Stairs to Nowhere speelt Vredenburg leeg

Gemeente Utrecht pikt het niet

Renee Hartog ,

De Utrechtse band Stairs to Nowhere moet een optreden in het legendarische muziekcentrum Vredenburg bekopen met een aangifte. De gemeente Utrecht vindt het ‘absoluut ontoelaatbaar’ dat de band in het leegstaande Vredenburg heeft ‘ingebroken’. “We weten dat dit niet mag”, zegt drummer Tim Mooij, “maar als ik de gemeente was zou ik eerlijk gezegd blij zijn dat een bandje op deze manier wijst op een gebrekkige beveiliging, in plaats van iemand die de boel sloopt.”

Gemeente Utrecht pikt het niet

Tot drie keer toe wist de Utrechtse band Stairs to Nowhere tot de nog bestaande grote zaal van het leegstaande Vredenburg door te dringen. Volgens de band was het kinderspel om het concertcentrum binnen te dringen. Op 2 november speelde de band drie uur lang in de lege concertzaal en wist dit ook nog eens door een cameraploeg te laten vastleggen. Dit bijzondere optreden krijgt nu een staartje. De gemeente heeft namelijk besloten om aangifte te doen tegen de band.

“Muziekcentrum Vredenburg blijft deels bewaard en is nu tijdens de verbouwingen ‘verboden terrein’”, aldus een woordvoerder van wethouder Harm Janssen (Stationsgebied). “Het is voor ons dus absoluut ontoelaatbaar dat deze band Vredenburg is binnengedrongen.”

Volgens de gemeente had de band nooit drie keer in het muziekcentrum moeten kunnen komen. Toen bleek dat regelmatig zwervers bleken te slapen, is er zelfs bewaking met honden ingezet een sinds de kerstvakantie is er een alarmsysteem geïnstalleerd. Toen de gemeente gisteren het filmpje van het concert in Vredenburg onder ogen kreeg, was zij dan ook 'not amused'.

De gemeente sprak eerder van kapot geslagen kogelvrij glas, maar de band zegt geen glas gezien te hebben. “De wethouders spreken er schande van, maar dan moeten ze de ramen niet open laten staan”, zegt Tim Mooij, drummer van de band. “Ik was vanmiddag nog bij het Vredenburg, met een cameraploeg van RTV Utrecht, en toen was dat raam nog steeds open; het gat zat er gewoon en was dichtgeplakt met een stukje plastic.”

“Ik weet ook wel dat we niet die concertzaal in mochten, en daarvoor hebben we inmiddels ook onze excuses aangeboden”, aldus Mooij. Maar we hebben die zaal met groot respect behandeld. En als ik de gemeente was, zou ik blij zijn dat een bandje op deze manier wijst op een gebrekkige beveiliging. We hadden ook de boel kort en klein kunnen slaan.”

“Ik neem aan dat er echt niemand meer in kan op het moment”, reageert de woordvoerder van Janssen. We gaan nu eerst bekijken hoe het elektronische beveiligingssysteem werkt, voor we weer extra maatregelen, bijvoorbeeld in de vorm van een geluidsalarm, gaan nemen. Maar of  die jongens nu wel of geen glas hebben ingeslagen, ze mochten daar niet komen.”

"Wij snappen het punt van de gemeente, en ik hoop dat de gemeente ons punt ook snapt”, aldus Mooij. En hoewel hij nog niet weet wat de politie met de aangifte gaat doen, maakt hij zich niet druk. Een eventuele boete of andersoortige straf neemt de band op de koop toe. “Het was een geweldig intense ervaring, zo’n lege zaal heeft een geweldige akoestiek”, aldus Mooij. “Daarbij, die zaal is legendarisch; The Stones en allerlei grootheden hebben daar gestaan.” En zo snel ziet hij zichzelf niet meer in deze zaal spelen. “Ik denk niet dat wij muziek maken die genoeg mensen leuk vinden”, lacht Mooij. “Ik gok dan meer op een optreden in de bosjes naast Vredenburg.” Maar dat vindt hij allang best. “Het gaat ons om het spelen op bijzondere locaties en dit was onze enige kans om ooit een keer in Vredenburg te staan.”