Buma/Stemra buigt half na commotie over embedlicenties Buma/Stemra buigt half na commotie over embedlicenties

Tarieven niet-bedijfsmatig gebruik geschrapt

, Atze de Vrieze

Buma/Stemra buigt half na commotie over embedlicenties

Tarieven niet-bedijfsmatig gebruik geschrapt

Atze de Vrieze ,

Hobby-bloggers hoeven geen geld te betalen voor het embedden van muziek. Na een week van zware kritiek krabbelt Buma/Stemra voorzichtig terug. Voor bedrijfsmatig gebruik blijft wel een licentie nodig.

Tarieven niet-bedijfsmatig gebruik geschrapt

Hobby-bloggers hoeven geen geld te betalen voor het embedden van muziek. Na een week van zware kritiek krabbelt Buma/Stemra voorzichtig terug. Voor bedrijfsmatig gebruik blijft wel een licentie nodig. 

Er leek geen einde te komen aan de stortvloed aan verontwaardiging over het nieuwe licentiemodel Fair Play, voor muziekgebruik op internet. Internetgebruikers, media en politici vielen vooral over de hoge tarieven voor het embedden van muziek. Voor 6 filmpjes zouden gebruikers 130 euro per jaar moeten betalen. Op een persconferentie dinsdag toonde Buma/Stemra zich nog niet bereid tot het heroverwegen, maar vandaag laat de organisatie weten de tarieven voor niet-bedrijsmatig gebruik te herzien.

“Deze commotie heeft Buma/Stemra niet onberoerd gelaten. Buma/Stemra heeft na overleg binnen haar brancheorganisatie, VOICE, besloten om het tarief voor niet-bedrijfsmatig gebruik van muziek in embedded files niet ten uitvoer te brengen (zoals particuliere profielen op sociale netwerken)”, aldus Buma/Stemra in een persbericht.

Daarmee komt Buma/Stemra nog maar aan een deel van de kritiek tegemoet. Onder bedrijfsmatig gebruik vallen namelijk nog altijd poppodia en festivals. Eerder deze week verklaarde een medewerker van Buma/Stemra dat elk blog waarop advertenties staan wordt gezien als een bedrijfsmatige site.

De ministers van Economische Zaken en Justitie, Frank Heemskerk en Ernst Hirsch Ballin, hebben inmiddels in een reactie laten weten blij te zijn met het besluit van Buma/Stemra. Volgens de verklaring vonden de ministers dat de regeling onnodig vragen opriepen en dat het besluit niet strookte met de afspraken die auteursrechtenorganisaties en het bedrijfsleven in de werkgroep Pastors heeft gemaakt. Afgesproken is dat er overleg met gebruikers plaatsvindt voordat een collectieve beheersorganisatie nieuwe tarieven op de markt brengt. Of de ministers deze stap van Buma/Stemra voldoende vinden is niet bekend.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits Of Freedom is in elk geval nog niet tevreden. Directeur Ot van Baalen: "Het debacle van Buma van de afgelopen dagen, is slechts een symptoom van een onderliggend probleem: in het huidige auteursrechtbeleid wordt onvoldoende rekening gehouden met de belangen van internetgebruikers en kleine muzikanten. Dat probleem los je niet op met een kleine aanpassing van een fundamenteel foute regeling."

Buma/Stemra was vrijdag niet bereikbaar voor een toelichting.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12