Mexicaanse griep bij thuiskomst Lowlands Mexicaanse griep bij thuiskomst Lowlands

Meeste patiënten ‘nieuwe influenza A’ binnen 2 tot 7 dagen weer beter

, Erik Zwennes

Mexicaanse griep bij thuiskomst Lowlands

Meeste patiënten ‘nieuwe influenza A’ binnen 2 tot 7 dagen weer beter

Erik Zwennes ,

Zijn het er tien of tienduizend? Lowlandsbezoekers die bij thuiskomst besmet zijn met het nieuwe influenza A, bekend als de Mexicaanse griep. We kunnen het niet weten, maar via diverse posts van bezoekers op Twitter en fora wordt duidelijk dat het bijkomen van Lowlands voor sommige bezoekers langer zal duren dan normaal.

Meeste patiënten ‘nieuwe influenza A’ binnen 2 tot 7 dagen weer beter

Zijn het er tien of tienduizend? Lowlandsbezoekers die bij thuiskomst besmet blijken met het nieuwe influenza A, bekend als de Mexicaanse griep. We kunnen het niet meer met zekerheid zeggen daar het verloop van de epidemie in Nederland niet meer exact bijgehouden. Half augustus is het instituut opgehouden met het registreren van ziektegevallen. Enkel ziekenhuisopnames en overlijdens worden nog bijgehouden. Het lag in de lijn der verwachting dat diverse bezoekers met meer dan een kater naar huis gingen. Volgens Martijn Sobels, woordvoerder van het RIVM, is het begrijpelijk dat op een festival als Lowlands de verspreiding snel gaat. Dit in verband met een dalende weerstand, minder hygiëne en grote groepen mensen die tijdelijk dicht op elkaar leven.

Vooralsnog zijn er in Nederland twee patiënten aan de griep overleden. Beiden waren al ziek voordat ze het virus opliepen. Het RIVM bestrijdt het verhaal dat het beter zou zijn de griep in een vroeg stadium van de verspreiding op te lopen. Ondermeer via diverse posts van bezoekers op Twitter en fora wordt duidelijk dat het bijkomen van Lowlands voor sommige bezoekers langer zal duren dan normaal. Vooralsnog hebben zijn nog geen griepgevallen bekend onder artiesten. Inmiddels is duidelijk dat nieuwe influenza A niet gevaarlijker is dan elke andere griep. Volgens het RIVM kunnen de meeste patiënten binnen 2 tot 7 dagen hun gewone leven weer hervatten.

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) voorziet dat tussen de 1 op de 10 en éénderde van de wereld de griep zal krijgen. Vanaf 38 graden koorts in combinatie met geïrriteerde luchtwegen kan er sprake zijn van de Mexicaanse griep. Mensen wordt aangeraden niet naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan, maar telefonisch contact op te nemen. Wanneer de griep lang aanhoudt en de koorts sterk stijgt wordt geadviseerd opnieuw contact met de huisarts op te nemen.

De woordvoerder van Lowlands ligt zelf met nieuwe influenza A verschijnselen op bed. Het festival zegt nog geen inzicht te hebben in de verspreiding van de griep tijdens het afgelopen weekend.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12