Martyn: Hollandse dubstepfrontman op afstand Martyn: Hollandse dubstepfrontman op afstand

Album Great Lengths gepresenteerd in Londen en Berlijn

, Atze de Vrieze

Martyn: Hollandse dubstepfrontman op afstand

Album Great Lengths gepresenteerd in Londen en Berlijn

Atze de Vrieze ,

Volgende maand verschijnt het debuutalbum Great Lengths van de Nederlandse dubstepproducer Martyn. Het album werd al gepresenteerd in twee steden die cruciaal zijn voor zijn geluid en carrière: Londen en Berlijn.

Album Great Lengths gepresenteerd in Londen en Berlijn

Het is vroeg bij Martijn Deykers, beter bekend als Martyn. De Nederlandse dubstepproducer is getrouwd met een Amerikaanse en woont sinds een paar maanden aan de Amerikaanse Oostkust. Maar het grootste deel van zijn carrière speelt zich af in Europa, en dus zet hij thuis in de VS elke dag zijn wekker om 7:00 uur. “In Europa houd ik dan hetzelfde ritme aan”, zegt hij. “Dan word ik wakker om 13:00 uur. Ach, door het internet kun je tegenwoordig overal ter wereld muziek maken en uitbrengen. Alleen voor optredens is het wat gedoe, maar het is wel te combineren hoor.”

Geen wonder dat Martyn zijn debuutalbum de titel Great Lengths meegeeft. Na 2562’s Aerial, dat vorig jaar verscheen, is het opnieuw een dubstep-album dat internationaal meetelt. Great Lengths komt ergens begin april uit, maar is wel al gepresenteerd in twee steden die cruciaal zijn voor Martyns muziek: Londen en Berlijn. Net als collega Dave Huismans (2562) mengt Deykers zijn dubstep met techno-invloeden. “Wij hebben allebei een house-achtergrond”, zegt Deykers. “Dat hoor je duidelijk terug in onze muziek. Daardoor spreekt het zowel dubstepliefhebbers als technoliefhebbers aan. In beide steden zijn veel mensen die mij op de voet volgen, dus voor mij was het logisch om twee feestjes te houden.”

Met zijn manier van werken brengt Martyn een fris geluid binnen de dubstep, waarin veel producers op elkaar beginnen te lijken. “Je ziet dat veel grote jongens in hetzelfde hoekje zitten, in Zuid Londen. Je krijgt dan onvermijdelijk een soort inteelt. Niet bewust natuurlijk, je interpreteert een geluid dat je mooi vindt. Producers die niet elk weekend op de grote feesten in Londen staan, kijken er op een andere manier tegenaan.”

De twee releasefeestjes laten overigens ook meteen de verschillen zien tussen de twee steden. “In Londen duurde het tot half 1. Het was heel intens voor een korte periode. De bezoekers kenden mijn muziek goed, dus elke nieuwe plaat werd gretig ontvangen. In Berlijn zit je meer in de four to the floor mode. Daar gingen we op een woensdagavond door tot 7 uur.” Amsterdam staat 8 mei weer op de agenda. Die avond draait Martyn in een pas geopend etablissement op de Wibautstraat, dat voorlopig tot 3 uur open mag zijn. http://www.partyscene.nl/news/headlines/2009/februari/trouw_voorlopig_maar_tot_drie_uur_a_s_nachts_open

Luister naar het interview met Martyn in Dubbel Check. Later op 3VOOR12 een uitgebreid interview met Martyn.

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12