3VOOR12 Draait (week 41): Fuck Buttons, The Secret Love Parade & Mountain Goats 3VOOR12 Draait (week 41): Fuck Buttons, The Secret Love Parade & Mountain Goats

De favorieten van de redactie

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 Draait (week 41): Fuck Buttons, The Secret Love Parade & Mountain Goats

De favorieten van de redactie

Ingmar Griffioen ,

Ook deze week weer een kijkje in de favorietenlijstjes van de redactie. De namen van Fuck Buttons (alweer), The Secret Love Parade, Friska Viljor, 5 Years Of Hyperdub en Mountain Goats vielen het vaakst.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 album van de week

Fuck Buttons - Tarot Sport (ATP/Konkurrent)

3VOOR12 single van de week
Julian Casablancas - 11th Dimension (Rough Trade/Sony)

3FM Megahit

Editors - Papillon (Kitchenware/PIAS)

DE TOP 10

1. Fuck Buttons - Tarrot Sport (album, ATP/Konkurrent)
"Vanavond kapot gaan in de Melkweg Oude Zaal op de dance-plaat van dit jaar." (Erik Zwennes)
"Epische tweede plaat die zo in het rijtje Dubnobasswithmyheadman (Underworld), Blue Lines (Massive Attack) en Dummy (Portishead) past." (Stephan van Peursem)

2. The Secret Love Parade - The Secret Love Parade (album, Snowstar)
"Origineel en veelbelovend debuut van eigen bodem. Zelfs de bandnaam is mooi!" (Bart Snoeren)
"Een aanrader voor de rustige Sufjan Stevens momenten. Weet wel dat ik ze ga zien op het vijfjarig jubileum van Subbacultcha." (Erik Zwennes)

3. Friska Viljor - For New Beginnings (album, Haldern Pop/Excelsior/V2)
"De Zweedse schorre kraaien weer terug op hun parmantigst." (Menno Visser)
"Het Zweedse volk lijkt wel gemaakt om poppareltjes uit te poepen." (Bart Snoeren)

4. Mountain Goats - The Life Of The World To Come (album, 4AD/V2)
"Nou heb ik niet zoveel op met bijbelse termen, maar jezus wat is dit goed!" (Bart Snoeren)
"Met The life of… bewijst frontman Darnielle wederom dat weemoedigheid toch opbeurend kan werken." (Martijn van der Vlist)

5. Dead Man’s Bones – Dead Man’s Bones (album, Epitaph/ANTI)
"Het herfstleed verzachten. Non-stop in de gleuf van de cd-speler. Duivelse muziek met de hemelse geluiden van een kinderkoor." (Martijn van der Vlist)

6.  Diverse Artiesten - 5 Years Of Hyperdub (album, Hyperdub/Konkurrent)
"Als één label er de afgelopen jaren voor heeft gezorgd dat de dubstepscene de blik vooruit hield, dan is het wel Hyperdub. Essential." (Atze de Vrieze)
"Alle 32 dubstep, alle 32 goed. Prachtige overzicht van mijn favoriete dancegenre."  (Stephan van Peursem)

7.  Vic Chesnutt - At The Cut (album, Constellation/Konkurrent)
"Wederom een triomf in zelfbeklag van deze onvolprezen rock'n'roll stoeler." (Menno Visser)

8. ゆらゆら帝国 - 空洞です(album, DFA/Konkurrent)
"Ook wel: Yura Yura Teikoku, maar de originele karakters zijn veel mooier. Een album vol slimme ritmes, bizarre hooks en coole zang." (Erik Zwennes)

9. Juju & Jordash - Untitled (album, Dekmantel)
"Een rapsodie aan invloeden (jazzy, maar ook oosterse uitstapjes), die ook mooi is omdat het zo ongepolijst klinkt."(Fiona Fortuin)

10. Pavement - Gehele discografie (Matador/Munich)
"Ik ga ze weer zien! In mei cureren ze het befaamde All Tomorrows Parties in Minehead (UK)." (Stephan van Peursem)DE LIJSTJES

MENNO VISSER DRAAIT

Florence & The Machine - You've Got The Love (The XX remix)
Staaltje van de best of both worlds, of eigenlijk snijdt het mes aan wel drie kanten... De sterke Florence cover van The Source slaapdronken ingefluisterd door The XX. Wat is dit sexy, zeg...

Friska Viljor - For New Beginnings (album, Haldern/Excelsior)
De Zweedse schorre kraaien weer terug op hun parmantigst. Ik moet de eerste nog tegen komen die daar geen sympathie voor heeft. Nu op de Luisterpaal.

Vic Chesnutt - At The Cut (album, Constellation/Konkurrent)
Wederom een triomf in zelfbeklag van deze onvolprezen rock'n'roll stoeler. Beste songtitel: I Flirted With You All My Life...en dat loopt dus niet goed af, maar dat begreep je al... Voor de liefhebber die daar heel vrolijk van wordt - het kan namelijk altijd nog erger...


ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Das Pop live @ Tivoli de Helling 2 oktober 2009
Twee jaar geleden op het kerstfeestje van Soulwax in Gent moest ik bijna huilen van Das Pop. Tranen van verdriet, wel te verstaan. Zo slap en uitgeblust. Door die herinnering kan na vrijdag gelukkig een dikke streep. Das Pop is terug en scherper dan ooit. Popper dan ooit ook, en de liedjes van de nieuwe plaat vallen onder de glimmende opblaasletters op hun plek. Leukste moment is na afloop van de show, als Bent van Looy staat te wedijveren met voorprogramma The Hickey Underworld wie de beste marktkoopman is. "Vijftien piek voor alles!" "De onze kost veertien!" Herboren band.

The Tallest Man On Earth live @ EKKO 4 oktober 2009
Wat een strot voor zo'n klein mannetje. De meisjes op de eerste rij willen graag even aan zijn gitaarhals voelen. De Zweedse singer-songwriter krijgt eindelijk wat ie verdient: volle zalen. Nu nog kleintjes, maar vermoedelijk de volgende ronde grotere. Hij heeft de stem, de liedjes (spitsvondige folksongs) en de uitstraling. Check vooral ook de mooie sessie die hij deed bij Erik Zwennes in de lift.

Various Artists - 5 Years Of Hyperdub (album, Hyperdub)
Ik geef toe: ik heb niet alle Hyperdub-tracks die de afgelopen jaren uitgekomen zijn op vinyl in de kast staan. Nu wel op een dubbelcompilatie (inclusief wat nieuw werk) ter ere van het vijfjarig bestaan. Als één label er de afgelopen jaren voor heeft gezorgd dat de dubstepscene de blik vooruit hield, dan is het wel Hyperdub, thuis van onder meer Burial, Mala, Joker, Zomby en baas Kode9. Mijn persoonlijke favorieten: Kode9's 9 Samurai in de Quarta330 remix en 2000F's You Don't Know What Love Is. Essential.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT

Dead Man’s Bones – Dead Man’s Bones (album, Epitaph/ANTI)
Terug uit Thailand, stapels werk ligt te wachten, de herfst in Nederland is begonnen, het fileleed van Rotterdam naar Hilversum valt nauwelijks te overzien, en oh wat ben je dan blij dat er een album als Dead Man’s Bones is om je herfstleed te verzachten. Non-stop in de gleuf van de cd-speler. Duivelse muziek met de hemelse geluiden van een kinderkoor. Haak niet af na de eerste twee nummers, pas vanaf de derde song grijpt het je bij je strot, maar dan laat het je ook niet meer los. Gaat hoge ogen gooien in mijn lijstje ’album van het jaar’. Vers op de Luisterpaal!

Mountain Goats - The Life of the World to come (album, 4AD/V2)
Altijd al een zwak gehad voor Mountain Goats frontman John Darnielle. Alleen al voor het nummer No Children verdient hij een standbeeld. Met The life of… bewijst Darnielle wederom dat weemoedigheid toch opbeurend kan werken. Laat je vooral niet afschrikken door de Bijbelse songtitels. Het klinkt allemaal hooghartig, maar Darnielle blijft met zijn ongepolijste ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’-sound als altijd met beide benen op de grond. Hoor maar op de Luisterpaal.

Port ‘O Brien – My Will is Good (TBD Records)
Na Fisherman’s Son, een lied om te janken zo mooi, weet Port ‘O Brien wederom tot tranen te roeren. Nu met My Will is Good, van het nieuwe, zware album Threadbare. Werkelijk alles klopt, op de kleinste details is gelet. En de bijhorende clip is het bekijken meer dan waard.


ERIK ZWENNES DRAAIT

Fuck Buttons - Tarot Sport (album, ATP/Konkurrent)
Het debuut van Fuck Buttons was de noiseplaat van vorig jaar. De opvolger is de danceplaat van dit jaar. Minder smerig dus, maar meer inhoudelijk, opbouwend en technisch begaafd. Vanavond kapot gaan in de Melkweg Oude Zaal, samen met Health en Pictureplane. Op de Luisterpaal.

ゆらゆら帝国 - 空洞です(album, DFA/Konkurrent)

Ik kan natuurlijk ook Yura Yura Teikoku schrijven. Maar de originele karakters zijn natuurlijk veel mooier. 空洞です is een album vol slimme ritmes, bizarre hooks en coole zang. できない is op dit moment mijn favoriete nummer. Succes met zoeken op de Luisterpaal.

The Secret Love Parade - The Secret Love Parade (album, Snow Star)

Ik kende de dames nog niet, maar weet wel dat ik ze ga zien op het vijfjarig jubileum van Subbacultcha. Ineens is er een plaat en deze staat ook al op de Luisterpaal. Een aanrader voor de rustige Sufjan Stevens momenten. Live lijkt het me ook geweldig. 


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Fuck Buttons - Tarot Sport (album, ATP/Konkurrent)
Hun vorige album Street Horrrsing was mijn plaat van het jaar in 2008. Deze is nog een stukje beter. Ze hebben het noise idioom van zich afgeschud (onder meer door het geschreeuw achter zich gelaten) en komen met een epische tweede plaat. Een plaat die voor mij zo in het rijtje Dubnobasswithmyheadman (Underworld), Blue Lines (Massive Attack) en Dummy (Portishead) past: elektronische platen die de boel openbreken en zich een weg nestelen in de popgeschiedenis. Of het voor het grote publiek ook zal zijjn moet blijken. Het meesterlijke album is er in ieder geval groots en genre-overschrijdend genoeg voor. Terecht het album van de week (en misschien wel meer) bij 3VOOR12. Vanavond in de Melkweg samen met Health en Pictureplane, concertavond van het jaar zeg ik!

Pavement - Gehele discografie (Matador/Munich)
Ik ga ze weer zien! In mei cureren ze het befaamde All Tomorrows Parties in Minehead (UK) en gaan ze ook spelen. Tickets zijn binnen! Eindelijk weer mijn all-time favorite band zien. Benieuwd wie ze nog meer vragen...

Diverse Artiesten - 5 Years Of Hyperdub (album, Hyperdub/Konkurrent)
Alle 32 dubstep, alle 32 goed. Prachtige overzicht van mijn favoriete dancegenre, met bijna alle belangrijke namen en ook Neerlands trots Martyn! Luister zelf!


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

DumDum Genetics #1, compiled & mixed by Boemklatsch (album, Jamm/BMKLTSCH RCRDS)
's Avonds doorwerken en je voelt de krachten wegvloeien? Snel deze verzamelaar van Boemklatsch inwerpen en de hartslag neemt alweer ongezonde hoogtes aan. Beter dan Italiaanse espresso, dit is legale speed. Gevuld met bangers van Armand van Helden (feat. Dizzee Rascal), Mightyfools, Major Lazer en MSTRKRFT en Boemklatsch'ers Sjammie The Money en Mike Mago. En de heren zijn niet voor niets warm aanbevolen door Joost van Bellen, die het collectief ook op zijn Greatest Rock ’n Rave Circus Tour meeneemt. Start: deze vrijdag in de Melkweg.

Monotonix - Where Were You When It Happened? (album, Willie Anderson/Konkurrent)
Fantastische live-band, die je dus op 5 december op Bazar Curieux in Rotterdam kan zien. Sleazy garagerock uitgeserveerd door maniakaal rondracende zanger, die er uitziet als een overdreven behaarde Duitser met een eighties pornosnor. Maar dan uit Israël. We horen niet idioot veel goede muziek uit het beloofde land, maar Monotonix weet hoe garagerock het beste smaakt: hoekig, rauw en prettig rammelend. Op de Luisterpaal.

Amenra live @ Roadburn 2009
3VOOR12 slingerde net weer tien live-sets van Roadburn 2009 online, waaronder die van Scott Kelly en Steve von Till van Neurosis, Saint Vitus, Zu en Church Of Misery. Vooralsnog kunnen die bij mij niet tippen aan de eerder online verschenen set van het Belgische doom metal-gezelschap Amenra. De schreeuwende beklemming bereikt onvermoede dieptes. Je vindt alle sets die 3VOOR12 op Roadburn 2009 opnam (en alle verslagen van 3VOOR12/Tilburg) op deze pagina.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Juju & Jordash - Untitled (album, Dekmantel)
De eerste release op het kersverse Amsterdamse label Dekmantel is meteen een album. Dekmantel speelt niet op veilig, zeker daar Juju & Jordash (wie?) niet bepaald bekende in het circuit zijn. Maar het label gelooft zo in dit duo, dat ze de debetzijde van hun financiële boekje best willen uitbreiden. Ik kan ze alleen maar gelijk geven. Dit album is een fantastische kennismaking met Juju & Jordash. Wie? Twee jongens die elkaar ontmoetten in Israel en Amsterdam als uitvalsbasis voor hun muziek hebben gekozen. Zo blijkt dus dat dit alweer hun tweede is, eentje die ontzettend fris klinkt. Niet alleen door de rapsodie aan invloeden (jazzy, maar ook oosterse uitstapjes), maar ook omdat het zo ongepolijst klinkt. Ik zou bijna dat woord van vorige week weer willen gebruiken. Iets met puur...  

GAS live in Theater Kikker, 8 oktober 2009
Na een sterk begin beleefde ik op de helft van het optreden een dip. Het moment dat ik genoeg takken en blaadjes langs zag komen op het scherm. Wolfgang Voigt stond in zijn Amadeus (what's in a name?) kostuum onder zijn ambient alias GAS achter de laptop in Theater Kikker. Op het scherm achter hem 3D-achtige visuals. Die dip verdween weer naar het einde toe. Al was het thema nog altijd natuur (blaadjes, takjes en bomen) en was het Blair Witch Project gevoel soms iets te hoog, toch moet ik concluderen dat GAS me anderhalf uur heeft weten mee te nemen in zijn ambientset. Dat merkte ik aan mijn energiepeil toen de lichten weer aangingen. Ik was kapot, GAS had me leeggezogen. 

Califone - All My Friends Are Funeral Singers (album, Dead Oceans/Konkurrent)
Ik heb het album eerlijk gezegd nog maar een keer gehoord, sinds deze op de Luisterpaal staat, maar het is me direct bijgebleven. Uit de titel kun je genoeg opmaken: een zware plaat, maar heel mooi.


BART SNOEREN DRAAIT:

Friska Viljor - For New Beginnings (album, Haldern Pop/Excelsior/V2)
Wat is dat toch met Zweden?! Het volk lijkt wel gemaakt om poppareltjes uit te poepen. 

Mountain Goats - The Life Of The World To Come (album, 4AD/V2)
Nou heb ik niet zoveel op met bijbelse termen, maar jezus wat is dit goed! Luister zelf! 

The Secret Love Parade - The Secret Love Parade (album, Snowstar)
Origineel en veelbelovend debuut van eigen bodem. Zelfs de bandnaam is mooi! Ook op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12