Debuutalbum Olene Kadar gepland voor oktober

"Ik krijg alleen die stevige groove niet uit mijn hoofd"

Fiona Fortuin ,

Producer Olene Kadar werkt aan zijn debuutalbum, dat in oktober op het Duitse Mo's Ferry uitkomt. Twee maanden voor de deadline heeft hij vijf tracks die hij geschikt vindt. "Ik probeer met de muziek meer afstand te nemen van de dansvloer, maar ik krijg die stevige groove maar niet uit mijn hoofd."

"Ik krijg alleen die stevige groove niet uit mijn hoofd"

Een tijd lang dacht hij erover na om een bijbaan te nemen, iets in de plantsoenendienst ofzo. Henk van Zwol, artiestennaam Olene Kadar, vond het moeilijk om structuur in zijn leven als dj/producer te krijgen. Een iets minder productieve dag voelde meteen als een nutteloze exercitie. Maar al zou hij nog willen, een bijbaan is niet eens meer mogelijk. Met elk weekend optredens en een album gepland voor oktober is hij te druk. "Die keren dat ik op een vrije dag thuis zit en tot mezelf kan komen, kan ik alleen maar denken van 'wauw, steeds meer dromen komen uit'. Ik maak geen track meer die ik voor mezelf kan houden. Alles wat ik produceer, wordt uitgebracht."

Na verschillende singles op het Duitse label Mo's Ferry en het Nederlandse BlaBla Records van Daniel Sanchez komt er dus een langspeler van Olene Kadar uit. In mei ligt de deadline, dan moet hij al het materiaal opsturen naar Mo's Ferry, waar het album op uitkomt. "Mo's Ferry had al langer de wens voor een album. Ik denk nu zelf ook dat ik daar klaar voor ben. Vaak komen mensen na live-optredens naar me toe. Ze denken dat ik tracks van anderen in mijn set gebruik. Dat vat ik op als een compliment."

Inmiddels heeft Olene Kadar vijf tracks die hij geschikt acht voor het album. Met nog maar twee maanden te gaan, maakt hij zich geen zorgen over de verdere invulling. "Ik ben al blij zat dat ik de kans krijg om een heel album vol te gooien met eigen muziek. Tegenwoordig komen er zoveel langspelers uit, dat het bijna onmogelijk is om eruit te springen. Dit album zie ik dan ook meer als een experiment. Je moet weten dat ik veel en snel produceer. Uit een grote verzameling van tracks wil ik de beste selecteren. Misschien mix ik de nummers wel aan elkaar, op eenzelfde rauwe manier zoals Martyn zijn Fabric cd heeft gemixt. Ik heb veel respect voor dj's die tracks op perfecte wijze kunnen solderen, maar ik hou nog meer van onverwachte wendingen."

De producer wil met zijn album meer afstand nemen van de dansvloer, al gaat hem dat nog niet erg gemakkelijk af. "Ik sluit vaak feesten af en speel dan stevige sets. Thuis zit ik nog zo in die vibe, dat het moeilijk is om de stevige groove uit mijn hoofd te krijgen. Voor ik het weet, maak ik weer een vrij harde techno track. Zo'n nummer is goed als single, maar het past niet op een album. Ik zou zelf ook gestoord worden als ik zeventig minuten lang hardere house op mijn MP3 speler moet aanhoren."