Coparck uit elkaar met bier, wijn en een kaasplateau

Odilo Girod: “Trots op tien jaar en vier albums”

Atze de Vrieze ,

Coparck stopt ermee. Dat heeft de Amsterdamse band afgelopen donderdag besloten. Na dik tien jaar vindt de band het mooi geweest, vertelt zanger Odilo Girod. “We zijn enorm trots op de vier albums die we in die tien jaar gemaakt hebben en op alle mooie recensies, maar we hebben het gevoel dat we artistiek gezien ons hoogtepunt bereikt hebben."

Odilo Girod: “Trots op tien jaar en vier albums”

Coparck stopt ermee. Dat heeft de Amsterdamse band afgelopen donderdag besloten. Na dik tien jaar vindt de band het mooi geweest, vertelt zanger Odilo Girod. “We zijn enorm trots op de vier albums die we in die tien jaar gemaakt hebben en op alle mooie recensies, maar we hebben het gevoel dat we artistiek gezien ons hoogtepunt bereikt hebben. Ruzie hebben we zeker niet. We hebben donderdag eigenlijk een heel leuke avond met elkaar gehad, met veel bier, wijn en een kaasplateau.”

Coparck bracht afgelopen najaar nog het album The Dog And Pony Show uit, met daarop onder meer de gelijknamige single met de opvallende trompetsolo van Eric Vloeimans. De tour bij dat album is nog niet ten einde. De resterende optredens zullen in het teken staan van het afscheid. “We wilden het nieuws zo snel mogelijk bekend maken, nu we nog een mooie set optredens voor de boeg hebben. 29 april eindigt de clubtour in de grote zaal van Paradiso. Dat is ons officiële afscheid. Daarna spelen we nog wel op een aantal festivals, maar het is de laatste kans om echt helemaal ons eigen ding te doen.”

Het plan om te stoppen kwam in eerste instantie van frontman Girod, die ook de songschrijver van de band is. “Ik had me voorgenomen na de zomer verder te gaan met mijn soloproject Chop Wood, en toen kwam de vraag bij me op hoe het verder moest met Coparck. Een jaar in de ijskast zetten was een optie, maar ik had niet echt een idee hoe het daarna verder zou moeten. Ik ben trots op A Dog And Pony Show, het heeft ook goede recensies gekregen, maar ik heb niet het gevoel dat we met dat vierde album een enorme stap vooruit hebben gezet, ook qua verkoop. We zaten op een dead end.”

In 2001 debuteerde Coparck met Birds, Happiness & Still Not Worried, dat ook in onder meer Japan verscheen. “Geweldig om voor het eerst Japanse bladen in handen te hebben waarin onze plaat besproken werd. Je begreep er helemaal niets van, maar er stonden vier sterren bij, dus waarschijnlijk vonden ze het mooi.” Het tweede en derde album van de band werden genomineerd voor de 3VOOR12 Award. De muziek van Coparck is net wat te eigenzinnig om een groot publiek aan te spreken, maar toch leek in 2005 een doorbraak aanstaande met single The World Of Tomorrow, ook bekend uit een kaasreclame. Dat lukte net niet, al bleef de band bij de pers geliefd. “Ieder van ons zal straks zijn eigen weg gaan. We hebben veel zin in de laatste tour.”

Lees hier het interview dat 3VOOR12 in oktober deed met Odilo Girod. 3VOOR12 volgde de band de afgelopen jaren op de voet. Al het nieuws over de band vind je hier.