3VOOR12 Draait (week 51): Eindejaarslijstjes en Best of Hollandse Nieuwe 3VOOR12 Draait (week 51): Eindejaarslijstjes en Best of Hollandse Nieuwe

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (week 51): Eindejaarslijstjes en Best of Hollandse Nieuwe

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van de week:
Geen i.v.m. vakantie

3VOOR12 Single van de week:
Geen in verband met Serious Request

3FM Megahit:

Geen in verband met Serious Request


DE TOP 10:

1. Diverse Artiesten - Best Of Hollandse Nieuwe 2010(3VOOR12/Eigen Beheer)
"Op deze best of compilatie de acts die dit jaar jaar al voorzichtig bewezen meer in hun mars te hebben. Mijn favorieten: Reverse & Adje, Lola Kite, Eklin, Nikoo en Akkachar." (Atze de Vrieze)
"Trots op deze verzamelaar Nederlands talent. Wat een hoop goede tracks, waarvan al meerderen al zijn doorgebroken." (Stephan van Peursem)
"Jaaroverzicht van de bloeiende Nederlandse popscene, de balans van een geslaagd 3VOOR12 initiatief. Vlaggetje erop en in z'n geheel verticaal doorslikken." (Menno Visser)
"Met veel pijn en moeite hebben we de 22 grootste knallers nogmaals voor je op een sampler gebundeld. Gewoon opzetten en dan nog eens durven zeggen dat er weinig goede muziek wordt gemaakt in Nederland. We dare you." (Ingmar Griffioen)

2. Kerstkransjesinvasie (podcast) en De 12 van 3VOOR12 2010 Luisterpaal
"Check de speciale eindejaarsuitzending met de 12 beste albums van 2010 volgens de medewerkers van 3VOOR12." (Willem van Zeeland)
"Voor wie nog twijfelt: bekijk de 3VOOR12 jaarlijstjes nog maar eens en beluister de top-12 op de speciale Luisterpaal: 2010 was weer een schitterend muziekjaar!" (Tomas Delsing)

3.
2010 in 100 songs (Spotify)
"Mijn eigen persoonlijke song van het jaar top 100, met bovenaan De Jeugd van Tegenwoordig, Beach House, Caribou en Deerhunter." (Atze de Vrieze)

4.
Captain Beefheart - live in Paradiso Amsterdam 1980 (concertopname)
"Deze opname diepten we op uit ons archief naar aanleiding van het overlijden van Don van Vliet (Captain Beefheart). Klinkt geweldig en wat was ik er graag bij geweest!" (Willem van Zeeland)

5.
James Blake – James Blake (album)
"Terechte hype of niet, dat mag iedereen zelf weten, maar wat mij betreft een beregoeie plaat. James Blake is de eerste naam op de verder nog maagdelijk witte pagina “jaarlijstje 2011”." (Tomas Delsing)

6.
Shackleton  - Fabric 55  (Fabric/NEWS)
"Spannend en inventief. Hele mooie, sfeervolle danceplaat. Trommeltjes worden het helemaal in 2011" (Stephan van Peursem)

7.
Violens - Amoral (album, Static Recital/NEWS)
"Een jaar geleden op London Calling waren ze er duidelijk niet klaar voor, maar nu heeft Violens uit New York een sterke indiepopplaat afgeleverd, met knipogen naar new romantics. Die nemen we mee naar 2011." (Atze de Vrieze)

8.
Blaudzun @ Tivoli de Helling, Utrecht, 23-12-10
"Concerten waarbij zo'n grote band foutloos speelt en een volle zaal tijdens de hele set respectvol blijft, zijn zeldzaam. Van muisstil tot ovationeel." (Ingmar Griffioen)

9.
The Crookes - Dreams Of Another Day (EP, Fierce Panda/Munich)
"Simpele eenvoud, maar bovenal gezellige gitaarmuziek voor eenieder die zich de Housemartins nog kan herinneren. Gaat hoge ogen gooien op Eurosonic..." (Menno Visser)

10.
Ghostface Killah  - Apollo Kids  (Def Jam/Universal)
"Hiphop oude stijl. Warm geluid met  goede flows en goede beats. Heel fijn dus." (Stephan van Peursem)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

2010 in 100 songs (Spotify)

Mijn eigen persoonlijke song van het jaar top 100, met bovenaan De Jeugd van Tegenwoordig, Beach House, Caribou en Deerhunter.

Violens - Amoral (album, Static Recital/NEWS)
Een jaar geleden op London Calling waren ze er duidelijk niet klaar voor, maar nu heeft Violens uit New York een sterke indiepopplaat afgeleverd, met knipogen naar new romantics. Die nemen we mee naar 2011.

Diverse Artiesten - Best Of Hollandse Nieuwe 2010(3VOOR12/Eigen Beheer)
Begin dit jaar begonnen we met een nieuwe compilatieserie op de Luisterpaal: Hollandse Nieuwe. Is dat niet een beetje veel, 20 tracks van beginnende bands elke maand? Nee, zo bleek, er zijn in Nederland meer dan genoeg acts die minimaal een goed liedje kunnen maken. Daarmee is dus niet gezegd dat ze ook allemaal doorbreken. Op deze best of compilatie de acts die dit jaar jaar al voorzichtig bewezen meer in hun mars te hebben. Mijn favorieten: Reverse & Adje, Lola Kite, Eklin, Nikoo en Akkachar.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Captain Beefheart - live in Paradiso Amsterdam 1980 (concertopname)

Deze opname diepten we op uit ons archief naar aanleiding van het overlijden van Don van Vliet (Captain Beefheart). Klinkt geweldig en wat was ik er graag bij geweest, maar helaas, het is van voor mijn tijd. Opent magistraal met Abba Zabba en Hot Head.

Kerstkransjesinvasie (podcast)

Check de speciale eindejaarsuitzending met de 12 beste albums van 2010 volgens de medewerkers van 3VOOR12. De jaarlijstjes zijn voor mij altijd aanleiding om albums in de herkansing te gooien waar ik in eerste instantie niet zo veel in zag, terwijl ze voor anderen juist het summum blijken te zijn. Bij dit weer begint The National zelfs bij mij in te dalen.

De 12 van 3VOOR12 2010 Luisterpaal
Ben je nieuwsgierig geworden naar de albums van 2010 waar iedereen het over heeft? Ze zijn nu tijdelijk integraal online te beluisteren op de speciale 12 van 2010 Luisterpaal.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Diverse Artiesten - Best Of Hollandse Nieuwe 2010(3VOOR12/Eigen Beheer)
Trots op deze verzamelaar Nederlands talent. Wat een hoop goede tracks, waarvan al meerderen al zijn doorgebroken; de anderen zijn een belofte voor de toekomst.

Shackleton  - Fabric 55  (Fabric/NEWS)
Spannend en inventief. Hele mooie, sfeervolle danceplaat. Trommeltjes worden het helemaal in 2011

Ghostface Killah  - Apollo Kids  (Def Jam/Universal)
Hiphop oude stijl. Warm geluid met  goede flows en goede beats. Heel fijn dus.


MENNO VISSER DRAAIT:

The Crookes - Dreams Of Another Day (EP, Fierce Panda/Munich)

Simpele eenvoud, maar bovenal gezellige gitaarmuziek voor eenieder die zich de Housemartins nog kan herinneren. Gaat hoge ogen gooien op Eurosonic...

Martin Solveig feat. Dragonette - Hello (single, Kontor/Spinnin')
Hoe een doeltreffende danceplaat een hele natie tot springen beweegt.

Diverse Artiesten - Best Of Hollandse Nieuwe 2010(3VOOR12/Eigen Beheer)
Jaaroverzicht van de bloeiende Nederlandse popscene, de balans van een geslaagd 3VOOR12 initiatief. Vlaggetje erop en in z'n geheel verticaal doorslikken.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Muziekjaar 2010

Natuurlijk zijn er altijd mensen die zeggen dat het een slecht muziekjaar was. Diezelfde mensen zullen wel vinden dat vroeger alles beter was en het gras bij de buurman inderdaad groener is. Onzin natuurlijk! Voor wie nog twijfelt: bekijk de 3VOOR12 jaarlijstjes nog maar eens en beluister de top-12 op de speciale Luisterpaal: 2010 was weer een schitterend muziekjaar. Persoonlijke hoogtepunten: Flying Lotus (live op ADE, Cosmogramma en de Pattern + Grid World ep), Deerhunter, Gonjasufi (met liveband niet eens zo heel erg slecht!), Warpaint (The Fool en op London Calling), Modest Mouse op ITGWO, het net niet mogen recenseren van The Walkmen op Crossing Border (maar wát een plaat!), de op de valreep gelekte plaat van James Blake en waarschijnlijk nog veel meer albums, ep’s en concerten die nu even onder de radar blijven. Droevig dieptepunt: de zelfmoord van Ou Est Le Swimming Pool-zanger Charles Haddon, 22 jaar oud.

James Blake – James Blake (album, Universal)
2010 was ook weer het jaar van de Leaks. Natuurlijk gaat WikiLeaks aan kop, maar ook de weken te vroeg gelekte James Blake zorgt voor een gigantische hype op internet. Terecht of niet, dat mag iedereen zelf weten, maar wat mij betreft een beregoeie plaat. Kaal en minimalistisch zonder ook maar een seconde saai te worden. Uitschieters I Never Learnt To Share en (natuurlijk!) Limit To Your Love. James Blake is de eerste naam op de verder nog maagdelijk witte pagina “jaarlijstje 2011”.

Triggerfinger @ Paradiso Amsterdam, 22-12-10
Je gunt het niemand meer dan de drie Vlamingen van Triggerfinger. Daarom is het ook zo mooi om te zien hoe ze – op strakke liveshows, een sterk derde album en vooral keihard werken – in twee jaar tijd van de Oude Zaal in de Melkweg naar de grote zaal van Paradiso zijn gegroeid: uitverkocht, twee avonden achter elkaar. Ik was er de eerste bij en kan alleen maar constateren dat het volkomen terecht is: de beste en meest charismatische frontman in het genre, ondersteund door de beste ritmesectie van De Nederlanden (en wie weet hoe ver daaromheen) maken Triggerfinger de meest geoliede rockmachine van het moment.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Ons Kent Ons Festival @ dB's, Utrecht, 18-12-10

Heel fijn festival van Beep! Beep! Back Up The Truck met liefst 18 bands op de planken voor een tientje, inclusief voedsel en Jägermeister. Met goede shows van o.a. Space Siren, hectische waer van Shuriken en het nieuwe State Of Maine en twee intense afscheidsshows van Kismet en The Walt (doodzonde dat beide bands stoppen). Na een mooie dromerige set van Eklin zorgde Grizzly Adams voor een passend drankovergoten en duister-melancholisch slot. Meer van dit soort initiatieven graag!

Diverse Artiesten - Best Of Hollandse Nieuwe 2010(3VOOR12/Eigen Beheer)
Jazeker we hadden ook met gemak een dubbelaar met 45 tracks kunnen samenstellen, want dit was een heel mooi eerste kalenderjaar voor de Hollandse Nieuwe. Elke sampler is duizenden keren beluisterd en met veel pijn en moeite hebben we de 22 grootste knallers nogmaals voor je op een sampler gebundeld. Lekker handig voor de kerst. Gewoon opzetten en dan nog eens durven zeggen dat er weinig goede muziek wordt gemaakt in Nederland. We dare you.

Blaudzun @ Tivoli de Helling, Utrecht, 23-12-10
Duidelijk voorbeeld van een plaat die ik aanvankelijk niet genoeg kans gegeven heb: die tweede van Blaudzun. Dus live ook voor de tweede kans en in een afgeladen Tivoli de Helling liet Johannes Sigmond zien waarom hij de 3VOOR12/Utrecht Award voor Beste Liveact pakte. Concerten waarbij zo'n grote band foutloos speelt en een volle zaal tijdens de hele set respectvol blijft, zijn zeldzaam. Van muisstil tot ovationeel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12