Nederlander Shroom produceert track op album Ghostface Killah Nederlander Shroom produceert track op album Ghostface Killah

"Ik heb die New York sound in mijn beats"

, Ingmar Griffioen

Nederlander Shroom produceert track op album Ghostface Killah

"Ik heb die New York sound in mijn beats"

Ingmar Griffioen ,

In het tweede nummer van de nieuwe Ghostface Killah hoor je niet alleen vocalen van Busta Rhymes en de Nederlandse Jalise, je hoort ook een volledig Nederlandse productie van Shroom. En zo is er na Giorgio Tuinfoort (Michael Jackson en Black Eyed Peas) dit jaar nog een Nederlander met een spraakmakende US hiphop-productie op zijn cv.

"Ik heb die New York sound in mijn beats"

In het tweede nummer op de nieuwe Ghostface Killah hoor je niet alleen vocalen van Busta Rhymes en de Nederlandse Jalise, je hoort ook een volledig Nederlandse productie van Shroom. En zo is er na Giorgio Tuinfoort (producties op de nieuwe albums van Michael Jackson en Black Eyed Peas) dit jaar nog een Nederlander met een spraakmakende US hiphop-productie op zijn cv. Het is niet het eerste internationale wapenfeit van de jongeman uit Almere, die de track ziet als opmaat naar zijn compilatiealbum en mixtape.

Hij was al eens in New York om contacten te leggen, maar het contact met Ghostface Killah kwam tot stand na een optreden in de Amsterdamse Paradiso. "Ik heb zijn back-up mc een cd met beats meegegeven, gezegd met wie ik werkte en of hij wilde luisteren. Ik hoopte dat Ghostface er dan ook wel op zou springen. Zijn back-up mc stuurde een e-mail, dat Ghostface Killah wel een track wilde gebruiken voor zijn album en dat Busta Rhymes er ook een op zou doen." De mededeling overtrof zijn verwachtingen. "Je hebt altijd wel een bepaald vertrouwen in jezelf. Dat wordt bevestigd als zo iemand je beats wil gebruiken. Ik was ehm... positief verrast."

Shroom (spreek uit sjroem, "als mushroom zonder mush") werkte al eerder met Amerikaanse hiphoppers. De geboren Amsterdammer produceerde tracks voor Wu Tang Killah Bees als Hell Razah, Shabazz The Disciple en Shyheim en ook voor Gravediggaz. Verder werkt Shroom als producer aan albums voor Shyheim (The Manchild) en Salah Edin. De warme contacten betalen zich ook uit nu hij een eigen album plant. "Het wordt een compilatie-album met mijn beats en mijn producties en gastbijdragen van allemaal Amerikaanse rappers. Onder andere Jungle doet mee, het broertje van Nas, en Mobb Deep."

Waarom hij wel enige voet aan de grond krijgt in Amerika en in Nederland niet direct omkomt in het werk, vraagt Shroom zich ook wel eens af. "Ik heb in Nederland ook met veel rappers gewerkt, zoals Lange Frans, Ali B en Negativ. En ik doe nu bijna het hele album voor Salah Edin. Maar verder wil het In Nederland niet echt werken, lijkt het. In tegenstelling tot het buitenland, wat nu wel goed begint te lopen. Waarom? Wellicht omdat ze hier een beetje kortzichtig zijn? Misschien ook omdat mijn beats meer een Amerikaanse sound hebben dan een Nederlandse. Als ik hier mijn beats of nummers laat horen, zegt iedereen: 'zo, dat klinkt écht Amerikaans'. Ik weet niet of dat positief is?"

Zijn boterham beleggen is voor Shroom als producer in Nederland nog niet zo eenvoudig. "Op een gegeven moment wordt het altijd een beetje moeilijk met betalingen. Iedereen wil wel met je werken, maar betalen voor beats... Ik moet er ook van kunnen leven." Het lijkt dan ook logisch om (te proberen) de stap naar Amerika te maken. "Ja daar ben ik ook mee bezig, maar er zijn problemen met mijn visum. Mijn aanvraag is afgewezen. Ik ben vorig jaar wel 2,5 maand geweest en heb toen veel contacten gelegd. Eerst via internet aan mensen uitgelegd wie ik ben, wat ik heb gedaan, wanneer ik in New York ben en of ze misschien wat willen afspreken. Dat werkte. Die persoon neemt dan ook weer mensen mee en zo leer je steeds meer mensen kennen."

Shroom werkt ondertussen aan zijn compilatie-album met Amerikaanse rappers, maar wil eerst zijn eerste mixtape InShroomEntal uitbrengen op zijn eigen site. "Ik hoop op volgende maand, als promotie voor dit Ghostface Killah gedoe. Dat wordt een tape zonder rappers erop, met alleen maar eigen beats. Om te laten zien wat ik kan. Wu-Tang DJ Mathematics gaat die waarschijnlijk als eerste op zijn site zetten." Shroom wacht in spanning af wat de directe toekomst brengt. "Dit is mijn eerste grote track, ik ga gewoon kijken wat daar uitkomt. En eerst mijn visum rond krijgen en dan heel snel terug naar Amerika. Naar New York. Daar heb ik de meeste connecties en ik heb ook meer die New York sound in mijn beats."

Apollo Kids van Ghostface Killah is 21 december uitgekomen op Def Jam en nu geheel te beluisteren op de Luisterpaal. Het tweede nummer is Shrooms productie: Superstar feat Busta Rhymes & Jalise.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12