Applescal: “Nieuwe album met liedjes zonder techno”

Release gepland voor 19 april op Traum

Fiona Fortuin ,

Applescal brengt op 19 april een nieuw album uit, getiteld A Mishmash of Changing Moods, wederom op het Duitse label Traum. Volgens de maker zelf zal zijn nieuwe langspeler “een stuk” vetter zijn dan diens voorganger A Slave’s Commitment.

Release gepland voor 19 april op Traum

Applescal brengt op 19 april een nieuw album uit, getiteld A Mishmash of Changing Moods, wederom op het Duitse label Traum. Volgens de maker zelf zal zijn nieuwe langspeler “een stuk” vetter zijn dan diens voorganger A Slave’s Commitment. “A Slave’s Commitment is meer een verzameling van tracks die ik ooit eens heb gemaakt. Bij de nieuwe ben ik om twee tracks heen gaan bouwen. Dat werkte heel erg motiverend. Ik had echt een doel voor ogen, met moeite kon ik de studio uitkomen. Het is muziek geworden bedoeld voor een album, zonder techno en met meer diepgang. Elk liedje duurt maximaal 5 minuten en gaat over een bepaalde stemming, van happy naar heftig. Vandaar de titel.”

Eigenlijk wilde Applescal al eerder zijn album uitbrengen. Een telefoontje van zijn label belette dat. “Mijn label laat me volkomen vrij in wat ik doe, maar op bepaalde momenten voorzien ze me ook van commentaar. Ze adviseerden om meer nummers op de plaat te zetten. Ik luisterde daarom nog maar eens naar de muziek en dacht: ze hebben helemaal gelijk.”

Traum is een internationaal gerenommeerd label, met in zijn stal producers als Extrawelt, Dominik Eulberg, Minilogue en Moonbeam. Applescal: “Het is vet dat zo’n label met je wilt werken. Ze doen meer dan alleen je muziek uitbrengen. Ze helpen je ook met de promotie en geven feedback, dat zijn opbouwende kritieken. Vaak denk ik dan eerst: fuck off, maar daarna moet ik toch toegeven dat het klopt wat ze zeggen. Het maakt je beter.”

A Mishmash of Changing Moods komt uit in digitale vorm en op cd. “Niet op vinyl, dat is niet reëel. Ik ben geen Four Tet die 20.000 exemplaren verkoopt.” Iets voor releasedatum zal het album op de Luisterpaal te beluisteren zijn.