"Ontslagen Vredenburg gevaar toekomst Muziekpaleis" "Ontslagen Vredenburg gevaar toekomst Muziekpaleis"

Bestuursvoorzitter Tivoli: “Heeft een fusie nog wel zin?”

, Fiona Fortuin

"Ontslagen Vredenburg gevaar toekomst Muziekpaleis"

Bestuursvoorzitter Tivoli: “Heeft een fusie nog wel zin?”

Fiona Fortuin ,

Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht moet banen schrappen. Bestuursvoorzitter Barry de Vos van Tivoli is bang dat de reorganisatie vervelende gevolgen zal hebben voor de komst van het Muziekpaleis, waar de twee samen met SJU onder één dak gaan samenwerken.

Bestuursvoorzitter Tivoli: “Heeft een fusie nog wel zin?”

Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht moet 15 fte aan personeel schrappen. Dat stelt het Utrechtse college van burgemeester en wethouders voor. Hiermee volgen zij de raad op van een adviescommissie, die in een onderzoek constateert dat het muziekgebouw in ernstige problemen zit. Vredenburg sloot 2008 af met een tekort van 3,2 miljoen euro.

Vredenburg moet in 2013 onderdeel uitgaan maken van het Muziekpaleis, samen met poppodium Tivoli en SJU. Het muziekgebouw zal daar de programmering van klassieke muziek verzorgen. Voordat het zover is, is het zaak voor het muziekcentrum om een personele en financiële reorganisatie door te voeren. De bedrijfsvoering moet efficiënter, de marketing moet beter ingericht worden en de programmering moet kwalitatief verbeteren. De commissie merkt onder meer op dat in de tijdelijke locatie Vredenburg Leidse Rijn nauwelijk popmuziek geprogrammeerd wordt. Een mogelijke verklaring daarvoor wordt ook gegeven: "De benodigde faciliteiten, zoals het opbouwen en afbreken van (een deel van) de publiekstribune zijn kostbaar. Dit maakt de concurrentiepositie zwakker." Daarnaast zijn contacten met 'impresariaten in de popmuziek' verwaterd, aldus de commissie.

Barry de Vos, bestuursvoorzitter van Tivoli, maakt zich al langer zorgen over de toekomst van Vredenburg en diens inbreng in het Muziekpaleis. “Het zijn niet de eerste ontslagen die er vallen. Op deze manier blijft er maar een kleine kern over voor klassieke muziek. We stellen de vraag al vaker: wat blijft er straks over aan klassieke muziek? Onze ambitie is om met het Muziekpaleis een plek te creëren waar je voor alle soorten genres terecht kunt, dus ook klassieke muziek. Die kan niet ontbreken. Daar zijn ook duidelijke afspraken over gemaakt, waar je niet zomaar vanaf kunt stappen.”

De Vos zegt het nieuws over de plannen voor een reorganisatie via de pers te hebben vernomen. “De gemeente vertelt ons niets. De communicatie tussen de betrokken partijen is bijzonder slecht. De samenwerking is nul.”

Volgens Anita van Wijnbergen, woordvoerder van wethouder Cees van Eijk, is wel degelijk rekening gehouden met het Muziekpaleis. "Het is juist nadrukkelijk een opmaat naar het Muziekpaleis. Bij de aanstaande fusie zullen banen moeten verdwijnen. Het advies stelt voor nu vast in die lijn te werk te gaan, zodat het niet ten koste gaat van het Muziekpaleis." Wat voor banen op de nominatie staan om geschrapt te worden, kan Van Wijnbergen niet zeggen. "Dat is aan de interim-directeur van Vredenburg."

Van Wijnbergen bestrijdt bovendien dat er geen communicatie is geweest met Tivoli. "Om te beginnen is gesproken met de bestuursvoorzitter van de stichting Muziekpaleis. Bovendien hebben zowel SJU als Tivoli een kopie gekregen van de brief aan de raad."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12