25 jaar Song van het Jaar: 2008 25 jaar Song van het Jaar: 2008

Kings Of Leon brengt stadionrock

, Christiaan Walraven

25 jaar Song van het Jaar: 2008

Kings Of Leon brengt stadionrock

Christiaan Walraven ,

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief.

Kings Of Leon brengt stadionrock

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief. Voor tijdens het lezen: de grote Song van het Jaar shuffle playlist op Spotify. 2017 tracks, vijf dagen. De stembus is gesloten, volg de uitslag in de uitzending van aanstaande donderdag op 3FM (vanaf 19.00 uur). Alles over de Song van het Jaar vind je hier.

Toen in 1985 de VPRO radio begon met de Song Van Het Jaar stond er in de lijst waar de luisteraar uit mocht kiezen vooral muziek die je overdag alleen bij de VPRO hoorde. Ze hadden patent op The Jesus & Mary Chain en Nick Cave en al sloop er wel eens een John Hiatt of een Chris Isaak doorheen, het onderscheid was duidelijk: je had VPRO-popmuziek en je had de rest.


Je zou denken dat met het verbannen naar de avond, de lijst nog alternatiever of, zo u wilt, elitairder zou worden. Maar dat is vreemd genoeg niet zo. De platen die door de luisteraars het meest gewaardeerd worden, komen steeds vaker overheen met de pop die overdag op 3FM wordt gedraaid.

Neem nou de lijst van 2008 en kijk naar de top 3: Kings Of Leon, Coldplay en Milow. Het had ook de top 3 van Giel Beelen-luisteraars kunnen zijn. Ik bedoel: vraag aan vaste 3VOOR12 bezoekers wat hun meest gehate artiest is en de kans is groot dat Milow op 1 staat.

Vraag aan mij wat ik de ergste hit van de laatste jaren vind en ik antwoord Human van The Killers, en die staan hier op 6. Jason Mraz op 10; Novastar op 17 en dan mag Anouk nog altijd niet meedoen. Vreemd.


Kings Of Leon op 1 lijkt me terecht, het is nog altijd een van de laatste echt grote gitaarrock-hits. Zo’n liedje waar er vijf jaar eerder iedere maand wel een van verscheen, maar waar de laatste jaren de klad in is gekomen. Gitaarrock voor de dansvloer daar is het sinds Sex On Fire vergeefs op wachten.

De twee mooiste albums van het jaar zijn hier nogal laag vertegenwoordigd: Fleet Foxes staan met White Winter Hymnal op 21 en Elbows One Day Like This had ik ook hoger ingeschat dan 15. Plaat van het jaar was onder de Nederlandse critici Fleet Foxes noch The Seldom Seen Kid maar Dear Science van TV On The Radio.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12