Apple verwijdert Grooveshark alweer uit App Store

Major label Universal klaagt over schending auteursrecht

Atze de Vrieze ,

Amper een week na de introductie is streaming muziekdienst alweer verdwenen uit App Store in de iPhone. Apple greep in na een klacht van Universal Music Group UK. De grootste platenmaatschappij ter wereld is verwikkeld in een rechtszaak met Grooveshark, omdat de dienst auteursrechten zou schenden.

Major label Universal klaagt over schending auteursrecht

Amper een week na de introductie is streaming muziekdienst Grooveshark alweer verdwenen uit App Store in de iPhone. Een gevoelige klap voor het bedrijf uit Florida, dat zo een belangrijke stap wilde zetten op de mobiele muziekmarkt. Apple greep in na een klacht van Universal Music Group UK.

De grootste platenmaatschappij ter wereld is verwikkeld in een rechtszaak met Grooveshark, omdat de dienst auteursrechten zou schenden. Gebruikers van de dienst kunnen zelf muziek uploaden, waardoor ook artiesten die pertinent niet op Grooveshark willen, hun muziek er toch op aantreffen. Het bedrijf hanteert weliswaar een notice-and-takedown-policy, maar dat is volgens Universal niet genoeg. Dat Apple gevoel is voor klachten van de platenmaatschappij is niet vreemd. De computergigant heeft groot belang bij een goede samenwerking in zijn eigen iTunes Store.

Grooveshark reageert teleurgesteld. “Dit komt als een absolute verrassing voor ons. Wij zullen niet slapen tot we uitgevonden hebben hoe we dit op kunnen lossen, hoe we Grooveshark voor iPhone terug in de App Store kunnen krijgen.” Wie de app al gedownload had, kan er nog wel gebruik van maken.

Grooveshark biedt miljoenen tracks streaming aan. Daar kun je gratis naar luisteren met reclame. Je kunt ook een abonnement nemen, voor 3 dollar per maand. Daarmee is Grooveshark een concurrent van Spotify, dat echter wel deals heeft met alle belangrijke labels, en bovendien geen muziek aanbiedt van labels waar het geen deal mee heeft. In Amerika heeft Grooveshark nog meer concurrenten, zoals Napster, Rhapsody en het nieuwe Rdio.