3VOOR12DRAAIT (wk 16): Flying Lotus, The Fall, Villagers 3VOOR12DRAAIT (wk 16): Flying Lotus, The Fall, Villagers

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (wk 16): Flying Lotus, The Fall, Villagers

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Crystal Castles is geliefd op de redactie. Maandag lees je waarom. Ook Flying Lotus kan volgens ons weinig verkeerd doen. Beiden zijn nu nog beter.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister ook naar de 3VOOR12 DRAAIT in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van de Week
Crystal Castles - Crystal Castles (Fiction/Universal)


3VOOR12 Single van de Week
The Gaslight Anthem - American Slang (SideOneDummy/ Suburban)

3FM Megahit

A Silent Express - Will I Be Around (8Ball)


DE TOP 10:

1. Flying Lotus – Cosmogramma (album, WARP/V2)

"Cosmogramma is wat mij betreft veruit het beste album van het jaar tot nu toe." (Atze de Vrieze)
"Of het echt een meesterwerk is zal pas later blijken, in de tussentijd blijf ik vol bewondering luisteren." (Stephan van Peursem)
"Dat brengt zijn totaalscore op 11." (Fiona Fortuin)

2. The Fall - Your Future Our Clutter (album, Domino/Munich)
"Eigenlijk hebben ze de afgelopen vijf jaar geen slechte plaat gemaakt en het nieuwste kindje (en 28e! studio album) is misschien wel de beste sinds de jaren '90." (Erik Zwennes)
"Mark E. Smith is een held. En hij maakt nog goede muziek ook." (Stephan van Peursem)

3. Villagers live op London Calling 23-04-2010
"De kleine frontman Conor O’Brien (qua stem heeft ie wel wat weg van die andere Conor) is een megatalent, die in een half uur liet horen er helemaal klaar voor te zijn." (Atze de Vrieze)
"In de avond was het mooiste hoogtepunt toch wel het adembenemende optreden van Villagers." (Derek van Winsen)

4. Crystal Castles - Crystal Castles (Fiction/Universal)
"Crystal Castles verbreed hun muzikale spectrum zonder de eenheid van hat album uit het oog/oor te verliezen. Ergens tussen pure pop en onbeluisterbare herrie." (Stephan van Peursem)
"Vorm heeft nu ook inhoud gekregen, The Knife voor beginners." (Menno Visser)

5. Whitey - Canned Laughter (Unsigned/www.myspace.com/hellowhitey)
"Canned Laughter huist nu twee weken in mijn cdspeler en schalt dus dagelijks over de Nederlandse autowegen." (Silvy Broeren)
"Staat al de hele week op repeat in mijn hoofd. Eng he!" (Casper Sikkema)

6. The Hold Steady – Heaven Is Whenever (album, Rough Trade/Konkurrent)
"Weezer met betere teksten…" (Menno Visser)
"Gelukkig barst het wel weer van mooie zinnen vol referenties naar zo ongeveer al onze angsten, verlangens en drugsvoorkeuren." (Casper Sikkema)

7. LCD Sound System – This Is Happening  (EMI)

"De eerste twee luisterbeurten dacht ik: “leuk!”  Na vier keer, sprong ik rond in mijn huis. Na tien keer met wapperende haren de auto dacht ik: shit, wat ben ik blij dat ik naar het concert ga." (Silvy Broeren)
"Wat kun je een band allemaal aandoen?" (Asta Kat)

8. M.I.A. - Born Free (video)

"Een video die aardig de meningen verdeelt maar waarmee M.I.A. er gewoon weer voor zorgt dat iedereen weer op scherp staat voor wat er gaat uitkomen." (Derek van Winsen)

9. Lucky Fonz III - Ik Heb Een Meisje (7", Top Notch/Universal)
"Wat. Een. Hit." (Erik Zwennes)

10. Delta Funktionen - Silhouette (Delsin)
"Als Nederland zijn eigen Berghain had gehad, dan zou Delta Funktionen de resident dj zijn." (Fiona Fortuin)


DE LIJSTJES:



ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Flying Lotus – Cosmogramma (album, WARP/V2)
Flying Lotus’ derde album arriveerde op promo met alle tracks aan elkaar geplakt. Dat maakt het minder aantrekkelijk om te lekken, moet men gedacht hebben. Irritant natuurlijk, maar als één album het verdient om zonder skippen van begin tot eind beluisterd te worden, dan is dit het. Cosmogramma is wat mij betreft veruit het beste album van het jaar tot nu toe. Een ambitieuze, gelaagde plaat met vooruitstrevende hiphopbeats, donkere jazz, opzwepende bass, maar vooral: een totaalvisie.

Villagers live op London Calling 23-04-2010

Villagers is een Ierse band waar ik eerlijk gezegd tot een week geleden nog nooit van gehoord had. Vlak voor London Calling begon de eerste buzz ineens te komen. Precies op tijd dus, en terecht bovendien. De kleine frontman Conor O’Brien (qua stem heeft ie wel wat weg van die andere Conor) is een megatalent, die in een half uur liet horen er helemaal klaar voor te zijn. Zijn folkpopsongs zijn dynamisch, zitten vol goed getimede akkoordverschuivingen en worden vol overtuiging gespeeld.

Marcel Dettmann – Dettmann (album, Ostgut/Kompakt/NEWS)
Een technoplaat met industriële galm en zand tussen de beats. Marcel Dettmann zorgde de afgelopen jaren voor een nieuwe vibe in de Berlijnse techno, met als uitvalsbasis club Berghain. Hij is wars van melodie of funky hooks. Gewoon rechtdoor, zonder op- of omkijken.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Lucky Fonz III - Ik Heb Een Meisje (7", Top Notch/Universal)
Wat. Een. Hit. Een enorm stoere en slimme keuze van Kees de Koning om de Nederlandse Damaru te tekenen op zijn Top Notch. De nieuwe nummer 1 in de Top 2000 is geboren?

Avi Buffalo - Avi Buffalo (album, Sub Pop/Konkurrent)
Avi Buffalo is de artiestennaam en bandnaam van Avigdor Zahner-Isenberg en zijn drie bandgenoten. Hij heeft een zeer muzikale en gejaagde plaat gemaakt voor het gerenommeerde Sub Pop label. Dit zou zomaar een plaat kunnen zijn die je over een jaar nog draait. Zomers, naïef en tegelijk zo slim en knap. Laat deze release niet ondersneeuwen, prachtige plaat.

The Fall - Your Future Our Clutter (album, Domino/Munich)
Ik kan niet wachten op All Tomorrow's Parties curated by Pavement in Engeland. Het zal de eerste keer zijn dat ik The Fall live zie. Eigenlijk hebben ze de afgelopen vijf jaar geen slechte plaat gemaakt en het nieuwste kindje (en 28e! studio album) is misschien wel de beste sinds de jaren '90. Hot Cake heeft de fijnste en smerigste basloop van het jaar. Mark E. Smith gaat gewoon nooit dood en wordt alleen maar beter.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

London Calling
Het festival begon vrijdagmiddag ontspannen, met vermakelijke liftsessies van onder andere Detroit Social Club en Erland and the Carnival. In de avond was het mooiste hoogtepunt toch wel het adembenemende optreden van Villagers. Maar op zaterdag stonden de echte klappers, Hudson Mohawke die de grote zaal bijna helemaal deed exploderen. En Everything Everything, iets minder op dreef dan 2 weken geleden op Motel Mozaique maar wat hebben die gasten een zak met hits op zak! Dus uiteindelijk een veel mooie momenten die allemaal terug te zien zijn op 3VOOR12TV

M.I.A. - Born Free
Een video die aardig de meningen verdeelt maar waarmee M.I.A. er gewoon weer voor zorgt dat iedereen weer op scherp staat voor wat er gaat uitkomen.

Theophilus London - Oops

Hij kwam nog even langs in de set van Hudson Mohawke afgelopen zaterdag op London Calling. Deze briljante dubby cover van Tweet (wie kent haar niet). Theophilus London en Hudson Mohawke hebben nu al een banger voor de zomer in huis!


MENNO VISSER DRAAIT:
 
Kele – Tenderoni (single, Wichita/V2)

Kele van Bloc Party-met-de-moeilijke-achternaam solo: aangenaam verrast dat hij nu de dancekid van Bloc Party blijkt te zijn…

The Hold Steady – Heaven Is Whenever (album, Rough Trade/Konkurrent)

Weezerd met betere teksten…

Crystal Castles – Crystal Castles (Fiction/Universal)
Vorm heeft nu ook inhoud gekregen, The Knife voor beginners.


SILVY BROEREN DRAAIT:

Whitey - Canned Laughter (Unsigned/www.myspace.com/hellowhitey)
Canned Laughter huist nu twee weken in mijn cdspeler en schalt dus dagelijks over de Nederlandse autowegen. Bij het ene liedje heb ik QOTSA associaties bij een pianootje, bij een andere hoor ik weer iets vies a la Motor, En dan is daar de letterlijke poezie van Bukowski. Maar bovenal hoor ik er 'witty' Engelse jaren 70 (kinder)liedjes. Een vrolijk allegaartje bijeengehouden door de bezwerende stem en electronica. Ik loop over van liefde voor Whitey en deel het nog een tijdje met de A1!

LCD Sound System – This Is Happening  (EMI)
De eerste twee luisterbeurten dacht ik: “leuk!”  Na vier keer, sprong ik rond in mijn huis. Na tien keer met wapperende haren de auto dacht ik: "shit, wat ben ik blij dat ik naar het concert ga".  En op een dag, op een lege redactie bij de VPRO, zette ik 'm op volume 20 en wist ik het zeker:  dit is een album dat ik over 15 jaar nog steeds met overgave draai en liefheb. Wanneer komt ie nou echt uit, 17 mei? Zin om te kopen.

London Calling vrijdag/zaterdag/zondag/maandag/dinsdag

Wat een luxe op eens een keertje niet aan het werk te zijn bij onze productie op London Calling. Op de vrijdag met de ouwe baas Leonieke Daalder enthousiast cijfers geven aan de bands, zonder scrupules.  En op zaterdag vanuit een bubbelbad in een Eindhovense tuin het geheel via twitter volgen. Maar toch, wat een verademing om achteraf via http://3voor12.vpro.nl/londoncalling en 3VOOR12TV de eerlijke recensies, vrolijke interviews en vooral de pareltjes van de liftsessies door te spitten. Zelfbevlekking? Nou en!  3VOOR12 heeft goed werk geleverd op een van onze lievelingsfestivals in Paradiso!


CASPER SIKKEMA DRAAIT:

The Hold Steady – Heaven is Whenever (Rough Trade / Konkurrent)
Boys and Girls in America van The Hold Steady is misschien wel het beste album met een dodelijk afzichtelijke hoes. Nog steeds breekt mijn hart bij ongeveer elke zin die Craig Finn zingschreeuwt. (I feel Jesus in the clumsiness of young and awkward lovers)  Op basis van een paar vluchtige luisterbeurten is Heaven is Whenever niet het beste Hold Steady album. Gelukkig barst het wel weer van mooie zinnen vol referenties naar zo ongeveer al onze angsten, verlangens en drugsvoorkeuren.

Fresku – Fresku (Top Notch/Universal)
“Al die fucking rappers die  op mij gehaat hebben, als jullie niet zouden haten zou ik wat fout gedaan hebben. Dus dankjewel. Erkenning.” De mores binnen de hiphop zijn voor mij nog steeds niet geheel duidelijk, maar na een indrukwekkende fontein van liefde voor het debuutalbum van Fresku (zelfs de Volkskrant gaf vier sterren!) sluit ik met liefde achterin de rij van Fresku-lovers aan.

Whitey – Canned Laughter (unsigned)
Staat al de hele week op repeat in mijn hoofd. Eng he!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Crystal Castles - Crystal Castles (Fiction/Universal)
Crystal Castles verbreed hun muzikale spectrum zonder de eenheid van hat album uit het oog/oor te verliezen. Ergens tussen pure pop en onbeluisterbare herrie. Ik hou van beide. Goede productie, goede songs en een in your face mentaliteit.

The Fall - Your Future, Our Clutter (Domino/Munich)
Mark E. Smith is een held. En hij maakt nog goede muziek ook.

Flying Lotus - Cosmogramma (Warp/V2)
Mooie melancholische electronische plaat met inventieve ritmes en een goede jazz feel. Of het echt een meesterwerk is zal pas later blijken, in de tussentijd blijf ik vol bewondering luisteren.


ASTA KAT DRAAIT:

The XX- Islands (V2)
Mooi nummer en een mooie strakke video. De herhaling van de choreografie past perfect binnen het nummer en de wat gladde stijl doet mij niet griezelen, zoek de verschillen...

LCD Soundsystem - Drunk Girls
Haha, Jonze maakte deze video die ik heel grappig vind. Wat kun je een band allemaal aandoen? Volgens mij wisten ze echt van te voren niet wat ze te wachten stond. De verraste blikken en giegels :). Leuk!

Joe Worricker in de lift met 3VOOR12
Deze lieve iewat onzekere jongen, met zijn uitgebreide handbewegingen, stal mijn hart. Hij was bang dat zijn hoofd te groot leek, dus stond hij en-profiel. Hij wilde graag zijn visagist erbij roepen, maar bij nader inzien was het zo ook goed. We vergeten alles bij het horen van zijn bijzondere stem.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Flying Lotus - Cosmogramma (WARP/V2)
Albums met een sterke opener hebben bij mij een streepje voor. Crystal Castles was een goede kandidaat geweest, maar mist er toch een. Flying Lotus krijgt van mij om zijn openingskeuze wel een punt extra. Dat brengt zijn totaalscore op 11. Wat een plaat. Op Cosmogramma kan hij zo geflipt klinken als Squarepusher, brengt hij de freejazzer in zich naar boven en (mijn favoriete deel) geeft hij zijn donkere kant ruim baan, maar bovenal laat de plaat een alomvattende, enorme indruk achter.

Delta Funktionen - Silhouette (Delsin)
Als Nederland zijn eigen Berghain had gehad, dan zou Delta Funktionen er resident dj zijn. Niet voor niets staat de momenteel geprezen Marcel Dettmann met zijn remix op de B-kant van Silhouette. Met zo'n artiest achter je, mag je veel van deze jongen uit Leeuwarden verwachten.

Interpol - Lights
Na het optreden van frontman Paul Banks als Julian Plenti in de Melkweg, raakte ik gedesillusioneerd. Wist niet meer wat te denken van hem en van Interpol. Op het podium stond een frivole jongen, geruite blouse niet netjes in de broek, de andere bandleden fantaseerden dat ze in een metalband zaten. Met zijn allen speelden ze Let It Snow. Vijf maanden fantaseerde ik over Paul Banks op een arrenslee. Door hoogmoed vliegt hij door de bocht en belandt in de Hudson rivier. Hij raakt onderkoelt, zijn menselijkheid voorgoed verdwenen. Gelukkig is het maar een fantasie. Interpol stuurt je graag een nieuw liedje op. Gratis, in ruil voor je mailadres. Eerlijk oversteken, maar dan krijg je ook wat. Luister je goed, dan merk je nog wel iets van zijn haast fatale val in de rivier; de kilte, de afstand, maar in zijn stem zit die wonderbaarlijke warmte. Net als in mijn liefde, die terug is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12