Mininova verliest rechtszaak van Brein Mininova verliest rechtszaak van Brein

Torrentsite moet actief torrents verwijderen

, Atze de Vrieze

Mininova verliest rechtszaak van Brein

Torrentsite moet actief torrents verwijderen

Atze de Vrieze ,

Piraterijbestrijder Brein heeft van de rechter gelijk gekregen in de zaak tegen Mininova. De rechter in Utrecht oordeelde vandaag dat de torrentsite actief links naar auteursrechtelijk beschermde bestanden moet verwijderen.

Torrentsite moet actief torrents verwijderen

Piraterijbestrijder Brein heeft van de rechter gelijk gekregen in de zaak tegen Mininova. De rechter in Utrecht oordeelde vandaag dat de torrentsite actief links naar auteursrechtelijk beschermde bestanden moet verwijderen. Volgens de Rechtbank maakt de site zich niet rechtstreeks schuldig aan schending van de Auteurswet, maar maakt het gebruikers gemakkelijk dat te doen. Binnen drie maanden moet Mininova de torrents verwijderen, op straffe van een dwangsom die op kan lopen tot 5 miljoen euro. Binnen drie maanden kunnen beide partijen in hoger beroep gaan.

Belangrijkste twistpunt was de zogeheten ‘notice and take down policy’. Rechthebbenden konden melding maken van materiaal dat aangeboden wordt op de site. Moderators van de site halen de bestanden dan offline. Mininova betoogde dat het niet mogelijk is te checken wat wel en niet auteursrechtelijk beschermd materiaal is. Volgens de rechtbank is het algemeen bekend dat op commercieel vervaardigde films, games, muziek en tv-series auteursrechten rusten, op enkele uitzonderingen na. Een onderzoek dat TNO in opdracht van Brein uitvoerde, liet zien dat 80 tot 90 procent van de aangeboden bestanden op Mininova auteursrechtelijk beschermd zijn.

De rechter vond de notice and take down policy van Mininova niet meer dan een wassen neus. Volgens de rechter moet een rechthebbende opnieuw melding maken als een bestand opnieuw geupload wordt. Bovendien zouden moderators van de site gebruikers aanmoedigen bestanden opnieuw aan te bieden.

Erik Dubbelboer van Mininova reageert teleurgesteld. "Wij zijn natuurlijk niet blij met deze uitslag. Na de zitting hadden we het gevoel dat het alle kanten op kon gaan. Het is jammer dat aan bepaalde zaken helemaal geen aandacht besteed is. Zo zijn wij al maanden bezig met het testen van een filter." Mininova gaat zich de komende tijd verdiepen in het vonnis en zich beraden op eventuele vervolgstappen. Het bedrijf heeft drie maanden de tijd om beroep aan te tekenen.

Stichting Brein is nog niet bereikbaar voor een reactie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12