3VOOR12 presenteert gratis Eurosonic-sessies op de Grote Markt 3VOOR12 presenteert gratis Eurosonic-sessies op de Grote Markt

Met o.a. Hjaltalin, Madensuyu, Lowline en Balthazar

, Atze de Vrieze

3VOOR12 presenteert gratis Eurosonic-sessies op de Grote Markt

Met o.a. Hjaltalin, Madensuyu, Lowline en Balthazar

Atze de Vrieze ,

Wat nou recessie? Ook zonder een rooie cent kun je dit jaar vele bands zien op Eurosonic. 3VOOR2 heeft de nieuwe venue op de Grote Markt in Groningen gekaapt om op donderdag- en vrijdagmiddag haar traditionele sessies op te nemen voor 3VOOR12TV. En dit jaar doen we dat voor het eerst met publiek. Voor gratisk.

Met o.a. Hjaltalin, Madensuyu, Lowline en Balthazar

Op de Grote Markt in Groningen staat de komende week een nieuwe Eurosonic venue. The Magic Mirror is op donderdag- en vrijdagavond één van de podia tijdens het Europese showcase festival. Maar overdag heeft 3VOOR12 de tent gekaapt om haar jaarlijkse Eurosonic sessies voor 3VOOR12TV op te nemen. Normaal gesproken vinden die tijdens Eurosonic plaats achter gesloten deuren, maar dit jaar doen we het op de Motel Mozaïque manier: zowel donderdag als vrijdag kun je overdag alvast zes bands uit het Eurosonic programma gaan bekijken, ook als je geen Eurosonic-kaartje hebt kunnen bemachtigen. Wat nou recessie! Hier is het volledige gratis Eurosonic programma:


DONDERDAG 15 JANUARI, MAGIC MIRROR
(programma onder voorbehoud)

12.30-12.50 MADENSUYU
België is hét land dit jaar op Eurosonic. Ooit was er een tijd dat we alle muziek die vanuit het zuiden de grens overkwam konden scharen onder de kop Belgenpop. Anno 2008 is het Vlaamse muzieklandschap sterk verdeeld. Van de hitgevoelige pop van Milow tot... Madensuyu. Ze maken geen liedjes met kop en staart, maar spannende brouwsels met schreeuwerige zang en noisy gitaren. Misschien wel het spannendste dat België te bieden heeft.

13.25-13.45 FIGHT LIKE APES
Het Ierse Fight Like Apes bevindt zich precies tussen Los Campesinos! en Be Your Own Pet. Maar dan met synthesizers in plaats van gitaren. Verwacht dus een energieke liveband met poppy schreeuwliedjes, die strijdt tot het gaatje.

14.20-14.40 DINOSAUR PILE-UP
Rocktrio Dinosaur Pile-Up uit Leeds scoorde al eens de single van de week in de NME. Het blad raadde aan deze band maar eens goed in de gaten te houden tijdens het komende live seizoen. Bij deze dus. Toch is Dinosaur Pile-Up geen typisch Britse band. Het combineert de stevige gitaren van Foo Fighters met het Britse gevoel voor melodie.

15.15-15.35 LOWLINE
Veel Britser dan Lowline - uit de stad van Oasis en Stones Roses - wordt het niet. Gejaagde gitaren, zelfverzekerde drums en een onmiskenbaar accent, dat horen we op single Monitors. Dat is tot nu toe nog het belangrijkste wapenfeit van de band, maar daar zal in 2009 vermoedelijk verandering in komen. En ja, ze dragen ook zwarte leren jasjes.

16.10-16.30 MALIBU STACY
De meeste bekende Belgische bands komen uit Antwerpen en Gent, maar met Malibu Stacy spreekt ook Wallonië een woordje mee. De band komt uit de grauwe industriestad Luik, maar de muziek is juist kleurrijk en melodieus. Hun liedje I Was Spartacus zou op Eurosonic wel eens een hele vroege zomerhit kunnen worden.

17.05-17.25 NINA KINERT
Begin oktober scoorde de Zweedse schone Nina Kinert al een Megahit op 3FM met haar single Beast. Dat liedje staat op haar tweede album Pets & Friends. Geen groentje dus, en je kunt op je vingers natellen dat deze singer-songwriter een van de populaire acts op Eurosonic gaat worden. Haar dag begint donderdag bij 3VOOR12.


VRIJDAG 16 JANUARI, MAGIC MIRROR
(programma onder voorbehoud)

12.30-12.50 BALTHAZAR
Gitaren aan de kant, synthesizers erin. James Murphy bezong het al eens, dit jaar zien we het op grote schaal gebeuren. Ook Balthazar, uit het Vlaamse Kortrijk, doet eraan mee. De vijf hipsters net een zwak voor polaroids maken frisse popliedjes. Single This Is A Flirt is zo'n liedje dat ernstig in je hoofd blijft zitten.

13.25-13.45 MONGREL
Zou Mongrel de optelsom zijn van zijn ingrediënten? Een ex-bassist van Arctic Monkeys, voormalige gitarist van Babyshambles en de befaamde producer Jagz Kooner vormen de basis. En dan hebben we nog 'Reverend' John McClure én rapper Lowkey om het af te maken. Deze laatste twee komen voor een sessie naar de Grote Markt.

14.20-14.40 JAMES YUILL
Folk en singer-songwriter is weer ouderwets populair in Engeland (Emmy The Great, Noah & the Whale, Laura Marling). Net als elektronica. De excentrieke zanger James Yuill combineert die twee handig. Voor liefhebbers van The Postal Service dus, deze Londense zanger.

15.15-15.35 ROLO TOMASSI
Mathcore met fluorkleuren, klinkt spannend? Rolo Tomassi is de meest hectische band van het festival. Niet voor niets noemden ze hun debuutplaat Hysterics. Ondanks hun naam betreft het niet overigens niet zo'n exotische band uit het Middellandsezeegebied. Rolo Tomassi komt 'gewoon' uit Sheffield. De nieuwe Enter Shikari?

16.20-16.30 A BRAND
In eigen land is het derde A Brand album Judas al een half jaar uit. In het Vlaamse land is A Brand ook een stuk populairder dan bij ons. Maar in januari begint A Brand met een offensief in ons land. De band onderscheidt zich niet alleen met maar liefst drie gitaren, maar ook doordat alle bandleden zingen.

17.05-17.25 HJALTALÍN
Ze staan in IJsland niet bekend om opgewekte muziek, en met de financiële crisis wordt het er vast niet uitbundiger op. Maar niet bij Hjaltalín. Dit achtkoppige gezelschap uit Reykjavik maakt warmbloedige popmuziek, compleet met blazers en strijkers. Hun debuutalbum Sleepdrunk Seasons verschijnt deze maand in ons land.


ZATERDAG 17 JANUARI, OOSTERPOORT

Niet helemaal gratis, maar wel heel erg 3VOOR12 is het eigen 3VOOR12 podium tijdens Noorderslag. Heb je een kaartje voor het Nederlandse showcase festival, vergaat dan niet ook op zaterdagavond bij ons langs te komen. Daar presenteren we je Paulusma, Steen, Daily Bread, The Giants Of Husavik en Eklin. Meer over deze avond vind je op de speciale 3VOOR12 Noorderslagsite.


Geen tijd om er bij te zijn tijdens de drie dagen Eurosonic/Noorderslag? Alle sessies zullen natuurlijk na afloop van het festival te zien zijn op het geheel vernieuwde 3VOOR12TV.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12