Eindhovense raad vergadert over toekomst dance

"We worden met een kluitje in het riet gestuurd"

Tomas Delsing ,

De Eindhovense gemeenteraad vergadert vanavond over de toekomst van de dancefeesten die ieder jaar met Koninginnedag in de stad te vinden zijn. D66 en de Stadspartij dienen een motie in tegen de plannen van het College van B&W.

"We worden met een kluitje in het riet gestuurd"

De Eindhovense gemeenteraad vergadert vanavond over de toekomst van de dancefeesten die ieder jaar met Koninginnedag in de stad te vinden zijn. Het College van B&W in de stad maakte eerder bekend de feesten dit jaar geen groen licht te willen geven op de traditionele locaties. Inmiddels hebben de fracties van D66 en de Stadspartij hun ongenoegen laten blijken door een motie tegen de plannen in te dienen.

Met de motie willen de partijen, die overigens samen slechts twee van de 45 zetels in de raad bezetten, het belang van dance in de stad onderstrepen. Volgens medeopsteller Mary-Ann Schreuder zijn de Eindhovense dancepodia op Koninginnedag "[…] een parel in de stad. Gelukkig lijken ook de SP en GroenLinks dat te vinden. Je geeft als gemeente een signaal af dat er voor jongereninitiatieven in de stad geen plaats is. Bovendien hebben veel middenstanders baat bij de feesten."

Het D66 raadslid heeft weinig begrip voor de motivatie van het college: "Vorig jaar zijn er inderdaad wat problemen geweest rond een podium, maar die ontstonden doordat er te veel mensen in de stad waren. In Apeldoorn waren die dag evenementen geannuleerd, waardoor veel van hun publiek onze kant op kwam. Dat ging niet goed, daar zijn alle partijen het over eens, maar van opstootjes of relletjes was absoluut geen sprake", aldus Schreurs. Ook het vermeende gebrek aan variatie, het andere argument van het college, erkent zij niet. "Er zijn voldoende alternatieven, alleen niet in het centrum. Je kunt best met wat locaties schuiven, mits je goede alternatieven biedt en dit ruim van tevoren aangeeft."

De alternatieven die nu door de gemeente worden genoemd - het Beursgebouw en terrein van de Technische Universiteit - zijn voor organisator Zodiak Commune in ieder geval geen optie: "Voor zover ik weet heeft de gemeente helemaal geen zeggenschap over het terrein van de TU. In het Beursgebouw is tijdens Koninginnenacht ook een feest, het is onmogelijk om binnen een dag hun spullen af te breken en de onze op te bouwen. Zeker als de hele binnenstad afgesloten is en toegangswegen vaststaan", aldus een woordvoerder. "We worden met een kluitje in het riet gestuurd."