschikt voor de dansvloer als op zijn nieuwe plaat There Is Love In You. Het experiment is naar de achtergrond gedreven en de focus ligt meer op ritme. De producer over zijn verandering. "Dj-en werkte heel verfrissend voor me. Het was voor mij ook iets compleet nieuws, ik zag voor het eerst hoe mensen direct op tracks reageren."

Producer voelt zich thuis in de club

"Mijn platen worden niet in clubs gedraaid." Dat zei Four Tet vijf jaar geleden in een interview met 3VOOR12. Met Kieran Hebden, zijn echte naam, is het misschien wel net zo als bij Pantha du Prince en The Field: geliefd bij indiekids, geprezen door collega-dj's en producers, maar vaak is er geen plek voor in de platentas. Want hoewel de albums van de Engelse producer sterk van elkaar verschillen, bezitten ze allen een sterke hang naar uniciteit en experiment. Uitzonderingen natuurlijk daargelaten, maar van dansvloerkrakers was tot nog toe geen sprake. Four Tet was die invloedrijke producer aan de zijlijn.

Om die reden verrast Four Tet dan ook met zijn nieuwe release There Is Love In You. Niet eerder klonk zijn muziek zo geschikt voor de dansvloer. Het experiment is naar de achtergrond gedreven en de focus ligt meer op ritme, dat tegen het aantal bpm van house en techno aanzit. Zijn EP Ringer uit 2008 liet al iets van zijn nieuwe geluid horen. Deze kwam uit in een periode waarin hij ook samen met freejazz drummer Steve Reid werkte aan een project. Daaruit kwamen twee albums voort die juist sterk van There Is Love In You afwijken. Hoe onwaarschijnlijk het misschien klinkt, volgens Hebden zelf is Reid wel degelijk van invloed geweest op zijn nieuwe werk. "Reid werkt veel meer met een uptempo ritme. Hij gaf de muziek een goede hartslag. Hij inspireerde zo ook mij met een hoger tempo te werken."

Daarbij ben je ook meer in clubs gaan draaien. Je had een vaste avond in The End en later in Plastic People.
"Dj-en werkte heel verfrissend voor me. Het was voor mij ook iets compleet nieuws, ik zag voor het eerst hoe mensen direct op dancetracks reageren. Als ik iets veel zie of hoor wat me ook nog eens interesseert, wil ik weten of ik het zelf ook kan. Zodoende ben ik op een gegeven moment ook dansvloergerichte platen gaan maken. Maar als ik een jaar lang een orkest had zien spelen, dan was ik dat misschien wel begonnen."

Het schijnt zelfs dat je track Love Cry mede tot stand is gekomen met hulp van het publiek.
“Klopt. Een jaar lang liet ik de track in mijn set voorbijkomen. Dan lette ik op hoe het publiek op het nummer reageerde, bijvoorbeeld op het moment dat de vocalen erin komen. Dan keek ik of mensen rustig of juist blij reageerden. Als dat laatste het geval was, moest het wel een cool idee zijn. In een club hoor je muziek in een heel andere context. Het kan je muziek een andere betekenis geven, helemaal wanneer een goede dj je plaat draait in zijn set. Bepaalde dingen in de track komen meer naar voren, waardoor er iets totaal anders, iets heel bijzonder kan ontstaan.”

Voel je je thuis in de club?
"In een club als Plastic People zeker. Het is een kleine club. Er past maar iets van 150 man in. 200 is echt het maximale. Het plafond is laag. Er is geen licht, behalve bij de dj-booth zodat de dj in elk geval iets kan zien."

Voor veel mensen geldt dat naarmate je ouder wordt de interesse in clubs en het uitgaansleven minder wordt. Bij jou is het andersom.
"Zo had ik er nog niet over nagedacht, maar de kleinere clubs zijn wel mijn favoriet. Zoals in Plastic People, de mensen zijn daar serieus met de muziek bezig. Ik hoef ook niet per se in de grote clubs te staan en zal er ook niets voor doen om daar terecht te komen."

Wie is de 'you' in There Is Love In You? Het clubleven misschien?
"Die 'you' kan iedereen zijn, maar het heeft zeker met het clubleven te maken. Het gaat om het geluksgevoel dat je kunt ervaren in muziek. Het moment wanneer je in een kleine club bent en dat je door de muziek voor even de realiteit kunt ontsnappen. Het moment dat je liefde in jezelf vindt."

Heb je ook eens een gevochten in Plastic People? Daar lijkt je laatste track She Likes To Fight naar te verwijzen.
"She Likes to Fight gaat over mijn vrouw, ze kwam zelf op het idee van de titel. Ze houdt van vechten. Ze zit op Kung-Fu, maar mij heeft ze nog nooit pijn gedaan. De track is ook meer op een lieve manier bedoeld. De titel klinkt vrij agressief, terwijl de muziek juist heel gevoelig en teder is."

Four Tet staat tweemaal op het programma van 5 Days Off. Op woensdag 3 maart doet hij een dj-set in de Melkweg, diezelfde avond speelt hij een live-set in Paradiso. Kijk voor het volledige programma op de site van het festival.

There Is Love In You is nog een tijdje te beluisteren op de Luisterpaal.