Patronaat heeft tweede programmeur: Ide Koffeman

Amersfoorter verlaat De Kelder na vijf jaar

Ingmar Griffioen ,

Ide Koffeman is sinds 1 december de nieuwe programmeur van poppodium Patronaat in Haarlem. Hij verlaat na vijf jaar poppodium De Kelder in thuisstad Amersfoort. Bij Patronaat is Koffeman één van de twee algemeen programmeurs. Koffeman: "Het was tijd voor een volgende stap. Ik wilde proberen naar één van de top 10 podia in Nederland te gaan."

Amersfoorter verlaat De Kelder na vijf jaar

Ide Koffeman is sinds 1 december de nieuwe programmeur van poppodium Patronaat in Haarlem. Hij verlaat na vijf jaar poppodium De Kelder in thuisstad Amersfoort, waar directeur Harold Oddens zijn programmeringstaken voorlopig waarneemt. Bij Patronaat is Koffeman één van de twee algemeen programmeurs. Koffeman: "Het was tijd voor een volgende stap. Ik wilde niet naar een podium van vergelijkbare grootte, maar proberen naar één van de top 10 podia in Nederland te gaan."

Koffeman staat voor 24 uur op de loonlijst in Haarlem. Daarnaast is hij al twee jaar actief als programmeur van Bevrijdingsfestival Utrecht en staat met BV De Gasten op festivals als Robodock en De Parade. Hij is enthousiast na de eerste weken bij het Patronaat. Niet dat het werk bij De Kelder af was. "Klaar ben je nooit. Maar na vijf jaar, waarin ik grote stappen heb gemaakt als programmeur, voelt het wel goed om verder te gaan. Na de zomervakantie had ik voor mezelf besloten om verder te kijken." Al snel viel zijn oog op de vacature in Haarlem. "Dan gaan balletjes rollen, ineens ben je op gesprek en kan je het gaan doen."

Voor Patronaat is het aantrekken van een tweede programmeur de eerste beleidsverandering sinds in januari directeur Rob Stecher en interim Frans Vreeken opstapten. Koffeman verzorgt de programmering samen met de andere algemeen programmeur Jeroen Blijleve, die sinds januari tevens creatief directeur is. "Ik ben ook aangesteld als boeker, promotor en doe ook marketing. Nadat dance-programmeur Adriaan Muts in september vertrok en ook de marketeer wegging, ontstond ruimte voor deze functie. Patronaat zocht iemand die ook dance, het café en indiebands kan programmeren, en ook meedenkt met het opzetten van de marketing." Die combinatie van functies is volgens de Amersfoorter 'een ontwikkeling die past in deze tijd'.

De Kelder huist intussen in een tijdelijk pand met een capaciteit van 350 man. Twee weken geleden kwam de zo gewenste grotere behuizing (550-600 man, plus kleine zaal voor 200 man) beter in het vizier. Op 15 december klonk het officiële startschot voor de bouw van het Eemplein. In het grote nieuwbouwproject, kosten circa 130 miljoen euro, moet naast bibliotheek en bioscoop ook het nieuwe poppodium verrijzen. "Er wordt nu gebouwd en het zou er in 2013 moeten staan." Het lange wachten op die duidelijkheid, heeft in Koffemans beslissing wel meegespeeld. "Ik was net begonnen en toen zouden we twee jaar later verhuizen. Op een gegeven moment ben je nog drie jaar verder en bedenk je: 'ik ga toch even verder'. Ik ben niet extreem ambitieus, maar wil wel mijn vak op het hoogste niveau uitoefenen."

Bij Patronaat, dat jarenlang met financiële en bestuurlijke problemen kampte, staat volgens Koffeman nu een goede organisatie. "Dat is toch bijzonder voor een stad die even groot is als Amersfoort. Als je dan onder de rook van Amsterdam een zaal voor duizend man weet te bestieren, vind ik dat getuigen van grote kracht."