Discussie over vlaggen op festivals

Op Lowlands verboden te vlaggen, op Pinkpop nog niet

Erik Zwennes ,

In Groot-Brittannië is discussie ontstaan over de enorme vlaggen die jaarlijks worden meegebracht door festivalbezoekers. Enkele festivals heeft ze inmiddels verboden. Op Lowlands zijn ze ook niet toegestaan, Pinkpop gedoogt de vlaggen vooralsnog.

Op Lowlands verboden te vlaggen, op Pinkpop nog niet

In Groot-Brittannië is een discussie ontstaan over de enorme vlaggen die jaarlijks worden meegebracht door festivalbezoekers. Zowel op het Download festival als op Reading worden de vlaggen op de meeste gedeeltes van het terrein verboden. Over Glastonbury is nog geen zekerheid. Het festival heeft een poll online gezet op de officiële website, zodat de bezoekers kunnen stemmen over het vlaggenverbod.

Mr. Pinkpop Jan Smeets zegt de vlaggen op bijvoorbeeld Reading een aanwinst te vinden. “Ik vind het een prachtig gezicht. De discussie speelt daar al langer. De BBC wil er vanaf omdat de vlaggen het zicht belemmeren voor de tv-kijkers. Als je als bezoeker ergens achteraan staat is het wel vervelend.”

Op zijn eigen festival wil Smeets de meterslange stokken nog niet verbieden. “Ook met de NPS hebben we het er wel eens over gehad. De oplossing is nu dat de vlagzwaaiers dicht bij het podium door de beveiliging vriendelijk worden verzocht wat afstand te nemen. Op basis van de reglementen mogen we de vlaggen weren, dat doen we voorlopig nog niet. IJzeren stokken komen er overigens nooit in.”

Lowlands is duidelijk over vlaggen: die komen niet het terrein op. “Alle stokken langer dan anderhalve meter moeten buiten de hekken blijven. Dat is al jaren zo, we willen geen risico lopen,” aldus marketing manager Bente Bollmann.