LPG begint magazine

“Maar eigenlijk is het dat alles behalve”

Fiona Fortuin ,

Het is een soort van magazine, zegt de Groningse band LPG, maar eigenlijk is het dat ook weer niet. Noem het een uitgave. LPG start een nieuw project, SPEECH. Abonneer je je daarop, dan krijg je vier maal per jaar iets toegestuurd. Dat iets kan van alles zijn. “Een item van een lingerielijn of een kaartspel. We hebben ideeën genoeg.”

“Maar eigenlijk is het dat alles behalve”

LPG start een nieuw project, SPEECH, dat alle voorgaande projecten zal doen verbleken. Zo is in een filmpje op de website van de Groningse band te horen.
Zanger/gitarist Anne van Wieren noemt het een magazine, al dekt die term de lading niet helemaal. “Als magazine komt het naar je toe”, zegt hij. “Maar eigenlijk is het dat alles behalve.” Op SPEECH kun je je abonneren. Als je dat doet krijg je 4 keer per jaar iets per post toegestuurd.

Dat 'iets' kan van alles zijn, van een album tot aan een item van een lingerielijn of een kaartspel. Alles wordt door de band zelf vervaardigd. De eerste uitgave staat gepland voor maart. “Dat wordt een verzamel-cd waar onder andere Spinvis en at the close of every day met nieuwe nummers een bijdrage aan leveren. Die versturen we dan samen met zeefdrukposters. Wat de tweede uitgave wordt, weten we nog niet. Dat kan totaal iets anders worden.”

Van Wieren legt uit hoe het idee ontstaan is: “Als band steek je veel tijd aan je contacten op internet. Je voegt mensen toe aan je MySpace pagina, je stuurt een zoveelste link naar je adressenbestand. Dat is goed, maar toch merk je dat iets per post sturen meer met mensen doet. Het is ook leuk om dingen van een band te krijgen.” SPEECH staat voor het platform waar LPG een moment je aandacht vraagt voor hun creativiteit. “Zie het als een moment dat we met het mes op een glas tikken, aan het begin van een speech.”

Aan het abonnement zijn wel kosten verbonden. Van Wieren denkt aan zo’n zes tot tien euro per uitgave, afhankelijk of de band wel of geen subsidie zal ontvangen voor het project. De aanvraag daarvan loopt nog. De prijs is dan al wel inclusief verzendkosten.  
Voordat je je kunt abonneren, hanteert LPG eerst een inschrijflijst. Dat is om een indicatie te krijgen hoeveel animo er is voor het project. “Onze schatting is dat zo’n een derde van de aanmelders ook daadwerkelijk abonnee zullen worden.”

Het einde van de tour van LPG. Alleen Eurosonic staat nog op de planning en dan gaat de band weer terug het oefenhok voor een derde album. Nieuw materiaal is er al genoeg, vertelt Van Wieren. “We zijn met drie songwriters, we hebben allen al veel geschreven. Maar welke kant het opgaat, daar hebben we nog geen idee over. Het oefenen zal veel tijd in beslag nemen, dan is het leuk als we ons daarnaast bezig kunnen houden met SPEECH.”