De 12 beste muzikale twittermomenten van 2010

Aftershow Prince, Joost van Bellen en Dio in casa Diddy, Kees de Koning vs GeenStijl

Atze de Vrieze ,

We zijn er inmiddels wel zo'n beetje aan gewend: via sociale media als Twitter en Facebook delen muziekliefhebbers wat ze tegenkomen op het web. Op Facebook direct met hun vrienden, via Twitter in alle openbaarheid. 3VOOR12 verzamelt de 12 beste muzikale twittermomenten van het jaar.

Aftershow Prince, Joost van Bellen en Dio in casa Diddy, Kees de Koning vs GeenStijl

We zijn er inmiddels wel zo'n beetje aan gewend: via sociale media als Twitter en Facebook delen muziekliefhebbers wat ze tegenkomen op het web. Op Facebook direct met hun vrienden, via Twitter in alle openbaarheid. 3VOOR12 verzamelt de 12 beste muzikale twittermomenten van het jaar.

1. Prince aftershow in Paradiso
Vroeger maakten alleen Prince-fans zich druk over de vraag of de meester na afloop van een concert nog zin had in een extra show. Dat doet hij regelmatig, en het wordt altijd pas op het allerlaatste moment besloten. Nu hitste heel muziekliefhebbend Nederland elkaar op via Twitter en stonden er lange rijen bij de Paradiso. Ook iedereen die niet eens overwoog naar Amsterdam af te reizen kreeg zo toch wat mee van de opwinding van een van een bijzonder muziekfenomeen. The best show that never happened, aldus @atease.

2. Joost van Bellen en Dio in casa Diddy
Het duurde even voor ze het door hadden, maar Dio en Joost van Bellen waren op hetzelfde feest, in de achtertuin van rapper P Diddy in Miami, met meer champagne in het zwembad dan water. Twitteraars koppelden de twee aan elkaar en konden tot ver in de middag genieten van tweets over speedboten, waxinelichtjes en decadentie. Joost van Bellen schreef er later een mooi dagboek over op 3VOOR12, maar live was het nog leuker.

3. Kees de Koning vs GeenStijl
Begin augustus werden hiphopartiesten Mr Probz en Hittespitter Flex neergeschoten bij een uit de hand gelopen ruzie in Amsterdam. Voor GeenStijl aanleiding om weer eens lekker alle hiphop cliches boven te halen en de slachtoffer uit te maken voor wannabe Tupacs die de kogel vast verdiend hadden. Voor TopNotch-baas Kees de Koning het moment om zich hevig uit te spreken. Een boeiend, serieus, grimmig gesprek over de dunne lijn tussen satire en disrespect.

4. Tapes 'N Tapes bekeert haters met Google Translate
Zomaar een Twitterconversatie op maandag: even nieuwe releases doorspreken met 3VOOR12'ers Atze de Vrieze en Erik Zwennes. Het gaat onder meer over de nieuwe Tapes 'N Tapes, een band die na een klassieke eerste en een lastige tweede op eigen kracht aan nummer drie werkt. Het gesprek nam een onverwachte wending toen de band zich er zelf mee ging bemoeien, in vertaalmachine-Nederlands.

5. Kanye West's masterplan

De belangrijkste nieuwe Twitteraar van het jaar was natuurlijk Kanye West, de rapper die met zijn grappige, emotionele, megalomane tweets in no time een van de meest boeiende artiesten om te volgen werd. Natuurlijk had hij ook wat te verkopen, maar West deed dat op gulle wijze. Vrijwel heel zijn album My Beautiful Dark Twisted Fantasy werd al via Twitter verspreid. De superster vond social media zo belangrijk voor zijn masterplan, dat hij exclusieve optredens gaf op de hoofdkantoren van Twitter en Facebook

6. Lowlands in recordtempo uitverkocht
Met dank aan de BTW-verhoging ging Lowlands al in november in de voorverkoop, zonder ook nog maar een enkele naam bekend gemaakt te hebben. Over ophitsen gesproken: ook de hysterie die op sociale media losbarstte toen Lowlands in recordtempo uitverkocht, was bijzonder om te zien. Misschien werd de gekte er zelfs nog wel door vergroot.

7. 3VOOR12's Twitterfeest
Laten we hem bescheiden op de zevende plek zetten, maar wat was het een mooie avond in Luxor Live in Arnhem. Eric Corton vierde zijn 10.000ste follower met Triggerfinger, De Staat, Krach en een heleboel luisteraars. Natuurlijk werd er heel veel over getwitterd. Jammer genoeg is daar niet meer naar te linken, wel naar de opnames van die avond.

8. Zanger Ou Est Le Swimming Pool pleegt zelfmoord
De wereld wordt klein, zelfs als iedereen zich onderdompelt in het parallelle universum dat Lowlands heet. Op het Belgische zusje Pukkelpop speelde zich een drama af, toen zanger Charles Haddon van het Engelse Ou Est Le Swimming Pool van een lichtmast sprong. Twitter verspreidde het nieuws razendsnel.

9. Flying Lotus op paddo's tijdens ADE
Natuurlijk was volstrekt duidelijk dat Flying Lotus tijdens zijn Amsterdam Dance Event-optreden niet helemaal nuchter was, to say the least. Het was goed en meeslepend, maar ook volstrekt chaotisch. Zonder Twitter hadden we moeten gissen naar de substantie die daarvoor verantwoordelijk was, maar dankzij het medium wisten we genoeg.

10. Snoop Dogg niet op Parkpop, maar Beenie Man ook niet

De gemeente Den Haag was niet blij met de komst van rapper Snoop Dogg naar Parkpop. Hij zou de komst van rivaliserende groepen uitlokken omdat hij ooit in een Ajax-shirt op de foto ging. De organisatie kwam met een vervanger: Beenie Man. Twitter schakelde meteen een tandje bij en wees de organisatie er fijntjes op dat de Jamaicaan ook niet bepaald van onbesproken gedrag is. Media pikten het nieuws op en Beenie Man verdween even snel van de flyer als dat hij er op was gekomen.

11. 4:33 bij DWDD
Het was misschien een wegzapmoment voor sommige reguliere kijkers, maar veel muziekliefhebbers gingen juist razendsnel naar Nederland 3 toen bij De Wereld Draait Door John Cage's legendarische stuk 4:33 opgevoerd werd. Twitter ontplofte tijdens de vier minuten en 33 seconden stilte, uitgevoerd door Reinbert de Leeuw. Een onverwacht collectief moment.

12. Slayer kerstverlichting
Kantoorhumor, muzikale onzin, je ontkomt er niet aan. De beste filmpjes worden tegenwoordig nog sneller verspreid dan voorheen. Een mooi, hilarisch en recent voorbeeld: Slayer kerstverlichting.


Dank voor de tips: @jvanvugt, @pzantingh, @ageversluis, @annaoosterling, @edwinvandalen, @boostyboy, @timveer, @digues, @jorisz en @brokenbranches