25 jaar Song van het Jaar: 2005 25 jaar Song van het Jaar: 2005

Kaiser Chiefs trekt Britse lijn door

, Christiaan Walraven

25 jaar Song van het Jaar: 2005

Kaiser Chiefs trekt Britse lijn door

Christiaan Walraven ,

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief.

Kaiser Chiefs trekt Britse lijn door

De Song van het Jaar is jarig. In 1985 was de eerste, donderdag 16 december vindt de uitzending van dit jaar plaats. Gijsbert Kamer van de Volkskrant duikt de komende maand voor 3VOOR12 in het immense Song van het Jaar archief. Voor tijdens het lezen: de grote Song van het Jaar shuffle playlist op Spotify. 2017 tracks, vijf dagen. De stembus is gesloten, volg de uitslag in de uitzending van aanstaande donderdag op 3FM (vanaf 19.00 uur). Alles over de Song van het Jaar vind je hier.
 
In september 2004 was een album verschenen dat hier niet of nauwelijks werd opgemerkt (ook niet door mij) maar tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk is. Funeral van Arcade Fire (of The Arcade Fire zoals ze toen meestal genoemd werden).


Het album prijkte wel in een enkel jaarlijstje van alertere popjournalisten, maar in Nederland zou hij pas officieel in 2005 verschijnen. Er kwamen optredens die goed tot geweldig waren, maar de meeste indruk maakte de band op Lowlands dat jaar. Weet je nog hoe die trommelaar de mast in klom tijdens Rebellion? 2005 was het jaar dat Nederland viel voor Arcade Fire. Neighborhood #3 (Power Out) kwam op drie.

Behalve het prachtige optreden van Arcade Fire was Lowlands dat jaar om nog een reden bijzonder. Zo stond er op het kleine, niet overdekte Charlie-podium een enorme hoeveelheid nieuwe Britse gitaarbands geprogrammeerd: van de Editors tot Magic Numbers. En ze deden het ook nog eens geweldig goed.

Het Franz Ferdinand effect had ook Nederland niet onberoerd gelaten. Daar konden de Kaiser Chiefs mooi van profiteren. Ze stonden eind april op London Calling, dat vanaf dat moment zo ongeveer iedere editie zou uitverkopen. En ze deden Pinkpop. Belangrijk ook: ze werden door de muzieksamenstellers van 3FM geaccepteerd.


De VPRO-luisteraar wist het natuurlijk al langer. De Kaiser Chiefs zetten met hun album Employment een traditie door die ooit met de Kinks, Madness en Blur was begonnen. Uitbundige feestmuziek met een hoog meezing en -spring gehalte.

De nieuwe Britten doen het goed in de Song Van Het Jaar 2005. Kaiser Chiefs (1), Editors (4), Franz Ferdinand (6), Gorillaz (7), Coldplay (10), Maximo Park (13) en Bloc Party (15): dat is een behoorlijke score.

En het bood een mooi tegenwicht tegen James Blunt wiens You're Beautiful de grootste hit dat jaar was. Ook heel goed deed Racoon het dat jaar, maar die werden door het Hitteam niet geselecteerd met Love You More. Te braaf wellicht. Ook Anouk (Girl) kwam er bij de VPRO niet doorheen. Zoals Kane ieder jaar genegeerd werd en sinds hun nummer 1 notering in 2000 ook Krezip buiten de nominaties viel.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12