Dekmantel: “Meer mensen zouden verder mogen kijken dan de Beatport top 10"

Na drie jaar tijd voor verandering

Fiona Fortuin ,

Dekmantel bestaat drie jaar. Lang zal de organisatie daar niet bij stil staan. Het punt is aangekomen waarop ze zich bezinnen over de toekomst van hun feesten, label en boekingskantoor. Niet of ze moeten stoppen, maar hoe ze deze in gaan vullen. Na de zomer willen ze met 'iets anders' gaan komen. Een interview met de oprichters Thomas Martojo en Casper Tielrooij.

Na drie jaar tijd voor verandering

Respectievelijk 21 en 22 jaar waren Thomas Martojo en Casper Tielrooij toen ze Dekmantel begonnen. Dat is nu drie jaar geleden. In korte tijd is de organisatie die begon in de kleine club NL uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde naam in het Amsterdamse uitgaansleven. Binnen een jaar stroomden ze door naar grotere locaties als Studio 80, Flexbar en nog iets later kwamen daar ook Trouw en Paradiso bij. Sinds vorig jaar zijn ze ook een boekingsbureau en label. Niet uit expansiedrift, maar om kwaliteitsmuziek een plek te geven.

Dekmantel hoeft namelijk niet groter te worden. In Paradiso vieren ze tijdens 5 Days Off hun driejarig bestaan, maar lang zullen ze bij dat momentum niet stil staan. Het punt is aangekomen waarop ze zich bezinnen over de toekomst. Niet of ze moeten stoppen, maar hoe ze deze in gaan vullen. Na de zomer willen ze met 'iets anders' gaan komen.

Dekmantel is opgericht als tegengeluid van de destijds heersende minimal. Martojo en Tielrooij waren- en zijn eigenlijk nog altijd- een stel jonge gasten die uit ontevredenheid over het uitgaansleven zelf in actie kwamen. Ze wilden kwaliteit horen in de clubs. Echte, tijdsloze techno en house,  waar Theo Parrish, Derrick May en Lil' Louis uit stammen.

Casper: "In die tijd gingen we vaak naar 11, die club was bij mij om de hoek, en andere clubs in Amsterdam." 
Thomas: "Maar behalve in 11 vonden we er nergens een reet aan. Het ging nooit los. Toen is het idee ontstaan om zelf iets op te zetten. We dachten niet per se dat we het beter konden, maar wel anders."
Casper: "Beter? Misschien dachten we dat ook wel. Je hebt toch wel een bepaalde arrogantie nodig iets op te zetten wat totaal tegen de stroming in gaat. Ik denk alleen dat je je daar niet zo bewust van bent."
Thomas: "Ik denk altijd dat ik alles weet, ook als het om het organiseren van feestjes gaat. Natuurlijk blijkt dat al snel niet zo te zijn. Maar het helpt wel, je durft risico te nemen. Echt niet alles ging helemaal vanzelf. Het heeft ons veel moeite gekost om een vaste plek in Studio 80 te krijgen. Dat snap ik ook wel. Komen er twee jongens met een grote bek naar je toe, terwijl niemand wist wie we waren. Maar als je een keuze maakt, moet je daar toch ook van overtuigd zijn?"

Hoewel lange tijd weinig mensen zaten te wachten op hun avonden met soulvolle techno en house, lijkt tegenwoordig Dekmantel de wind mee te hebben. House krijgt steeds meer ruimte in clubs en Dekmantel heeft zijn eigen publiek gevonden. Naast opkomende namen als Levon Vincent, Trus' Me, Jus Ed en Juju & Jordash, wisten ze ook oude van dagen als Derrick May, Lil' Louis en Robert Hood weer populair onder hun publiek te maken. Toch denkt juist nu Dekmantel aan verandering. Groei kent zijn grenzen, zeggen ze, wat gepaard gaat met vervlakking.

Casper: "Daar willen we voor waken. Derrick May op je avond hebben is tof, maar zo'n naam kunnen we niet elke maand boeken. Hij is het randje van actualiteit. We denken erover na om meer de experimentele kant op te gaan, om de grens tussen techno en andere stromingen meer op te zoeken."
Thomas: "Wat er nu in techno en house gebeurt is ook erg interessant, zoals wat de artiesten rondom Berghain (club in Berlijn, FF) doen. Hun muziek heeft hetzelfde stoere karakter als de techno van begin vorige eeuw, maar dan met een lager tempo. In eerste instantie zou je misschien niet denken dat de stijl bij ons past, omdat die een stuk ruwer is. Maar we draaien het de laatste tijd graag.”

De twee, oorspronkelijk uit Den Haag, kennen elkaar sinds hun derde, via hun ouders. Op de middelbare school verliezen ze elkaar uit het oog, totdat ze elkaar tegenkomen bij feestjes. Eerst op Sensation, maar snel daarna leidt de treinreis naar kleinere clubavonden in de hoofdstad. Aan de ouders wordt verteld dat ze bij elkaar sliepen. Na de middelbare school verhuizen ze beide naar Amsterdam. Casper om te studeren, Thomas zou wel zien (“Ik ben niet het type voor de studiebanken”). Velen feesten later hoor je ze praten over muziek als twee oude mannen met decennia aan muzikale bagage.

Thomas: "Zo muzikaal ontwikkeld ben ik niet. Ik keek vroeger naar de TMF dag top 5, meer niet. Eerst vond ik de feestjes leuker dan de muziek, maar dat veranderde wel snel. Via Soulseek ben ik de discografieen van honderden technolabels gaan downloaden. Ik vind het belangrijk dat mensen weten waar de muziek vandaan komt, hoe deze is geëvolueerd. Ik verwacht niet hetzelfde van ons publiek, maar meer mensen zouden best eens verder mogen kijken dan de Beatport top 10."
Casper: "Niet dat we ons publiek willen opvoeden, dat zou ik pas arrogant vinden.” 

Dekmantel 3 Year Anniversary
Friday March 5th @ Paradiso, Amsterdam
22.00 doors open // pre-sale 18 euro

line up:
Redshape - live (Delsin, Berlin)
Daniel Bell (7th City, Berlin)
Linkwood & Fudge Fingas - live (Firecracker, Edinburough)
Keith Worthy & Patrice Scott (Aesthetic, Sistrum, Detroit)
Rahaan (Still Music, Chicago)
Dekmantel Soundsystem (Dekmantel, Amsterdam)
feat. Casper Tielrooij, Jan van Kampen, Thomas Martojo
Juju & Jordash - live (Dekmantel, Amsterdam)
Melon (Ratio, Amsterdam)
Makam - live (Sushitech, Amsterdam)
Tom Trago (Rush Hour, Amsterdam)
Antal (Rush Hour, Amsterdam)