Kulprijzen Gouden Kabouters gaan internationaal Kulprijzen Gouden Kabouters gaan internationaal

Golden Gnomes worden onderdeel van ADE

, Atze de Vrieze

Kulprijzen Gouden Kabouters gaan internationaal

Golden Gnomes worden onderdeel van ADE

Atze de Vrieze ,

20 oktober worden tijdens Amsterdam Dance Event in Paradiso voor het eerst de Golden Gnomes uitgereikt. "Dj’s zijn gewend aan shows in galasetting. Bij ons zullen ze lange biertafels en onzin aantreffen.”

Golden Gnomes worden onderdeel van ADE

Professioneel dansend Nederland maakte 14 jaar geleden kennis met de Gouden Kabouters, een kolderiek prijzengala waarin dj’s en andere belangrijke karakters in de dancewereld bekroond worden. Maar de kabouters willen hogerop, en dus gaat de awardshow internationaal. 20 oktober worden tijdens Amsterdam Dance Event in Paradiso voor het eerst de Golden Gnomes uitgereikt. “Het is in principe hetzelfde als de Nederlandse versie, maar dan Engelstalig”, zegt organisator Maz Weston. “We hebben ook dezelfde categorieën. Er worden niet alleen kabouters uitgereikt voor de beste dj of producer, maar ook voor de meest sexy dj of die met het slechtste kapsel.”

In feite is het hele Gouden Kabouter gedoe een uit de hand gelopen grap. De organisatoren vonden het nodig wat meer humor in de serieuze danswereld te brengen. Dat is nog steeds nodig, vindt Weston. “Er wordt een hoop geld verdiend in de dancewereld. Het is een enorme industrie geworden. We vergeten nog wel eens dat het ook draait om lol hebben.” Die lol uit zich tijdens de awardshow in een walhalla van wansmaak, die internationale sterren niet gewend zullen zijn. De Gnomes worden nu in elk geval geen serieuze aangelegenheid. “Zeker niet, het moet maf en dom en grappig blijven. Ik weet niet of het typisch Nederlands is. Ook Engelsen staan bekend om hun zelfspot. Maar het klopt wel: dj’s zijn gewend aan shows in galasetting. Bij ons zullen ze lange biertafels en onzin aantreffen.”

Tijdens het ADE-weekend zijn veel internationale sterren in Amsterdam. DJ’s als Sven Väth en Richie Hawtin houden er jaarlijks eigen feesten. Bij de Nederlandse versie komen opvallend veel winnaars hun prijs ook daadwerkelijk ophalen. “Natuurlijk hopen we dat de meeste winnaars daadwerkelijk aanwezig zullen zijn, maar we zullen ook werken met media als Skype.” Internationale dj’s worden overigens tijdens de Nederlandse versie ook al bekroond. Acts als Richie Hawtin en Audio Bullys wonnen er al eens een. “Maar ze zijn er dan natuurlijk niet bij. Ricarco Villalobos heeft zijn kabouter twee weken later gekregen toen hij in Amsterdam draaide. De kabouter van David Guetta is helemaal met het vliegtuig naar Miami gevlogen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12