3VOOR12DRAAIT (wk 7): Bear in Heaven, Spoon, French Horn Rebellion

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

We hebben er even op moeten wachten, maar Bear in Heaven is dan eindelijk ook uit in Nederland: een bijzondere, hypnotiserende, psychedelische plaat. Verder keken we naar Spoon in Paradiso en naar Liars op zee.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
The Features - Lions  (Bug Music/Rough Trade)

3VOOR12 Album van de Week
Hot Chip - One Life Stand (DFA/EMI)

3FM Megahit
The Heavy - How You Like Me Now (PIAS)


TOP 10:

1. Bear In Heaven - Beast Rest Fourth Mouth (Hometapes/ Konkurrent)  
Eindelijk ook uit in Nederland, deze mysterieuze indieplaat uit New York. (Atze de Vrieze)
Wat goed is, komt even hard aan. Ook met vertraging. (Fiona Fortuin)

2. Spoon & White Rabbits live @ Paradiso 18-02-2010
Het allerleukste aan het optreden van Spoon gisteravond vond ik eigenlijk dat ze dat rare slot van Mystery Zone live ook gewoon deden. (Atze de Vrieze)
Bovenal is Spoon een rete strakke band en zingt zanger Britt Daniel loepzuiver. (Bart Snoeren)

3. French Horn Rebellion - Beaches & Friends (single, Once Upon A Time UK/op zoek naar distrubutie in NL)
Li-la-lente met deze post-discotrack, handjes in de lucht. Kom op nou, welke distribiteur wordt het eerst wakker uit de winterslaap? (Menno Visser)
Terwijl het buiten regent en deze track door de huiskamer schalt krijg je bijna zin om een enkeltje Ibiza te boeken. (Bart Snoeren)

4. Liars - Scissor (video, Mute/PIAS)
Wat een video. Hier komen er maar een handvol per jaar uit. (Erik Zwennes)

5. Jack Parow - Cooler As Ekke (single, labelloos in NL)
Het Wereldkampioenschap voetbal is al rap begonnen. Nu al het antwoord op Die Antwoord. Hilarisch! (Menno Visser)

6. Holly Miranda - Magician's Private Library (XL/V2)
Het resultaat is een spannend debuutalbum. met veel TV On The Radio verwijzingen, veel muzikaliteit en de prachtige stem van Miranda. (Erik Zwennes)

7. The Devil's Blood @ Doornroosje, Nijmegen, 12-02-10
Onduidelijk wat nu het meeste indruk maakte: de door dubbele gitaarlijnen gedreven occulte rock of de doordringende melange van wierook en vers varkensbloed. (Ingmar Griffioen)

8. Florence & The Machine met Dizzee Rascal - You Got The Love (live @ Brit Awards)
Dromen zijn geen bedrog. Wat een opkomst en dan ook nog gelardeerd door harpen. Wow! (Menno Visser)

9. Jónsi - Go Do (single, EMI)
Lichtvoetiger dan hij ooit geweest is, maar tegelijkertijd rijkelijk gevuld met allerlei geluidseffecten en percussie. (Atze de Vrieze)

10. LoneLady - Nerve Up (Warp/V2)
Samen met Leila bewaakt LoneLady het vrouwelijk front op Warp, al is LoneLady wel even wat anders: een hip postpunk pop meisje. (Fiona Fortuin)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:

Florence & The Machine met Dizzee Rascal - You Got The Love (live @ Brit Awards)

Dromen zijn geen bedrog. Wat een opkomst en dan ook nog gelardeerd door harpen. Wow!

Jack Parow - Cooler As Ekke (single, labelloos in NL)
Het Wereldkampioenschap voetbal is al rap begonnen. Nu al het antwoord op Die Antwoord. Hilarisch!

French Horn Rebellion - Beaches & Friends (single, Once Upon A Time UK/op zoek naar distrubutie in NL)
Li-la-lente met deze post-discotrack, handjes in de lucht. Kom op nou, welke distribiteur wordt het eerst wakker uit de winterslaap?


JONA ROVERS DRAAIT:

Spermatozoid - Demo (demo, eigen beheer)
Weer uit Indonesië, weer uit Bandung. Slamming death metal, met een fantastisch hese brul, wat een uniek geluid! Ongepolijst, nog wat zoekend en soms al te zenuwachtig, maar met het hart op de goede plek en potentie in de aderen.

Coprophilic Cryptic - Moral Decay (single, eigen beheer)
Weer uit Indonesië, weer uit Bandung. Coprophilic Cryptic, wie kent ze niet?! Haha, volgens mij een van de laatste metalbands op aarde zonder vermelding op metal-archives.com. Een stel jonge gastjes zo te zien, met schattige kreten als “We loves our culture”, “- Acuy plays 6 strings with his handsome face, who called mr. Niners 2006” of “On the records later” op de MySpace. Maar de onprofessionaliteit wordt snel vergeten als je het nummer ‘Moral Decay’ hoort: diep en zwaar met veel power gespeeld, drukke ideeënrijke riffs en halverwege het nummer ineens vreemde melancholische gitaarloopjes, om tot slot weer te eindigen met kenmerkend Indonesische krachtpatserij. Binnenkort komt de EP "Putrefaction Upon The World" uit en ik ben benieuwd of iemand dan ooit van ze gaat horen. Van Coprophilic Cryptic dus.

Plasmoptysis - Breeds Of The Malevolence (album, Extreme Souls Productions)
Weer uit Indonesië, weer uit Bandung. Troebele dubstep met donkere ambient-passages ditmaal. Niet dus! Snoeiende death metal, met stip de beste band van de reeds genoemde. Bleeding Corpse heeft er serieuze concurrentie bij: het is werkelijk niet te geloven hoeveel kwaliteit deze toch behoorlijk onbekende band in huis heeft. Voorheen onder de naam Mannequin speelt Pasmoptysis voor de stijl technische slamming death metal op… Bandungse wijze.


ERIK ZWENNES DRAAIT :

Liars - Scissor (video, Mute/PIAS)
Wat een video. Hier komen er maar een handvol per jaar uit. Spannend, vervreemdend, het versterkt de boodschap en is beeldend ook nog eens geweldig gedaan. Kunst dus!

Erland and The Carnival - Erland and The Carnival (Full Time Hobby/PIAS)
In de studio van Damon Albarn (Blur) namen Simon Tong (The Verve, Blur, The Good, the Bad & the Queen), folkzanger Gawain Erland Cooper en drummer David Nock (The Orb, The Cult) een prachtig folkrockalbum op. Spijtig genoeg krijg ik niemand bij 3VOOR12 enthousiast voor deze moderne ouwelullenmuziek, maar laat de plaat niet aan je voorbij gaan. Deze prachtige covers en ingenieuze originals vormen de ideale soundtrack om de lente in te luiden.

Holly Miranda - Magician's Private Library (XL/V2)
TV On The Radio-producer en bandlid Dave Sitek is al jaren fan van Holly. Hij gaf haar muzikale opdrachten om haar in een bepaalde richting te bewegen. Nu vond hij de tijd rijp om met haar een album op te nemen. Het resultaat is een spannend debuutalbum. Met veel TV On The Radio verwijzingen, veel muzikaliteit en de prachtige stem van Miranda. Single Waves is voorlopig mijn favoriet.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Spoon & White Rabbits live @ Paradiso 18-02-2010
Het allerleukste aan het optreden van Spoon gisteravond vond ik eigenlijk dat ze dat rare slot van Mystery Zone (een ongekeerde fade out, stoppen midden in een woord) live ook gewoon deden. En dat de dj James Brown's Sex Machine draaide vooraf. Kan geen toeval zijn, want 's middags sprak zanger Britt Daniel met me over de kracht van herhaling. Meer daarover in het interview volgende week op 3VOOR12. Voor nu: wat een songs heeft die band in de loop der jaren geschreven. Binnenkort terug te zien op 3VOOR12TV. Overigens had ik na voorprogramma White Rabbits - frisse ritmische indiepop uit NY - al tevreden naar huis kunnen gaan, maar dat heb ik natuurlijk niet gedaan.

Bear In Heaven - Beast Rest Fourth Mouth (album, Hometapes/Konkurrent)
Eindelijk ook uit in Nederland, deze mysterieuze indieplaat uit New York. Het mysterieuze van Fever Ray, het elektronische experiment van Animal Collective, de psychedelica van de Amerikaanse Oostkust. Kortom: een plaat waar veel te ontdekken valt.
 
Jónsi - Go Do (single, EMI)
De eerste single van het aanstaande solo-album van Sigur Ros frontman Jónsi is het complete tegenovergestelde van de plaat die hij vorig jaar uitbracht met Alex Somers. Dat was ongrijpbare geluidsnevel, dit is een ritmisch meesterstukje. Lichtvoetiger dan hij ooit geweest is, maar tegelijkertijd rijkelijk gevuld met allerlei geluidseffecten en percussie.


BART SNOEREN DRAAIT:

French Horn Rebellion - Beaches & Friends (single, Once Upon A Time UK/ op zoek naar distrubutie in NL)
Standen, vrienden?! Feesten dus... Terwijl het buiten regent en deze track door de huiskamer schalt krijg je bijna zin om een enkeltje Ibiza te boeken.

3voor12 presenteert... Spoon! & White Rabbits live @ Paradiso 18-02-2010
Wat een hoop goede liedjes heeft Spoon toch en dan werd mijn
persoonlijke favoriet You Got Yr. Cherrybomb niet eens gespeeld.
Bovenal is Spoon een rete strakke band en zingt zanger Britt Daniel
loepzuiver. Het is zo degelijk dat je bijna zou gaan denken dat het
saai is, maar elke keer gebeurt er op het juiste moment weer iets
spannends. Grote klasse.

Blood Red Shoes - Fire Like This (album, V2)
De 2e plaat is altijd moeilijk, maar Blood Red Shoes maakt de verwachtingen waar. harder, beter, vetter, en qua liedjes stukken sterker dan het debuut.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Everybody Was In The French Resistance…Now – Think Twice (Cooking Vinyl Records)
Geslaagd uitstapje van Art Brut-frontman Eddie Argos en zijn liefje. Ook na twee keer  goed nadenken vind ik Think Twice gewoon een zeer smakelijk liefdesliedje…Kunst van de eenvoud.

Yevgueni – We zijn hier nu toch (Petrol)
Was in een gevoelige bui deze week, de lente komt eraan, ik voel het…Het typische Radio 2-liedje Steeds Mooier (Pannenkoeken) raakt me, vraag me verder niet waarom want het is zo soft als Tena Lady (denk ik), een mens  heeft gewoon soms van die dagen…De rest van zijn album, in België een regelrechte hit, doet mij niet heel veel, maar steeds Mooier wordt gewoon, eeh ja…steeds mooier.

Pappa ft. Mister Sjeik – Ik Heb Spijt (Acro Records)
Even een tegenhanger voor al dat sentimentele gezever over de liefde. Spijt is het toverwoord, het is nog niet te laat. Deze parodie is geslaagder dan het origineel


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

The Devil's Blood @ Doornroosje, Nijmegen, 12-02-10
Onduidelijk wat nu het meeste indruk maakte: de door dubbele gitaarlijnen gedreven occulte rock of de doordringende melange van wierook en vers varkensbloed, die langzaam maar zeker van Doornroosje bezit nam en een dag later nog m'n neusvleugels prikkelde. Maar een bijzondere ervaring dat was het zonder twijfel. Duidelijk was ook dat The Devil's Blood, die deze zomer op zowat alle Europese rock- en metalfestivals van naam staat, die boekingen alleen al op basis van de strakke live-act verdient. Opwindend genre; Horror Soul of satanische classic rock. Yep: The Heavens Cry Out For The Devil's Blood.

Alamo Race Track/Jakop Ahlbom - Innenschau @Theater Kikker, Utrecht, 18-02-10
Zal je gebeuren: Presenteert 3VOOR12 Spoon in Paradiso, heeft je vriendin voor die avond al kaarten voor het theater. Gelukkig speelt Alamo Race Track een belangrijke rol in Jakop Ahlboms Innenschau. De Amsterdamse band versterkt met speciaal voor het stuk gecomponeerd werk de beklemmende sfeer. Typische meeslepende Alamo-songs, met rootsy vleug dankzij banjo, lapsteel en cello, die gelukkig ook op het derde album komen. De muzikanten hebben ook als acteurs hun part, maar wel in diepe schaduw van de acht acteurs van het spektakelstuk.
 
The Black Atlantic - Heirloom (live)
Prachtig voorproefje van de digitale heruitgave van The Black Atlantics debuutalbum Reverence for Fallen Trees, inclusief ep met vijf live opgenomen songs waarvan Heirloom de eerste is.
 

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Bear in Heaven - Beast Rest Forth Mouth (Hometapes/Konkurrent)
Het is niet de eerste keer dat ik over Bear in Heaven begin en het zal vast ook niet de laatste zijn. Hun tweede album kwam vorig jaar al uit in Amerika. Wat goed is, komt even hard aan. Ook met vertraging. Voor Bear in Heaven is het nooit te laat. Wat een prachtige plaat.

Hot Chip - One Life Stand (DFA/EMI)
Voor deze band geldt hetzelfde: meer liefde dan Hot Chip in deze plaat heeft gestopt kun je niet omarmen.

LoneLady - Nerve Up (Warp/V2)
Samen met Leila bewaakt LoneLady het vrouwelijk front op Warp, al is LoneLady wel even wat anders: een hip postpunk pop meisje.

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

White Rabbits/Spoon 19 februari Luxor, Keulen
In 24 uur zag ik 3 hele goede concerten in Keulen tijdens mijn vakantie. Vooral de combi White Rabbits/Spoon was geweldig. In het kleine, donkere, zweterige zaal speelden twee band met veel bezieling strakke ritmes en goede songs. Daarbij viel vooral op dat Spoon in de loop der jaren toch wel een heel arsenaal aan klasse-songs bij elkaar heeft geschreven; die ze deze avond strak en vol passie brachten, soms tot kippenvel aan toe.

Vampire Weekend, 20 februari Live Music Hall, Keulen
In een tot concertzaal omgebouwde (maar toch zeer gezellige) fabriekshal zag ik Vampire Weekend het beste concert geven dat ik tot nu toe van ze zag. Meer dynamiek en veel minder braaf dan eerst, zonder de nuances te verliezen. Vooral de up-tempo nummers deden me grijzen van oor tot oor en de volgepakte fabriekshal ging van voor tot achter uit zijn dak. Desondanks blijf ik het gevoel houden dat er meer in de band zit. Echt raken doen ze me namelijk nog niet, ondanks dat ze de goede liveshow en misschien wel de beste liedjes en beste geluid van het moment.

Toro Y Moi - Causers Of This (Carpark/Konkurrent)
Volgende week kom ik in de draait waarschijnlijk de loftrompet steken over de nieuwe cd's van Joanna Newsom en The Knife, maar die heb ik afgelopen week simpelweg niet vaak genoeg gedraaid om helemaal te kunnen doorgronden. Causers Of This draaide deze week wel overuren. Frisse, weirde samplepop die goed past bij een vakantie waarbij je je hoofd even leegmaakt en ruimte geeft voor nieuwe ideeën. Intelligent maar nergens zwaar op de hand.