3VOOR12 DRAAIT: Yeasayer, Massive Attack en Jose James

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Wat een eensgezindheid deze week. Het album van de week wordt breed gedragen, maar ook Massive Attack en Midlake vinden medestanders onder het 3VOOR12 team.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 single van de week
Kontrust – Bomba (Artist Station/Suburban)

3VOOR12 album van de week
Yeasayer – Odd Blood (Mute/PIAS)

3FM Megahit
Gorillaz ft. Mos Def & Bobby Womack - Stylo (Parlophone/EMI)

 

TOP 10:

1. Yeasayer - Odd Blood (PIAS)
"De maffe blanke stadsindianen zijn volwassen krijgers geworden" (Erik Zwennes)
"Kan het ooit nog beter dan dit?" (Fiona Fortuin)
"Mijn favoriete album van dit jaar tot nu toe" (Stephan van Peursem)
"Meteen checken: Ambling Alp, Rome en vooral ONE." (Atze de Vrieze)

2. Massive Attack - Heligoland (EMI)
"EIndelijk" (Ron van der Sterren)
"Dat er constant iets broeit, maar het nooit helemaal mis gaat" (Erik Zwennes)

3. Midlake - The Courage Of Others (album, Bella Union/V2)
"Zo'n 2,5 x meer dan de 3,6 van de nono's van Pitchfork.." (Menno Visser)
"Met het openingsnummer Acts of Man wil ik de hemel bestormen." (Martijn van der Vlist)

4. 3VOOR12 Selecteert Go Back To The Zoo (Kennismakingsfilm, 3VOOR12)
Baasjes, lekkertjes, en andere sterke verhalen: het zit er vol mee. (Tomas Delsing)

5. Jose James - Code
Een groot fan van Jose James was ik niet echt, maar er is iets met Code (geproduceerd door Flying Lotus) dat hem verslavend maakt. (Radna Rumping)
p het eerste gehoor lijkt er in veel tracks niks aan de hand en hoor je gewoon een lekkere laid-back popsong (SvP)

6. Golden Ages - Tradition
Schijnt één man achter te zitten, uit Philadelphia. Niet meteen afschrijven als Animal Collective kopie. (Fiona Fortuin)

7. Dimlite - Roo (A dedication)
hoe kan iemand die een mythische status geniet onder collega's als Flying Lotus, Kode9 en Hudson Mohawke zo ver achter blijven in internationale erkenning en bekendheid? (Juha van 't Zelfde)

8.Turbidity- Path Of Mutilated (promo, eigen beheer)
het is eigenlijk uitgesloten dat liefhebbers van de stijl niet wild worden van deze promo (Jona Rovers)

9. Tim Knol - liftsessie (Oude Volkskrantgebouw, 2-2-2010)
Soms heb je van die dingen, daar kun je gewoon niet zoveel mee.

10. Gil Scott-Heron - New Here (V2)
Wat een poëet is deze Amerikaan toch (EZ)


JUHA VAN 'T ZELFDE:

Baths - Lovely Bloodflow
Jonge producer uit LA die me getipt is door Matthew David van Brainfeeder. Hij klinkt een beetje als het Catcher in the Rye lezende naar de Beach Boys luisterende skaterbroertje van Hudson Mohawke. Op 11 en 12 februari komt hij voor het eerst naar Europa, naar een feestje van de Design Academy in Eindhoven waar Cinnaman en ik ook draaien, en voor een solo concert in De Verdieping. Muziek voor mensen die naar Flying Lotus, Daedelus én Lucky Fonz III luisteren.

Dimlite - Roo (A dedication)
Als Eric Cartman een MPC had, klonk hij als Dimlite. Dim Jong Il is misschien wel de meest ondergewaardeerde producer uit de diffuse elektronica scene van de afgelopen 5 jaar: hoe kan iemand die een mythische status geniet onder collega's als Flying Lotus, Kode9 en Hudson Mohawke zo ver achter blijven in internationale erkenning en bekendheid? Al tweemaal speelde hij weergaloos in het Bimhuis. Vrijdag 5 februari staat hij met Jamie Vex'd live op Viral Radio in TrouwAmsterdam.

Stagga - Timewarp
Toen dubstep in 2007 harder en populairder werd, muteerde een deel van het geluid naar een melodieuzere dimensie. Zo verschenen Rustie, Zomby en Joker ineens op de radar. Hun geluid is nu door Stagga van een klif in Wales gegooid en sindsdien lijdt het aan evenwichtsstoornissen. Luister zelf maar.


JONA ROVERS:

Decrepit Cadaver - Putrid Stench Of Psychotic Acts (album, Charred Remains Records)
Het doet nogal Aziatisch aan wat Decrepit Cadaver laat horen, maar feitelijk komen ze uit Chili. Het land van herkomst is doorgaans makkelijk aan de stijl af te horen, maar hier werd ik dus op het verkeerde been gezet. Lekker dichtgetimmerde brute death metal, puntig gespeeld met afwisselend diepe en hese vocalen, veel drumbreaks en een scherp gitaargeluid. Lichtelijk neurotisch doordat er zelden langer dan een paar maten hetzelfde gespeeld wordt, maar laat ik daar nu juist van houden. Dit is de eerste volledige langspeler in zeven jaar tijd, en dat is aan de van creativiteit uit hun voegen barstende nummers goed af te horen.
 
Colonize The Rotting – Demo 2009 (demo, Sevared Records)
Er was nogal wat fuzz over deze band, die ik in eerste instantie niet zo begreep. Complexe, behoorlijk snelle death metal die het beste van de verschillende US underground stijlen verenigt. Tof, maar meer ook niet. Maar na herhaalde luisterbeurt blijkt er wel degelijk iets bijzonders aan Colonize The Rotting. Het zijn de plotseling opduikende verassend sferische riffjes, de overgangen van opvallend simpele maar doeltreffende grooves naar pure gitaarvirtuositeit, de roffelende en swingende drums (neem de gave gravity blast in het twee nummer!), en de soms bijna gewaagde songstructuren. Colonize The Rotting weet in een nummer van vijf en een halve minuut de aandacht moeiteloos vast te houden door allerlei substijlen binnen de brute death metal te verenigen, waardoor een zeldzaam originele promo in een niche van een toch al klein genre ontstaan is. Indrukwekkend.
 
Turbidity- Path Of Mutilated (promo, eigen beheer)
Indonesië is momenteel met stip de grootste leverancier van uitstekende slamming death metal. Na de tamelijk briljante dubbel-CD “Bandung Death Metal Compilation” die maar liefst tweeëndertig bands alleen al uit Bandung bevat die allen laten horen dat ze deze stijl perfect beheersen, heb ik sindsdien nog met een stapel nieuwe bands uit de regio kennisgemaakt, waarvan Turbidity de meest recente parel is. Echt heel erg sterk, en het is eigenlijk uitgesloten dat liefhebbers van de stijl niet wild worden van deze promo. De hele CD komt binnenkort, en staat nu al genomineerd voor mijn jaarlijst. En dan te bedenken dat het pas begin februari is!


MENNO VISSER:

Midlake - The Courage Of Others (album, Bella Union/V2)
Je zou bijna het verboden woord 'draaibeurten' gebruiken, maar hoe vaker, hoe beter, en zo'n 2,5 x meer dan de 3,6 van de nono's van Pitchfork.. Op een gegeven moment voel je je een monnik.

Hadouken  -  Turn The Lights Out (single Surface Noise/Warner UK)
Overal vandaan gejatte samples, maar wat een lekkere kermisplaat!

Time Crisis - Pin Me Down (gratis download single)
Solosingle Bloc Party gitarist + zangers = beetje Ting Tings...smaakt naar meer!


MARTIJN VAN DER VLIST:

Midlake - The Courage Of Others (album, Bella Union/V2)
Het album is mooi, om collega Menno te citeren ‘bij elke draaibeurt beter’, maar met het openingsnummer Acts of Man wil ik de hemel bestormen, wonderschoonste liedje sinds tijden. Tranen!
 
3VOOR12 Selecteert…Go Back To The Zoo
Het kan bijna niet anders of 2010 wordt het jaar van Go Back To The Zoo. Een logische 3VOOR12 Selecteert…dus. Voor wie de heren nog niet goed kent: Fiona Fortuin ging bij ze langs, en dat leverde dit fraaie introductiefilmpje op.
 
Seabear - Cold Summer (single, Morr Music/Konkurrent)
De melancholie druipt er bij elke nieuwe noot vanaf. Nu staat melancholie vaak voor braaf en saai, zo niet bij Seabears Cold Summer, luister maar.  Album komt volgende maand uit, en de verwachtingen zijn hoog, zeker ook na de indrukwekkende sessie op Eurosonic.


ERIK ZWENNES:

Massive Attack - Heligoland (EMI)
Een klein voorproefje van het interview met D van Massive Attack over zijn relatie met Grant in de studio: "Wat het is: als een discussie uit zou groeien tot een ruzie zouden we elkaar gemakkelijk een jaar niet meer zien. Dat kunnen we ons niet veroorloven, daarom discussiëren wij niet." De spanning van twee creatieve ego's en vele boeiende gastmuzikanten, dat is waarom Heligoland maar blijft boeien en verrassen. Dat er constant iets broeit, maar het nooit helemaal mis gaat. Sterker, het levert een zeer geslaagde plaat op. Massive Attack is nog niet klaar.

Gil Scott-Heron - New Here (V2)
Wat een poëet is deze Amerikaan toch. New Here fascineert me en ik word er rustig van. In eerste instantie is het niet heel knap of vernieuwend wat Gil doet op zijn nieuwe plaat. Maar luister naar die single New York Is Killing Me en je moet toegeven dat hij het nog steeds heeft. Ritme, experiment, soul, diepgang, humor en zalving... heerlijk.

Yeasayer - Odd Blood (PIAS)
De maffe blanke stadsindianen zijn volwassen krijgers geworden; Wijze sjamanen met een oor voor hits en vernieuwing. Odd Blood is toekomstmuziek dat zich niet in drie regels laat typeren. Een enorm knappe prestatie.


ATZE DE VRIEZE:

Yeasayer – Odd Blood (album, Mute/PIAS)
De meest catchy vreemde band van het moment: Yeasayer uit New York. Hun vorige album was experimenteel en broeierig. Odd Blood is sprankelend en fris, maar nog altijd met ongewone ritmes en een open minded productie. Er staan drie potentiële hits op. Drie kansen om een bres te slaan en zich definitief naar binnen te vechten in de harten van het alternatieve publiek. Meteen checken: Ambling Alp, Rome en vooral ONE.

Pantha du Prince – Black Noise (album, Rough Trade/Konkurrent)
Het swingt niet, zei collega Job de Wit deze week. Daar heeft hij gelijk in. Je kunt Black Noise ook moeilijk sexy of zwoel noemen. Het kwartje viel ’s avonds laat op de koptelefoon, met de vederlichte geluidjes en droge beats. Warmte is er wel degelijk, vooral in Stick To My Side, de samenwerking met Animal Collective’s Panda Bear. Gouden combinatie. 

Loops Haunt – Impact Omnihammer (single, Black Acre)
Glasgow is stilletjes de hoofdstad van Europa aan het worden als het gaat om beats die struikelen over te dikke bassen. Net als stadgenoten Rustie en Hudson Mohawke gebruikt Loops Haunt hiphop als basis, maar dan volledig ontleed en bont en blauw geslagen. Intelligent. Nasty.


FIONA FORTUIN:

Yeasayer - Odd Blood (Mute/PIAS)
Bij de eerste luisterbeurt van Odd Blood kon ik me amper voorstellen dat bassist Ira Wolf nog in de band zou zitten. De mesdragende timmerman uit een bos uit Rusland (al weet ik niet zeker dat hij uit Rusland komt, ook niet uit een bos, maar zo lijkt het wel). Yeasayer is zo hip geworden. Minder psychedelisch, bijna dromerige dancepop, maar met de nodige trucjes. En och och, het nummer ONE. Kan het ooit nog beter dan dit? Ira Wolf maar weer eens gegoogled. Zonde, maar begrijpelijk: prive heeft hij zichzelf ook aangepast.

Caribou - Odessa
One Life Stand van Hot Chip en Odd Blood van Yeasayer zijn voor mij de twee meest briljante albums van 2010 tot nu toe (o, het is nog maar februari he). Het muzikale gat tussen deze twee gaat Caribou met het nieuwe album opvullen. Nog niet gehoord, maar ik voel het, als de single alles zegt over de rest van de plaat.

Golden Ages - Tradition
Schijnt één man achter te zitten, uit Philadelphia. Niet meteen afschrijven als Animal Collective kopie. Echt een boeiende plaat.


INGMAR GRIFFIOEN:


The Almighty Defenders/The Black Jaspers

Collega Erik Zwennes kwam met The Black Jaspers een ruig nieuw project van de Canadese garage-held King Khan met Jasper Hood (Moorat Fingers). Erg ruw en fijn! Nog een gezegende King Khan collabo is met maatje BBQ en die smeerlapjes van The Black Lips: The Almighty Defenders heet deze meer soulvolle uiting, die 14 mei De Melkweg aandoet. King Khan zit zelden stil, momenteel tourt ie met BBQ door Europa, 12 feb in dB's, Utrecht en 13 feb in Paradiso. Eveneens zwaar aanbevolen.

Noisia - Invisble Studio Mix

Bijna driekwartier lange mix ter introductie van het derde eigen label van de Groningse klasbakken van Noisia: Invisible Recordings, waarop andere acts de kans krijgen. Deze gratis te downen mix is een uitstekend voorproefje, met harde drum 'n bass, electro, techno en meer. HARD

Railcars
Een smeuige Californische mengelmoes van live elektronica, weirde spacepop en noise. Live met visuals schijnt het. Deze vrijdagavond op Vette Analoge Shit in dB's met Neon Rainbows (doorstart Feverdream) en Eklin (Adept 3.0). Zaterdag gaat De Nieuwe Anita voor de bijl en zondag volgt het Eindhovense TAC.


RADNA RUMPING:

Open Your Heart - Mia Doi Todd
Niet alleen omdat Michel Gondry eindelijk weer een videoclip heeft gemaakt (zoals altijd simpel en complex tegelijk, met doeltreffende choreografie), maar ook vanwege de doordringende stem van Mia Doi Todd, wil haar weer eens live zien.

Rick Wilhite & Juan Atkins play Somewhere in Amsterdam, 7 februari
Een feestje zoals er meer van zouden moeten zijn: techno uit Detroit, dat begint op de zondagmiddag, met eten, in het sympathieke OT301.

Jose James - Code
Een groot fan van Jose James was ik niet echt, maar er is iets met Code (geproduceerd door Flying Lotus) dat hem verslavend maakt. Kalmerend ook. En dus staat dat nummer deze week op repeat.


TOMAS DELSING:


Yeasayer - Odd Blood (album, Mute/PIAS)

Ik draaide 'm een tijdje geleden al, maar nu de plaat uit is gaat 'ie gewoon op herhaling. Wát mooi. Met minimaal (!) drie potentiële hits, maar daar doe je eigenlijk de rest van de plaat tekort mee. Dit van de eerste tot de laatste seconde fris en boeiend, met invloeden van over de hele wereld. Ook knap: toegankelijk, maar wordt na meerdere draaibeurten (sorry Menno!) alleen maar boeiender!

Tim Knol - liftsessie (Oude Volkskrantgebouw, 2-2-2010)
Soms heb je van die dingen, daar kun je gewoon niet zoveel mee. Zo snapte ik in eerste instantie niet helemaal waar die buzz rond Tim Knol nou goed voor was. Ja, het zijn leuke liedjes en ja, het is een guitig mannetje met van die bolle wangetjes, maar daar zijn er meer van. Maandag viel het kwartje.

3VOOR12 Selecteert Go Back To The Zoo (Kennismakingsfilm, 3VOOR12)
Het heeft wat druppeltjes zweet bij collega Fiona Fortuin gekost, maar het resultaat is er dan ook naar: baasjes, lekkertjes, en andere sterke verhalen: het zit er vol mee. Bekijk het filmpje en leer ook deze maand weer een band kennen waar 3VOOR12 vertrouwen in heeft!


RON VAN DER STERREN:

Massive Attack - Heligoland (EMI)
Ken je dat, dat je een band hoort, helemaal uit het veld geslagen bent, het zo goed vindt dat je jezelf als apostel wil aanmelden, bereid er relaties voor op het spel te zetten en dan jarenlang moet wachten tot dat gevoel er weer is. Eindelijk.

The Chariot - Daggers
Christen zijn, tekenfilmpje willen en dan toch dit afleveren... Nu al zin in t optreden, half april. Als die bassist dan maar niet weer een bommetje doet.

Yeasayer - Odd Blood (album, Mute/PIAS)
Nu hopen dat het live niet weer zo tegenvalt. Of moet ik 't deze keer houden bij 't album misschien? You tell me.


STEPHAN VAN PEURSEM:

Yeasayer - Odd Blood (Mute/PIAS)
Yeasayer heeft met hun tweede plaat wat mij betreft een gigantisch stap voorwaarts gemaakt. Hun eerste album vond ik erg interessant en er stonden een aantal geweldige tracks (2080, Sunrise) op, maar als geheel zette ik het toch niet vaak op. Op deze tweede plaat is Yeasayer een stuk toegankelijker geworden zonder hun experimenteerdrift te verliezen. Razend knappe popsongs met allerlei rare wendingen, invloeden en soms een vermakelijk jaren '80 gevoel. Mijn favoriete album van dit jaar tot nu toe.

Pantha du Prince - Black Noise (Rough Trade/Konkurrent)
Natuurlijk vind ik albums waar ook maar de kleinste bijdrage op staat van een Animal Collective lid goed. Maar ook zonder de track met Panda Bear (overigens mijn favoriete track van het album), zou dit een geweldige plaat zijn. Veel subtiele laagjes en geluiden die pas goed tot hun recht komen op je hoofdtelefoon. Geen dansvloer materiaal, maar wel lekker om heerlijk warme elektronisch plaat om jezelf helemaal in te verliezen.

Jose James - Blackmagic (brownswood/PIAS)
Jose James weet op deze plaat weet deze New Yorkse jazzzanger zijn warme stemgeluid op een erg geslaagde manier te combineren met ingenieuze beats van o.a. Flying Lotus en Benga. Op het eerste gehoor lijkt er in veel tracks niks aan de hand en hoor je gewoon een lekkere laid-back popsong. Totdat je beter gaat luisteren en hoort dat de tracks bijna allemaal erg vreemd in elkaar zitten en allerlei rare beats, samples en loop herbergen. Top plaat.