Mojo Concerts overweegt juridische stappen tegen “Rutte heffing” Mojo Concerts overweegt juridische stappen tegen “Rutte heffing”

Geen naheffing BTW over in 2010 gekochte concertkaarten

, Tomas Delsing

Mojo Concerts overweegt juridische stappen tegen “Rutte heffing”

Geen naheffing BTW over in 2010 gekochte concertkaarten

Tomas Delsing ,

Concertorganisator Mojo Concerts overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de verhoging van het BTW-tarief in de podiumkunsten. De organisator noemt de maatregel “ondoordacht en overhaast” en vreest “oneerlijke concurrentie, verlies van banen en teruglopende bezoekersaantallen”.

Geen naheffing BTW over in 2010 gekochte concertkaarten

Concertorganisator Mojo Concerts overweegt juridische stappen te ondernemen tegen de verhoging van het BTW-tarief in de podiumkunsten. De organisator noemt de maatregel “ondoordacht en overhaast” en vreest “oneerlijke concurrentie,  verlies van banen en teruglopende bezoekersaantallen”. Mojo roept het publiek dan ook op om nog in 2010 kaarten te kopen, om zo de “Rutte toeslag” te vermijden.

Wie namelijk nog in 2010 zijn kaartjes koopt voor pop- en theatervoorstellingen, hoeft daarover geen naheffing van de Belastingdienst te vrezen. Ook niet als die evenementen plaatsvinden na 1 juli 2011, als het nieuwe tarief ingaat. Dat bevestigt woordvoerder Fiscale Zaken Marcel van Beusekom van het Ministerie van Financiën. “Het zou teveel gedoe opleveren”, zegt Van Beusekom. Wie in het nieuwe jaar de gang naar het kaartenloket maakt voor een evenement na 1 juli, moet daarover wel het hoge belastingtarief afdragen.

Het uitblijven van naheffingen over in 2010 gekochte kaarten is een uitzondering, legt Van Beusekom uit: “Normaal gesproken zou er wel alsnog extra BTW afgedragen moeten worden, maar nu zou dat teveel gedoe opleveren. Theaters en podia zouden dan de extra kosten achteraf terug moeten vorderen bij hun bezoekers.” De uitzondering was ook al opgenomen in het oorspronkelijke scenario waarin de podiumkunsten per 1 januari naar het hoge tarief zouden gaan, en blijft dus ook behouden nu dit een half jaar vooruit is geschoven. Vanaf januari moet er over alle verkochte kaarten voor evenementen na 1 juli wel 19 procent afgedragen worden.

Samengevat betekent dit: wie nu een kaartje koopt voor de Zwarte Cross (15-17 juli), moet daarover 6 procent BTW afdragen, na 1 januari wordt dat 19 procent. Pinkpop, dat van 11 tot en met 13 juni gehouden wordt, blijft komend jaar ‘gewoon’ op zes procent, ongeacht wanneer het kaartje gekocht wordt. De datum van het evenement is dus bepalend voor het BTW-tarief, niet het moment van aanschaf van het toegangsbewijs.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12