Engelse kartelautoriteit: geen fusie tussen Live Nation en Ticketmaster Engelse kartelautoriteit: geen fusie tussen Live Nation en Ticketmaster

Oordeel (nog) geen gevolg voor Nederlandse situatie

, Fiona Fortuin

Engelse kartelautoriteit: geen fusie tussen Live Nation en Ticketmaster

Oordeel (nog) geen gevolg voor Nederlandse situatie

Fiona Fortuin ,

Als het aan de Britse kartelautoriteit Competition Commission ligt, komt er geen fusie tussen Live Nation en Ticketmaster. De kartelautoriteit meent dat wanneer de twee samengaan er sprake is van oneerlijke concurrentie. De twee concerns willen samen verder onder de naam Live Nation Entertainment.

Oordeel (nog) geen gevolg voor Nederlandse situatie

Als het aan de Britse kartelautoriteit Competition Commission ligt, komt er geen fusie tussen Live Nation en Ticketmaster. De twee bedrijven willen samen verder onder de naam Live Nation Entertainment.

De kartelautoriteit meent dat wanneer de twee samengaan er sprake is van oneerlijke concurrentie. Zo zou een fusie de toetreding van het Duitse CTS Eventim in Engeland belemmeren. De mededingautoriteit geeft wel fiat aan de fusie wanneer Live Nation zijn promotiedivisie en zalen wegdoet. De andere opties zijn dat Ticketmaster zijn ticketingafdeling verkoopt of Live Nation via een ander ticketbedrijf zijn kaarten gaat verkopen. Live Nation en Ticketmaster zeggen in een gezamenlijke reactie het oordeel te respecteren, maar toch te blijven samenwerken ‘in het belang van de muziekindustrie’.

Wat in Engeland wordt besloten, heeft geen effect voor de Nederlandse markt, zegt Mojo persvoorlichter Marjanne Manders. “Het is meer afwachten wat er in Amerika wordt besloten.” Want ook daar, de thuisbasis van de internationale concerns, doen de kartelautoriteiten onderzoek naar de beoogde fusie. Dit onderzoek zal door vertraging in het eerste kwartaal van 2010 gepresenteerd worden. “Pas als de fusie doorgaat wordt duidelijk wat hiervan de effecten voor ons zijn. Misschien dat er dan ook nog op Europees niveau onderzoek komt.”

In Engeland werkt Live Nation al samen met Ticketmaster, maar in Nederland verkoopt de evenementenorganisator juist zijn kaarten via CTS Eventim. Eind vorig jaar hebben de partijen een contract voor tien jaar getekend, op verzoek van het hoofdkantoor in de VS. “Aan de samenwerking verandert voorlopig ook niets”, zegt Manders. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12