Kabinet houdt vast aan BTW-verhoging podiumkunsten Kabinet houdt vast aan BTW-verhoging podiumkunsten

Eerste Kamer stemt morgen over Belastingplan 2011

, Tomas Delsing

Kabinet houdt vast aan BTW-verhoging podiumkunsten

Eerste Kamer stemt morgen over Belastingplan 2011

Tomas Delsing ,

Het kabinet legt de motie van PvdA-senator Han Noten om een alternatief te zoeken voor de BTW-verhoging op de podiumkunsten naast zich neer. Dat staat in een brief die de regering als reactie op de motie aan de Eerste Kamer stuurde. Morgen stemt de Eerste Kamer over het Belastingplan 2011, waar de maatregel onderdeel van uitmaakt.

Eerste Kamer stemt morgen over Belastingplan 2011

Het kabinet legt de motie van PvdA-senator Han Noten om een alternatief te zoeken voor de BTW-verhoging op de podiumkunsten naast zich neer. Dat staat in een brief die de regering als reactie op de motie aan de Eerste Kamer stuurde. De enige tegemoetkoming is dat het kabinet belooft "de ontwikkelingen in de kunstwereld de komende tijd nauwgezet te volgen". Morgen stemt de Eerste Kamer over het Belastingplan 2011, waar de maatregel onderdeel van uitmaakt.

Het kabinet geeft aan dat het in de Tweede Kamer wel nog gepolst heeft of er een meerderheid kan zijn voor andere plannen, maar noemt de kansen daarop "nihil". Wel moet het Belastingplan in zijn geheel nog worden gekeurd door de Eerste Kamer, die daar morgen over stemt. De kans dat het plan in zijn geheel wordt afgestemd wordt, ondanks verdeeldheid binnen de CDA- en VVD-fracties, zeer klein geacht. Samen met de ChristenUnie en SGP - die ook in de Tweede Kamer voor de BTW-verhoging stemden - hebben de regeringspartijen in de senaat een meerderheid. Premier Rutte noemde een eventuele afwijzing een "nucleair scenario".

Met de maatregel hoopt de regering jaarlijks 90 miljoen aan extra inkomsten te verwerven. Tegenstanders beweren dat de vraaguitval die ontstaat door de prijsstijging, deze inkomstenbron volledig tenietdoet.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12