Kyteman’s Hiphoporkest in december in de Heineken Music Hall Kyteman’s Hiphoporkest in december in de Heineken Music Hall

Allerlaatste optreden in double-bill met C-Mon & Kypski

, Erik Zwennes

Kyteman’s Hiphoporkest in december in de Heineken Music Hall

Allerlaatste optreden in double-bill met C-Mon & Kypski

Erik Zwennes ,

Kyteman’s Hiphoporkest stopt er mee. Maar niet voordat Lowlands en de Heineken Music Hall met de grond gelijk zijn gemaakt. In december staan Colin Benders en zijn immer groeiende orkest samen met C-Mon & Kypski in de Amsterdamse Heineken Music Hall.

Allerlaatste optreden in double-bill met C-Mon & Kypski

Kyteman’s Hiphoporkest stopt met optreden rond het album The Hermit Sessions. Maar niet voordat Lowlands en de Heineken Music Hall met de grond gelijk zijn gemaakt. 11 december staan Colin Benders  en zijn immer groeiende orkest samen met C-Mon & Kypski  in de Amsterdamse Heineken Music Hall. “We zijn een beetje uit de zalen gegroeid. Dat bedoel ik niet arrogant, maar het is zo zonde wanneer veel mensen je niet kunnen zien, omdat ze naast een kaartje grijpen,” zo verklaart Benders de stap naar de grote HMH.

Voordat de weg naar de HMH wordt ingezet, is zaterdag eerst de Lowlands Alpha-tent aan de beurt. De grootste tent van het festival met een capaciteit van 15.000 bezoekers voelt nog steeds als een onwerkelijke plek voor de jonge artiest. “Ik heb daar nog nooit met een band gestaan, laat staan met een eigen project. We bestaan pas een half jaar. Het is ongelofelijk.” Niet voor niets is het orkest volop aan het repeteren. Zaterdag, dinsdag, woensdag en donderdag wordt met de gigantische groep artiesten geoefend op weer een nieuwe set. Daarnaast is het orkest weer gegroeid. “Ik wilde niet nieuwe frontmannen en leadzangers erbij, maar investeren in de muziek. We proberen veel en de show gaat echt met sprongen vooruit.”

De Lowlandsshow vormt de tussenfase naar het optreden in de HMH. Dat zal dan ook het slotstuk van het Hiphoporkest rond The Hermit Sessions zijn. “Dat is niet jammer,” aldus Benders. “We willen ons kunnen blijven ontwikkelen, dat is toch lastig wanneer je blijft spelen. Ik zie afsplitsingen van het orkest voor me.” Als de Wu-Tang Clan? “De Kyteman-clan,” lacht Benders. Voor de laatste show worden opnames gemaakt. Dit jaar zullen een liveplaat en een dvd het licht zien. De details hiervan zijn nog niet bekend. “Al was het alleen maar als document. Ik wil deze ervaring terug kunnen zien als ik later oud ben.”

Een eerste afsplitsing van het orkest is de In A Cabin With…-plaat van Kyteman, Morris Kliphuis en het Bangkok Symphonic Orchestra. Benders nam de uitdaging aan, omdat hij sinds de muziekles op de middelbare school geen muziek meer had geschreven op een klassieke wijze. “Ik was echt zenuwachtig of ik dat nog kon. Het is een heel andere manier van muziek maken. We hadden telkens maar anderhalf uur om een nummer te oefenen en op te nemen. Ik ben blij met het resultaat.” De plaat is volgens Benders heel klassiek geworden. “Je zou het zo onder een film kunnen leggen. Er staat bijvoorbeeld maar één drumbeat op.”

Dan moet Benders ophangen. Het is tijd voor een nieuwe Lowlands-repetitie. “Ik ben vol vertrouwen dat we er een geweldige show van gaan maken. De stress komt voort uit alle details en nieuwe ideeën die we er dan weer in willen proppen. Maar het wordt sowieso bijzonder.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12