Leon Verdonschot vangt vriend Denvis in rockroman Leon Verdonschot vangt vriend Denvis in rockroman

Dubbelgesprek over vriendschap, waarheid en carte blanche

, Ron van der Sterren

Leon Verdonschot vangt vriend Denvis in rockroman

Dubbelgesprek over vriendschap, waarheid en carte blanche

Ron van der Sterren ,

Deze week verschijnt het boek ‘Denvis een rock roman’. Een roman, over Denvis Wankalot, van - voorheen - The Spades en van Denvis & The Real Deal. Geschreven door zijn goede vriend en journalistiek alleskunner Leon Verdonschot. Tijd voor een dubbelgesprek. Alhoewel…

Dubbelgesprek over vriendschap, waarheid en carte blanche

Het geplande dubbelgesprek met schrijver Leon Verdonschot en rocker Denvis Wankalot, over de nieuwe roman ‘Denvis een rock roman’, begint meteen al goed. We zijn op Lowlands en Denvis heeft in tegenstelling tot Verdonschot natuurlijk wel een bandje om zijn pols dat alle deuren opent. “Ah joh, we praten je gewoon naar binnen.” Natuurlijk lukt dat laatste. Een schier onmogelijke opdracht bij de strak gedresseerde security medewerkers op Lowlands, maar niet voor iemand als Denvis.

3VOOR12 sprak al vaker met Denvis. Die gesprekken met de zelfverklaarde rockster lopen volgens een redelijk strak stramien: Denvis voert het woord, maakt de grappen, heeft de zaak in de handen. En alle dingen die hij ter sprake brengt, hoe ongeloofwaardig ook, neem je als vanzelf aan. Maar vandaag liggen de kaarten anders. We hebben het over de roman die is geschreven met zijn leven als leidraad. Denvis is niet meer dan een romanfiguur. Ook daar kan hij mee omgaan: “Misschien moet ik het hele interview maar niets zeggen.” “Dat zou op heel veel momenten heel goed zijn ja,” erkent Verdonschot. Deze keer is hij even de ster. Al blijft het een duo dat elkaar naadloos aanvult, zoals vrienden dat soms kunnen.

Hier op Lowlands presenteerde dat duo een dag eerder ‘hun’ boek met een vermakelijk optreden. Datzelfde doen ze woensdagavond nog een keer, in de Eindhovense Effenaar. Het blijft een beetje gek, een roman schrijven over een goede vriend, beseffen ze allebei. Verdonschot: “Als ik het journalistiek had aangepakt en een biografie over Denvis had geschreven, was ik misschien wel in de problemen gekomen.” Want dan had Verdonschot niet zo creatief met de waarheid kunnen omspringen. Dan had hij Denvis niet kunnen sparen of ophemelen.

Niet dat dat nu wel gebeurt. Alleen is het nu voor de lezer onduidelijk wat waar is en wat niet. Verdonschot: “Denvis verzint veel, je weet soms niet meer wat echt is en wat niet. De hoofdpersoon - die ook Denvis heet - doet dat in het boek ook. Dat spel tussen echt en nep, vind ik echt heel boeiend.”

“Maar ik ben het wel,” benadrukt Denvis. “Richard (oud-gitarist van The Spades en vriend, maar ook  vaste ruziepartner ten tijde van The Spades) was oprecht ontroerd door het boek. Geen grap. Hij belde me erover op, zo tof vond hij het.” En dat terwijl het boek volgens anderen het leven van Denvis verre van romantiseert.

Het echte verhaal kreeg Verdonschot te horen tijdens een trip naar Singapore. Daar sloten de twee zich af van de wereld om twee weken lang elke dag uitgebreid te praten. Verdonschot: “Denvis mocht kiezen waar we heen gingen. Het is mijn eerste en laatste carte blanche die ik ooit aan hem heb gegeven. Ik dacht aan Texel of Frankrijk. Ik kreeg een linkje naar een boeking via Singapore Airlines.”

Er is veel verteld in die twee weken. En het meeste heeft Verdonschot niet gebruikt. “Misschien een tiende?” Toch had ook hij zijn carte blanche, zegt de schrijver: “Ik heb toestemming gevraagd en gekregen. Maar ik heb ‘m ook gezegd dat het mijn verhaal zou worden, dat ik de vrije hand wilde. Het verhaal is mijn geestelijk eigendom. Ik denk zelfs dat ik de vriendschap ervoor op ’t spel had gezet.”

Dat klinkt heel ferm. Maar het klinkt ook een beetje als een rijke man die zegt dat hij heel goed zonder geld kan. Want Verdonschot en Denvis spelen geen vriendschap, ze zijn het. En dat Denvis hem toestemming zou geven voor een roman, was misschien niet eens zo verrassend. De rocker was altijd al een fan van Verdonschot: “Ik ben echt niet zo van de schrijvers, maar ik kende hem al voor ik hem kende, begrijp je. Ik vond zijn verhalen echt tof. Na die tour door Frankrijk (Verdonschot ging voor Nieuwe Revu mee om een verhaal te schrijven) hielden we contact, dat groeide uit tot een echte vriendschap. Vriendschap in de vorm van ‘met de meisjes naar de film’. Ik voel me vereerd. Maar als het niet Leon was geweest, had ik nooit ja gezegd.”


Het boek ‘Denvis een rock roman’ ligt deze week in de winkels. Verdonschot en Denvis & The Real Deal presenteren het boek woensdag 26 augustus ook in De Effenaar. 3VOOR12 biedt je een passage uit het boek als preview (check die download link hier)

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12