Case Closed: Mr Probz wil van het ziekenhuis naar world domination

“Ik heb iedereen bedankt voor de bloemen en gezegd: on with the show”

Atze de Vrieze ,

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: Mr Probz, die in augustus betrokken raakte bij een schietpartij.

“Ik heb iedereen bedankt voor de bloemen en gezegd: on with the show”

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: rapper Mr Probz.

Zaterdag 7 augustus werd de hiphopwereld opgeschrikt door een schietpartij in Amsterdam. Rapper/zanger Mr Probz en Hittespitter Flex raakten allebei ernstig gewond bij een uit de hand gelopen ruzie. Mr Probz werd geraakt in zijn buik. Zijn lever liep schade op, een van zijn nieren ging doormidden en onlangs hoorde hij dat zijn galblaas verwijderd moet worden. Een klein half jaar later heeft hij alweer een undergroundhit op zijn naam staan: hij deed mee op Kleine Viezerik’s Meisje Luister. “De dokter stuurde me naar huis met het advies een half jaar rust te houden, maar na een week was ik alweer met muziek bezig”, zegt Mr Probz. “Als een haai niet zwemt, verdrinkt hij.”

Het ongeluk heeft de ambities van Mr Probz niet gebroken, eerder versterkt, zegt hij. Zijn zelfvertrouwen is bovenmenselijk groot. Hij herinnert zich dat hij tijdens het incident al dacht aan zijn carrière. “Ik luisterde altijd al naar de stem in mijn hoofd, alleen is die nu veel harder gaan praten. Toen ik geraakt werd, zakte ik door mijn benen en zag ik alle dingen aan me voorbij trekken die ik nog niet bereikt heb. Er bekroop me een gevoel van schaamte dat ik pas één procent van mijn doelen behaald heb. En daarmee bedoel ik niet dat ik op een grote witte boot met modellen wil dansen. Ik heb een hoger doel. World domination.”

Wie dat grote doel najaagt moet verder kijken dan Nederland en natuurlijk beginnen in Amerika. Mr Probz zegt steeds betere contacten te hebben aan de andere kant van de oceaan. “In het verleden heb ik regelmatig met Nederlandse artiesten gewerkt, ook Nederlandstalig, maar zelf ben ik altijd een Engelstalige artiest geweest. Ik heb in de VS gewerkt met onder meer Joe Budden, The Alchemist en Royce Da 5’9, een hele lijst inmiddels. Met features heb ik mijn strepen wel verdiend, nu wil ik meer voor mezelf gaan. Ik heb inmiddels genoeg materiaal klaarliggen voor vier albums, maar ik ben erg kieskeurig. In eerste instantie ben ik op zoek naar een distributiekanaal voor een EP. Verder wil ik de komende tijd veel clips en mixtapes droppen.”

Het schietincident heeft zijn carrière niet teruggeworpen, denkt Mr Probz. Zijn plan voor dit jaar was niet om door te breken, maar om zijn naam te vergroten. “Ik ben al jaren actief, maar in het verleden focuste ik me alleen op de muziek. Nu probeer ik contact te vinden met mijn fans, bijvoorbeeld met mijn blog en Twitter. Ik wil alle facetten van het artiest-zijn onder de knie te krijgen. Meerdere keren heb ik het gevoel gehad dat ik er klaar voor was, en steeds gebeurde er dan iets ingrijpends in mijn leven. Zo raakte ik in januari ook al betrokken bij een ernstig auto-ongeluk. Die gebeurtenissen bevestigen voor mij het gevoel dat ik er nog niet klaar voor ben.”

Dat uitgerekend dit incident zijn naamsbekendheid versterkte vindt Mr Probz niet erg, maar hij probeert er geen misbruik van te maken. Dat weblog GeenStijl hem in een bericht neerzette als een wannabe-Tupac die de kogel wel verdiend zou hebben, raakte hem dan ook zeer. “Ze plaatsten dat bericht zonder enig idee te hebben waarover ze het hadden”, zegt hij. “Toen ik op de Intensive Care lag, maakten ze mij al belachelijk. In hetzelfde stuk maakten ze mensen zwart die onlangs vermoord waren. Totaal respectloos voor de families van die mensen. Er was al veel aandacht voor mijn muziek voor het gebeurde, en toen ik in het ziekenhuis lag kreeg ik steunbetuigingen uit alle hoeken. Dat heeft me goed gedaan. Ik heb iedereen bedankt voor de bloemen en gezegd: on with the show. Natuurlijk hebben door alle aandacht nieuwe mensen mij leren kennen, maar ik wil mezelf niet op die manier marketen. Ik ben geen 50 Cent.”