The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble maakt meer visuele 2e cd The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble maakt meer visuele 2e cd

Filmisch collectief begeeft zich op 'uncharted territory'

, Ingmar Griffioen

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble maakt meer visuele 2e cd

Filmisch collectief begeeft zich op 'uncharted territory'

Ingmar Griffioen ,

Ook de tweede van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble is een soundtrack bij een fictieve film. Here Be Dragons voert de luisteraar mee op een ontdekkingsreis door de filmische, donkere wereld van het collectief rond Jason Köhnen en Gideon Kiers. "Als een nieuwe film van dezelfde regisseur, met een andere verhaallijn, andere climax en nieuwe acteurs."

Filmisch collectief begeeft zich op 'uncharted territory'

Ook het tweede album van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble (TKDE) is een soundtrack bij een fictieve film. Here Be Dragons verschijnt op 15 oktober en voert de luisteraar mee op een persoonlijke ontdekkingsreis, een trip door de filmische, donkere wereld van het collectief rond Jason Köhnen en Gideon Kiers. "Als een nieuwe film van dezelfde regisseur, met een andere verhaallijn, andere climax en nieuwe acteurs", vertelt Jason Köhnen alias Bong-Ra.

Er is inderdaad wel wat veranderd. Zo was de begin 2008 verschenen Mutations ep nog een stuk elektronischer en kent Here Be Dragos meer een duistere, ambient en jazz-sound, die met traditionele instrumenten tot stand kwam. En deze plaat is ook met de hele 7-koppige band gemaakt. "De vorige was leuk, pielen met stomme films, nieuwe soundtracks maken. We gebruikten veel samples en ik deed zelf de gitaar- en baspartijen."

Voor deze plaat gingen Köhnen en Kiers weer samen aan de slag, maar werd ook de input van de andere bandleden meegenomen. "Het grootste probleem was dat we te veel toffe ideeën hadden. Op een gegeven moment waren er wel acht versies van een nummer, genoeg voor een aparte plaat. Te veel materiaal dus, een luxe-probleem." 

De muziek van TKDE heeft zich volgens Köhnen ontwikkeld en is breder en visueler geworden voor de luisteraar. "Ieder nummer heeft een eigen verhaallijn. De nummers zijn meer verhalend gecomponeerd, niet zoals traditionele songs met een refrein." Bij welke film vindt hij deze soundtrack passen? "Dat kan ik onmogelijk zeggen. Ik vind het fijner als iedere luisteraar zijn eigen film erin vindt. Alles kan, het is maar net hoe je de titels, teksten en muziek interpreteert."

Albumtitel Here Be Dragons verwijst naar een oud gezegde, naar 'uncharted territory'. "In de Middeleeuwen tekende men op landkaarten, op gebieden die niet in kaart waren gebracht, vaak een grote zeeslang of monster." En bij het begin van de financiële crisis gebruikten economen de term ook voor blinde vlekken in de planning. "Voor ons is het vaak ook onbekend terrein, waarheen het gaat met onze muziek."

Here Be Dragons komt 15 oktober uit op Ad Noiseam. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble presenteert de plaat op donderdag 19 november in Watt, Rotterdam en vrijdag 20 november in Tivoli, Utrecht. Vervolgens wordt er in bijna volledige bezetting een Europees tourtje gedaan door Frankrijk, België, Slovenië, Polen en Duitsland.

Als teaser voor de tweede plaat hebben TKDE en de Amerikaanse lounge-act Kava Kon een nummer van elkaar geremixt. Als uitgangspunt gold de donkere exotica van jaren '50/'60 fantasy films als Sinbad en Jason and the Argonauts. Je vindt de gratis tracks en video's op deze pagina.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12